VIDEO Moţiune simplă împotriva ministrului Muncii. Violeta Alexandru: PSD e falanga lui Vadim Tudor. Tăriceanu: Elena Ceauşescu a prins glas

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Moţiunea simplă împotriva ministrului Muncii Violeta Alexandru a trecut marţi în Senat după ce 76 de senatori au votat „pentru”, iar 28 „împotrivă”. Dezbaterea nu a fost lipsită însă de atacuri la persoană. Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a numit-o pe Violeta Alexandru „mama propagandei şi a manipulărilor”, în timp ce senatorul PNL Daniel Fenechiu a comparat plenul cu o „şedinţă a alcoolicilor anonimi”.


UPDATE Moţiunea simplă împotriva ministurlui Muncii Violeta Alexandru a trecut. 76 de senatori au votat „pentru”, iar 28 „împotrivă”.

UPDATE A început votul.

Violeta Alexandru: Vă spun ceea ce vă ia prin surprindere, că un ministru liberal chiar face treabă. Unii dintre dvs sunteţi chiar nostalgici pentru perioada comunistă. Vom desprinde România de perioada comunistă. În momentul în care în sistemul public se câştigă la fel ca în privat, orice manager cere performanţă. Îi văd pe cei care fac performanţă. Tuturor acestor oameni le-am mulţumit public. Nu sunt prietena celor care lucrează în sistemul public şi aşteaptă să treacă vremea. Sunt ai dvs, cei care i-aţi obişnuit să primească beneficii degeaba.

În al doilea rând nu am înţeles. Am oprit sau nu controalele. Unii dintre voi au spus că am oprit alţii că am pornit controalele la ITP. Ştiu că îi susţineţi pe cei cărora nu le place munca. Eu îi susţin pe cei cărora le place munca. Îi voi respecta pe fiecare om din această ţară care munceşte.

Nu fac diferenţa între români şi cei de altă naţionalitate care lucrează în această ţară. De aceea m-am implicat. Nu a reuşit niciun ministru al muncii să obţină rezultatele pe care le-am obţinut. În Germania m-am dus exact în mijlocul problemei. Doriţi să promiteţi şi să creaţi iluzii.

Călin Popescu Tăriceanu (ALDE): Nu a existat în istorie un conducător care a urât atât de mult oamenii cum o faceţi dvs. Aşa se explică încăpăţânarea pentru care refuzaţi să recalculaţi pensiile, să măriţi pensiile. Dacă aţi munci pentru români jumătate din timpul dedicat pentru propagandă, viaţa românilor ar fi mult mai bună. 

Am observat că aţi fost la o călătorie de plăcere in Germania. Probabil singurul lucru plăcut cu care v-aţi întors e o coafură asemănătoare cu cea a Angelei. Doamna ministru în loc să mergeţi acolo unde românii sunt victimele abuzurile, aţi mers la locaţiile de protocol. Aţi evitat locaţiile unde românii chiar aveau nevoie de dvs.

Sunteţi un complice de frunte al prăbuşirii economiei. De câte ori vă văd îmi pare că Elena Ceauşescu a prins glas din nou. Mama propagandei şi a manipulărilor. Eu aşa v-aş defini. Acelaşi dispreţ faţă de românii obişnuiţi îl afişa şi tovarăşa. ALDE va vota moţiunea, evident.

Daniel Fenechiu (PNL): Am senzaţia că suntem la o şedinţă a alcoolicilor anonimi în care schimbăm rolurile. Foarte multă frustrare, foarte multe sfaturi. Am văzut colegi care au urcat la tribuna Parlamentului care atât doamnei ministru cât şi a altor miniştri le-au atras atenţia că lucrurile sunt mai proaste decât atunci când erau ei. Să înţeleg că exodul muncitorilor s-a produs doar în mandatul doamnei Alexandru? Nu domnilor românii pleacă de multă vreme. Pentru că câştigă mai bine în afară. Şi nu din mandatul doamnei Alexandru. În aceeaşi şedinţă, de cealaltă parte puteam să fim noi. Cu sparanghelul, cu aeroportul. Poate puţină decenţă, puţină raţiune.

Florian Bodog (PSD): Românii văd negru cu asemenea Guvern. O moţiune în Parlament nu e un gest de imagine. Parlamentul vă arată şi astăzi neîncrederea sa. Dvs aţi dovedit că nu vă pasă. Parlamentul, adică românii, vă spun ferm că trebuie să plecaţi din funcţie. Trebuie să plecaţi din cauza motivelor invocate în moţiune.
 

Florina Presadă (USR): PSD nu pierde nicio ocazie să dea dovadă de ipocrizie. O moţiune simplă simplă pentru că atât poate PSD. Dacă ar fi să invocăm o doamnă în negru a ministrului Muncii aceea ar fi Olguţa Vasilescu. De la modul iresponsabil de guvernare al PSD, Olguţa Vasilescu a promovat o bombă bugetară cu ceas drept legea pensiilor, a desfiinţat centrele sociale pentru persoanele cu dezabilităţi. Tot în spiritul populist, în plină pandemie, PSD modifică în pandemie OUG 30 şi o face modificând codul muncii fără nicio grijă de ce va urma în viitor. PSD descoperă că în Europa avem lucrători români. Nu ştim pe cine încearcă PSD să păcălească. „Ăştia”, aşa cum i-au numit o altă doamnă de la PSD, ştiu că politica de la PSD înseamnă pârjoc şi iresponsabilitate. Credeţi că aceşti oameni au uitat de Bădălău? 

Pentru ca România să dovedească pandemia, toate forţele politice trebuie să colaboreze. Doamna ministru am apreciat că aţi ascultat de propunerea USR de a veni în sprijinul artiştilor independenţi. Însă aţi considerat că cele 14 milioane de euro de la OUG-uri sunt un sprijin firav. Nu e de mirare că PSD nu aminteşte de aceste lucruri. De asemenea, în plină pandemie nici dvs şi nici măcar un coleg nu aţi pomenit nimic de victimele violenţei domestice care în această perioadă au fost ţinte sigure. Nu aţi pomenit nici de Cătălin Cherecheş.

USR va vota împotriva acestei moţiuni.

Carmen Hărău (PNL): Ne-am adunat toţi aici, pe banii românilor, pentru ca PSD să nu-şi piardă antrenamentul de a da cu băţul prin gard. Aţi venit cu nişte texte pline ironii. Hăhăială latinească din partea partidului care a adus la vârful ţării cei mai mulţi analfabeţi. Nimeni nu a luat în seamă textul moţiunii şi mizeriile care apar în fiecare frază. Ministrul Violeta Alexandru nu prea are de ce să ia în seamă moţiunea PSD. 

Stimaţ colegi, ministrul Violeta Alexandru şi guvernul Orban a gestionat cât mai bine situaţia pandemiei. Iar totul este transparent. Se vede unde s-au dus banii. Mie mi-ar fi ruşine să vorbesc ca membru unui partid al cărui preşedinte e la închisoare pentru că a furat banii copiilor. M-am uitat peste reacţiile românilor. Sunt zeci, sute de mii de aprecieri. 

Dacă Violeta Alexandru ar împrumuta în vorbă şi în port notiţe de la papagaliţa de pe stadion, probabil că i-ar place PSD-ului. Dar nu şi PNL-ului.
 

Ion Rotaru (PSD): E surprinzătoare poziţia doamnei ministru. A fost chemată nu să ne jignească. Se pare că nu doar locuitorul de la Cotroceni stăpâneşte adevărul absolut. Doamna ministru are şi tupeu. Doamna ministru în loc să ia notiţe, ne dă lecţii. E incorect şi anormal. Parlamentul are acea îndeplinire de a trage semnale de alarmă. Dacă privim în urmă cu şapte luni, PNL a adus de la cel mai mic şomaj la o cifră care sperie lumea.

Sunteţi singurul ministru care în mod constant şi public şi denigrează colegii şi angajaţii. Înţeleg că vă faceţi reclamă electorală, că ne criticaţi pentru greaua moştenire, nu înţeleg ce aveţi cu oamenii.
 

Şerban Nicolae: Aş vrea să înterupeţi domnule preşedinte orice vorbitor care îşi permite cu o aşa agresivitate, sute de mii de oameni, în cazul nostru un partid întreg
 

UPDATE Violeta Alexandru: Este o moţiune slabă. Vedeţi negru în faţa ochilor pentru că vedeţi că cineva poate munci. Moţiunea PSD e o sfidare la adresa tuturor oamenilor care muncesc în această ţară. Nu este împotriva mea. PSD e duşmanul românilor care muncesc. A celor care-şi văd de treabă. Moţiunea PSD e plină de minciuni, de neadevăruri. E penibilă. E făcută după postările pline de minciuni de pe Facebook ale unui consilier frustrat. Jurnalişti care şi-au pierdut coloana vertebrală vă spun în faţă că PSD mituieşte bani. Falanga lui Vadim Tudor. Un partid care-i sfidează pe oamenii care muncesc cinstit. PSD înnebuneşte când un liberal munceşte cinstit.

De la numire am găsit o casă de pensii pline de probleme. Aţi ştiut de toate aceste probleme şi nu v-a păsat. Am muncit enorm ca să reduc substanţial numărul dosarelor cu termen întârziat. Aţi pus sindicatele să mă jignească. La casele de pensii din Bucureşti se stă acum civilizat. Voi face la fel şi în ţară.

În două zile după 4.000 de kilometri am făcut cât niciun ministru PSD pentru românii din străinătate. În abatoarele din Germania românii vor avea contracte cu contractori oficiali.

PSD ia în derâdere că 1,8 milioane de români rămaşi în şomaj au primit un ban. Aţi făcut tot ce aţi putut ca să opriţi cele 2,8 milioane de lei către românii din pandemie. România a gestionat şomajul tehnic într-un timp record. Nu e adevărat că am modificat cadrul legal de 6 ori. Legislaţia a fost completată cu noi măsuri pentru categorii de oameni care au avut nevoie. Citiţi înainte să vorbiţi. La 1 iunie am avut gata primele măsuri de sprijin pentru revenirea în activitate. Şomajul tehnic continuă azi pentru domeniile care suferă pe urma măsurilor de restricţie.

M-aţi făcut incapabilă. Sunteţi penibili. Ce am spus am şi făcut. Numărul salariaţilor activi din sfârşitul lunii mai a fost mai mare decât cel din ianuarie 2019 când PSD era la guvernare. Cifrele nu mint. Vă spun în faţă, minţiţi iar românii văd acest lucru.

UPDATE Senatorul PSD Radu Oprea citeşte textul moţiunii simple

***

Moţiunea intitulată „Opriţi-o pe doamna în negru de la Ministerul Şomajului şi Prăbuşirii Sociale”: Spuneţi-ne şi nouă, ce tot munciţi la ministerul pe care îl coordonaţi!?

„Stimată doamnă ministru Violeta Alexandru, Sunteţi ministrul cel mai respins de actualul Parlament! Aţi fost audiată de trei ori în Comisiile de muncă şi protecţie socială ale Parlamentului, reunite, de tot atâtea ori primind un vot de blam. Aţi fost votată în lipsă, ca, de altfel, întregul Guvern, în data de 14 martie, pentru simplul motiv că eraţi nominalizată în Guvernul anti-Covid”, arată PSD în moţiunea cu titlul ”Opriţi-o pe doamna în negru de la Ministerul Şomajului şi Prăbuşirii Sociale” care a fost depusă la Senat.

„Trebuia să veniţi cu măsuri care să preîntâmpine degradarea socială şi a situaţiei materiale a celor loviţi de criză. Soluţia dumneavoastră s-a numit OUG 30 (…)  A fost atât de prost scrisă Ordonanţa 30, încât a fost nevoie să o modificaţi de şase ori. Ce argumente puteţi găsi ca în doar 60 de zile să modificaţi de atâtea ori un act normativ, pe care tot dumneavoastră l-aţi elaborat?”, mai arată social-democraţii.

Aceştia o acuză pe Violeta Alexandru că a „gestionat foarte prost”  situaţia românilor plecaţi la muncă în străinătate.

„Acum, spre încheiere, spuneţi-ne şi nouă, ce tot munciţi la ministerul pe care îl coordonaţi!? Pentru că:

- nu aţi iniţiat procesul de recalculare a celor 5 milioane de pensii, în baza noii Legi a pensiilor, nr.127/2019;

- nu v-aţi ocupat ca nivelul de trai al românilor să nu scadă cu 10%;

- nu aveţi niciun proiect prin care cei peste un milion de români întorşi în ţară de la declanşarea pandemiei să rămână şi să muncească acasă;

- nu aţi făcut nimic pentru a opri invazia celor 12.000 de specialişti liberali de marcă, precum chelneri, ciocli, coafeze, manichiuriste, lăutari, în funcţii la stat. Mai mult, prin Decretele şi Ordonanţele date pentru instaurarea şi reglementarea stării de urgenţă şi de alertă, aţi încurajat angajarea fără concurs la stat, iar, în paralel, aţi concediat funcţionari cu vechime, experienţă, numiţi prin concurs”, o mai acuză PSD pe Violeta Alexandru.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite