Directorul INSCOP, Remus Ştefureac, la Adevărul Live: Estimăm victoria lui Ponta, cu 53% din voturi în al doilea tur
0Dan Marinescu, redactor-şef „Adevărul”, Grigore Cartianu şi directorul INSCOP, Remus Ştefureac, au comentat, la „Adevărul Live“, rezultatele obţinute de candidaţii la alegerile prezidenţiale. În opinia lui Ştefureac, o analiză a rezultatelor din primul tur îl plasează drept câştigător, şi în turul al doilea, pe Victor Ponta.
Jurnalistul Dan Marinescu a arătat, în debutul emisiunii, că alegerile au fost influenţate de un baraj mediatic, în special în privinţa acţiunilor DNA din ultima perioadă, care au vizat membri PSD. De acord a fost şi Cartianu, care a subliniat însă că, dacă presa ar fi fost implicată, Victor Ponta ar fi avut de pierdut.
„Iohannis a fost victima unor scandaluri fabricate. E clar că a dat meditaţii şi nu a tăiat chitanţă, deşi toată lumea făcea asta. Când a intermediat acele adopţii, a luat nişte bani. Dacă se discută despre asta, discutăm şi despre casele lui Ponta, care sunt şapte, nu şase. Ponta nu a avut împotriva lui o presă tendenţioasă şi mârşavă“,a spus Cartianu.
Ştefureac a arătat că, dincolo, de cifre, se destramă o serie de mituri electorale.
„Faţă de 2009, prezenţa în Transilvania este mai mare. De asemenea, am constatat că proporţia tinerilor este semnificativ mai mare. Cam 51% din tineri au venit la vot. Doar 44% dintre cei peste 65 de ani au venit la vot la aceste alegeri. De asemenea, am constatat o participare mai mare în urban faţă de 2009. In aceste condiţii, dacă se menţine diferenţa de 10 procente, înseamnă că Ponta a obţinut mai mult decât ne-am fi aşteptat. E clar că percepţiile noastre vechi, că Ponta ia voturi doar în sud şi în est, stânga ia voturi doar de la bătrâni, trebuie privite mai nuanţat“, a spus Ştefureac.
„În Timiş, prezenţa a fost de peste 50%. Cei 53,16% anunţaţi de BEC, raportat la populaţia din România, reprezintă undeva la 60%“, a mai spus Ştefureac.
În opinia lui Dan Marinescu, teoria că maghiarii votează cu Iohannis, pentru că e minoritar, e invalidă, cel puţin conform rezultatelor din primul tur care arată că Ponta şi-a adjudecat şi o parte din electoratul maghiar.
Directorul INSCOP Remus Ştefureac a subliniat că, în timp ce Iohannis are de recuperat 20% pentru turul al doilea, Ponta trebuie să „strângă” 10% din voturi.
„Votanţii lui Tăriceanu, Vadim, Diaconescu, Meleşcanu însumează 14,4 spre 15%, cam atât rezultă in însumarea acestor voturi, iar ei ar putea fi favorabili lui Ponta. Estimarea noastră pentru turul al doilea este 53% pentru Ponta, 47% pentru Klaus Iohannis. Iohannis are de recuperat 20 de procente, sunt foarte multe“, a explicat Ştefureac.
Problema lui Iohannis, a arătat Dan Marinescu, este că nu reuşeşte să mobilizeze.
„Dacă te uiţi pe Facebook, te aşteptai să fie 80% oameni care să voteze“, a spus Marinescu.
În ce îl priveşte, Remus Ştefureac a opinat că, în turul al doilea, competiţia va fi strânsă, însă diferenţa dintre candidaţi nu este uşor de recuperat de către Klaus Iohannis.
„Ponta este clar favorit“, a spus Ştefureac.
„Sunt două elemente aici care pot schimba lucrurile. Eu nu văd electoratul lui Vadim ca mergând majoritar spre Ponta, ci spre Iohannis. Electoratul lui Vadim este unul justiţiar, iar Iohannis s-a pronunţat în favoarea Justiţiei“, a spus Cartianu.
„Furia ar putea conta în turul doi“, a mai declarat el. „Imaginile astea transmise, mă gândesc că în turul al doilea se vor mai regla lucrurile“, a arătat jurnalistul.
„Premierul ar trebui să facă totul să organizeze corect alegerile în diaspora“, a subliniat Dan Marinescu.
„Părerea mea e că Iohannis are o şansă prin dezbaterile astea, o şansă de a ajunge cu mesajul ăsta la publicul Antena 3 şi RTV. Iohannis ar trebui să accepte cât mai multe dezbateri posibile, pentru că aşa îl vede lumea. Traian Băsescu, din păcate, nu a spart monopolul ăsta. El putea să mai spună nişte adevăruri“, a spus Cartianu.
O variabilă importantă în dinamica alegerilor, a spus Remus Ştefureac, o reprezintă şi nominalizarea viitorului premier.
„Anunţând un nou prim-ministru în condiţiile în care ai o majoritate destul de largă împotrivă, creezi instabilitate. Oamenii nu doresc aşa ceva. Vom vedea care va fi numele de premier propus de Iohannis, în cazul domnului Ponta, aflăm mâine“, a spus Ştefureac.
În context, Dan Marinescu a arătat că, în ce priveşte PSD, variantele de premier ale lui Victor Ponta sunt Călin Popescu Tăriceanu şi George Maior. „Se va declanşa lupta pe viaţă şi pe moarte în partid, cine ia partidul. Evident că un Ponta victorios va avea un cuvânt de spus, dar nu aş băga mâna în foc că va conta numai ce spune el“, a arătat el.
„Eu nu cred că va fi Călin Popescu Tăriceanu premier, scorul nu justifică, dar intrarea PLR la guvernare este plauzibilă“, a spus Ştefureac.
Jurnaliştii au amintit şi de Crin Antonescu, dar au opinat că este, cel mai probabil, eliminat din calculele ACL.
Grigore Cartianu a subliniat că Iohannis are şanse să ia voturi de la Elena Udrea, de la Monica Macovei, dar este posibil ca şi votanţii lui Dan Diaconescu să se îndrepte către candidatul ACL.
„Cred că spiritul lor anticiocoi va interveni, la fel şi DNA. S-a creat emoţie, e prima oară când nişte alegeri duc la proteste de stradă, prima dată după 1989“, a mai spus Cartianu.
Citeşte şi:
Rezultate alegeri prezidenţiale 2014. Conform rezultatelor parţiale anunţate de BEC la ora 11.00, până la ora 10.20 au fost centralizate 98,30% din procesele verbale. Victor Ponta a obţinut 40,33% din voturi, urmat de candidatul ACL, Klaus Iohannis, cu 30,44%
Cristian Preda îi cere demisia Elenei Udrea: Partidul să îl susţină pe Iohannis
Europarlamentarul PMP, Cristian Preda, a scris luni, pe Facebook, că Elena Udrea trebuie să demisioneze urgent din fruntea PMP, iar partidul să îl susţină pe Klaus Iohannis în cel de al doilea tur de scrutin.
Alegeri prezidenţiale 2014. Klaus Iohannis: Românii au votat corect, avem un rezultat foarte bun
După exit poll-uri, Monica Macovei a pierdut în primul tur al alegerilor. „Adevărul“ a fost prezent la sediul său de campanie, acolo unde pe seară erau adunate câteva zeci de persoane.
Reporterul “Adevărul” vă prezintă notiţele luate la sediul PSD în ziua de 2 noiembrie 2014. E o lume în care ziaristele îl sorb din priviri pe Liviu Dragnea, nebunii pupă pământul sfânt al partidului, iar problemele reale ale scrutinului sunt tratate rapid cu soluţia “Băsescu e de vină”
Alegeri prezidenţiale 2014. Presa internaţională scrie că primul tur al alegerilor prezidenţiale din România a fost câştigat de premierul Victor Ponta, învingându-l astfel pe principalul său contracandidat, Klaus Iohannis. Ziariştii străini notează că popularitatea liderului social-democrat a crescut în urma promisiunilor că va creşte salariile şi pensiile, însă chiar şi aşa lupta rămâne una strânsă pentru cel de-al doilea tur.
Alegeri prezidenţiale 2014. Românii îşi aleg un nou preşedinte pe 2 noiembrie. Urmăriţi aici transmisiunea întregii zile în format live blog, pentru a fi la curent cu toate informaţiile, prezenţa la vot şi incidentele.
Alegeri prezidenţiale 2014. Gheorghe Funar a votat la ora 7:00, îmbrăcat în costum popular
Candidatul independent la Preşedinţie Gheorghe Funar a votat, duminică dimineaţă, la ora 7.00, el venind la secţia de votare îmbrăcat în costum popular.
Alegeri prezidenţiale 2014. Primele informaţii de la MAI
Ministerul Afacerilor Interne a prezentat, la ora 8.00, primele informaţii privind alegerile prezidenţiale 2014. Următoarea declaraţie de presă va avea loc la ora 11.00.
Alegeri prezidenţiale 2014. Tot ce trebuie să ştii despre ziua votului
Românii sunt aşteptaţi duminică, 2 noiembrie, să-şi aleagă viitorul preşedinte pentru următorii cinci ani. „Adevărul“ vă prezintă un scurt ghid informativ cu privire la ziua votului.
Alegeri prezidenţiale 2014. Ce zic românii pe reţelele sociale până la ora 9.00
Alegeri prezidenţiale 2014. Primul tur de scrutin a început astăzi de la ora 7.00, iar românii au început deja să scrie pe reţelele sociale despre alegeri, despre incidente. Deja au apărut primele probleme, ca la fiecare astfel de eveniment în România.