VIDEO Ministrul Tineretului şi Sportului: „Eu, ca pesedist, vreau un candidat PSD la prezidenţiale”
0Ministrul Tineretului şi Sportului, social-democratul Nicolae Bănicioiu, a discutat, la “Adevărul Live”, despre reuşitele ministerului pe care îl conduce, despre evoluţia alianţei USL, dar şi despre relaţia dintre preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta.
Principalele declaraţii ale ministrului Bănicioiu:
Despre organizaţiile de tineri ale partidelor politice
Este o rampă de lansare cam în toate partidele politice, şi partidele serioase din Europa îşi au pepiniera în organizaţiile de tineret. De la Victor Ponta, a rămas TSD, a rebreanduit logo-ul şi culoarea, am ales roşul. Apoi a început lupta pentru a promova tineri de la noi de la TSD. La Teleorman, Adi Gâdea a afost preşedintele Organizaţiei de Tineret. Avem mulţi primari şi preşedinţie de CJ. La tineret, este recomandat până la 35 de ani să fi preşedinte.
Despre ministerul Tineretului şi Sportului
Indiferent că eşti sau nu lider la TSD, în momentul în care ajungi ministru, evident că trebuie să ai cea mai bună legătură cu partea de organizaţii civice. Eu am o legătură foarte bună cu organizaţiile studenţeşti care sunt apolitice. Formulează propuneri la care nu te gândeai şi este bine să-i ai ca parteneri.
Despre taberele şcolare
Este un audit pe care îl face Curtea de Conturi să aflăm cum s-au pierdut taberele sau au fost luate în paragină. Din 2005 au fost uitate programele de tineret, în 2010 s-au tăiat de tot. 302 milioane de RON, în jur de 60 de milioane de euro este bugetul ministerului. A trebuit să gestionăm cu bani puţini, dar am reuşit să punem în funcţionare 71 de tabere.
Anul acesta, olimpicii au fost premiaţi şi i-am adus împreună şi să-i orientăm posibilităţile pe care le pot obţine aici. Premierile le-a făcut Ministerul Educaţiei şi noi am făcut tabere pentru ei. Au fost mulţumiţi şi încântaţi. Este nevoie de a da mai mult de atenţie, de a-i lua în seamă. Mulţi sunt tentaţi să plece în străinătate, dar unii se gândesc să rămână aici când află de anumite oportunităţi.
Studenţi străni sunt peste tot. În seria mea, erau mai puţini străni decât români, însă vă spun că am colegi care sunt şefi de clinici şi foarte apreciaţi în ţări serioase, capitaliste. Noi încercăm să stimulăm asocierea lor în tot felul de ONG-uri. Cea mai reuşită faptă este că am mărit numărul de ore de sport.
Substanţele interzise au avut o creştere constante şi nu au fost programe serioase. La sugetia ONG-urilor şi UNICEF a fost introducerea unei ore de igienă sanitară, de la clasa întâia până la clasa a 12-a, să înveţe de la apelatul la 112, la spălatul pe dinţi. Nu ştiu să acorde un prim-ajutor, când să-şi facă analizele, să completeze un CV. Nişte ore de a-i pregăti pentru paşii în viaţă.
Ministrul Tineretului şi Sportului, Nicolae Bănicioiu, invitat la Adevărul Live
Despre asocierea lui Florin Salam cu Ministerul Tineretului şi Sportului
A fost o acţiune făcută de un ONG şăzut bine la nivel european, noi am fost parteneri cu ei, este coordonat de academicianul Stolnici, şi nu cred că a vrut să ne păcălească. Cred că a fost o scăpare. Am acţionat prompt şi cred că au înţeles lucrul acesta.
Despre jocurile pe calculator
Este o comisie din specialişti care se ocupe de lucrul acesta. Săs e pronunţe oamenii din sport. Fenomenul există şi nu poţi să-l ignori. Jucătorii pe calculator sunt fooarte mulţi, dar trebuie reglementat domeniul, să vedem cums e manifestă. Nu aş ignora fenomenul, aş încerca să introduc reguli. Ignoranţa nu rezolvă problema. În România, avem peste 2 milioane de practicanţi.
Despre sport
Pe partea de sport, în România s-a produs un regres şi am trăit din inerţia anilor dinainte de comunism. Finanţarea din ce în ce mai mică a dus la federaţii care au 300 de sportivi legitimaţi, nu poţi să faci performanţă aşa şi să te lupţi cu SUA care au sute de mii.
Gimnastica este un brand pentru România, mai mult decât fotbalul ca şi performanţă. Poţi să le ceri antrenorilor muncă, dar dacă nu au de unde să selecteze, nu au cum să facă performanţă. Avem un program, fiecare federaţie vine cu un proiect care ne spune de unde atrag juniori, noi le finanţăm şi atunci după un astfel de program putem să spunem că avem sute de juniori atraşi.
Lucrurile merg cu viteza normală fiziologică. Până acum, av văzut rezultatele. Ne bucurăm că Simona Halep a mai câştigat un turneu, dar cât a investit familia ei. Federaţia de Tenis s-a implicat destul de mult, şi a fost prima federaţie care a optat pentru program.
Despre şomajul în rândul tinerilor
Şomajul este cea mai mare problemă peste tot. Vă daţi seama că conlucrăm cu mai multe ministere, dar nu putem sta impasibili la această chestiune că suntem contact cu asociaţii care propun soluţii care noi le transmitem către ministerele care iau măsuri.
Firmele care angajează tineri să fie stimulate cât mai mult. Problema tinerilor este tocmai lipsa de experienţă şi asta îi defavorizează. m venit cu propunerea ca voluntariatul să fie experienţă de muncă. Era o problemă a generaţiei mele. Este o problemă pe care o rezolvi în 2014. Chestiunea aceasta stimulează şi o participare către societatea civică. Cu ministerele de resort încercăm să găsim soluţii dincolo de partea fiscală. Am câteva idei, dar vreau să le anunţ când se concretizează.
Despre pactul de coabitare
Am văzut cu toţi cum funcţionează. Spune că denunţă pactul, dar uită. Pactul a reprezentat o necesitate, un război între palate nu oferea nicio speranţă, garantează stabilitate. Pactul nu s-a făcut nici din dragoste, ci doar a garanta stabilitatea. Limbajul politic este extrem de contondent, dar să vedem cine aruncă cu săgeţi. Prmierul ignoră, nu l-am văzut să-şi dorească o dispută. El este cu dedinţele, iar celălalt cu ieşirile la 18.30.
Despre candidatul la prezidenţiale
Un partid atât de mare cum este PSD e normal să aibă ambiţii. Dacă se va pune problema ca PSD să aibă un candidat la prezindenţiale nu va fi decât un candidat ales de PNL şi PSD. Eu cred că USL nu-şi permite să piardă alegerile prezidenţiale. Nu văd o problemă în USL. Electoratul PSD a votat la alegerile parlamentare foarte multţi liberali.
Acordul oferă răspuns la orice şi sunt convins că şi PNL şi PSD va respecta înţelegerea. Dincolo de majoritate, oferă şi cea mai bună calea de a menţine stabilitatea politică în România. Evident că, eu ca pesedist, vreau un candidat PSD. Dacă lucrurile nu vor merge bine, atunci este evident că la pierderi numai critice.
Sunt foarte mulţi oameni care spun că de ce nu au dublat salariile din a doua zi. Trebuie să fim realişti. Am promis că vom atrage investiţiile şi statisticile artă că au crescut învestiţiile.
Despre Roşia Montană şi gazele de şist
Comisia lucrează şi aşteptăm concluziile. Este evident că vom ţine cont de concluziile comisiei, vreau să văd ce spun oamneii de ştiinţă. Ca discuţie politcă, este un mare risc, sunt păreri împărţite. Eu sunt stomatolog, să-mi formulez o viziune despre gazele de şist, mi se pare abrupt. Degeaba mai stimulăm cercetarea ştiinţifică.
Despre europarlamentare
Mi se pare mai normal să mergem separat. Rămâne o alinaţă, dar vorbim de două curenturi politice acolo. Europarlamentarii români nu fac nici măcar grupul „România“, unii pe de-o parte, alţii crtică cât mai mult.
Despre dreapta
Sunt foarte multe ambiţii, dar nu înţeleg care este structura pentru că este vorba de imaginea unui cadavru care se bat. Cine este dreapta în România? Nu cred că dreapta va avea candidat unic. Nu văd un perico,din zona respectivă, fie că va fi Elena Udrea, Predoiu sau Gheorghe Falcă. PSD are acum majoritate cu PNL, nu ne propunem să se spargă USL. Oamenii ăştia din PPDD vin către PSD, da şi către PNL. Pleacă de la un proiect politic eşuat. Îmi imaginez că vor să facă şi ceva la nivelul Parlamentului.
Despre proiectul de descentralizare
Mi se pare modul cel mai facil de a avea descentralizarea cât mai repede. Domnul Dragnea se străduieşte foarte repede. Eu sunt un adept al descentralizării, m-aş bucura să fie până la sfârşitul anului acesta. Mi se pare mult mai normal ca direcţiile de sport din judeţe să nu mai fie în cincurenţă cu cele de la consiliile judeţene. Suntem foarte aprope de momentul finalizării, mai sunt doar câteva chestiuni de reglaj.