VIDEO Reportaj din fascinanta lume a Partidului Social Democrat. Lacrimi pentru Iliescu, zâmbete pentru Dragnea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reporterul “Adevărul” vă prezintă notiţele luate la sediul PSD în ziua de 2 noiembrie 2014. E o lume în care ziaristele îl sorb din priviri pe Liviu Dragnea, nebunii pupă pământul sfânt al partidului, iar problemele reale ale scrutinului sunt tratate rapid cu soluţia “Băsescu e de vină”

Ora 17.00 – Curtea PSD e pustie. În sediu, oamenii din staff-ul de campanie al lui Victor Ponta joacă diverse jocuri pe calculator şi îşi mai aruncă ochii pe televizoare. În Occident, mii de români stau la cozi să voteze. În PSD e cald şi bine.

Ora 17.20 – Reprezentanţii mass-media iau masa, organizat, în sala de presă a Partidului Social Democrat (pui Shanghai cu cartofi wedges şi varză albă). După masă se fumează şi se scrumează prin pahare. E o atmosferă de "nu sunt nici primele, nici ultimele alegeri la care asistăm". Democraţie consolidată.

Ora 18.00 – Gabriela Firea susţine o conferinţă de presă în care spune că are sentimentul şi chiar unele informaţii că la Berlin, Paris şi Chişinău preşedinţii secţiilor de votare perturbează scrutinul. “Ambasadorii să uite că au fost numiţi de Băsescu şi să lase alegerile libere”, atenţionează Firea, făcând abstracţie de faptul că e purtătorul de cuvânt al şefului Guvernului. Firea coboară de la pupitru şi le zâmbeşte duios unor ziariste de la televiziunile prietene. Ziaristele sunt fericite că le-a zâmbit aşa.

Ora 19.00 – Nu se întâmplă nimic. Statuia lui Mihai Eminescu, din curtea PSD, e impasibilă la spectacolul pe care îl face Miron Cozma pe ecranul gigant setat pe România TV. “Ascultaţi ce vă spune Miron Cozma…”. Nu-l ascultă nimeni. Băieţii de la televizinuni îşi trag cablurile pentru live şi impart ponturi despre cât mai merge pe la vulcanizări un schimbat de cauciucuri.

Ora 20.30 – Vine Ion Iliescu. Un bărbat la vreo 60 de ani, îmbrăcat impecabil şi cu o pălărie frumoasă pe cap, se transfigurează când îl vede pe fostul preşedinte. Începe să plângă isteric şi să pupe mâinile lui Iliescu. Bătrânul PSD-ist se smulge din strânsoarea acestuia şi, zâmbind, răspunde la o întrebare din partea presei: “Cu ce gânduri aţi venit?”. “Cu gânduri bune”. În urma alaiului de ziarişti, istericul urlă că îl iubeşte pe domnul Iliescu şi apoi pupă “pământul sfânt al PSD”.

Un fan înfocat al lui Ion Iliescu

Ora 20.50 – “Uite Dusterul!” – anunţă cineva. Vine Victor Ponta cu Dusterul. Obişnuit cu meleul de jurnalişti, premierul intră printre cabluri şi îşi face loc fără dificultate şi fără să dea declaraţii.

20.55 - Pe facebook, ai lu’ Macovei încep să posteze: “Ponta e mort de frică, se vede pe figura lui”. Prostii. Ponta a învăţat de la Iliescu să fie egal cu el însuşi. 

Ora 21.00 – Se anunţă primele rezultate. Nu mai e nicio surpriză, pe site-urile de ştiri au circulat toată ziua exit-poll-uri. Un politruc al PSD dă să aplaude, bate de două ori din palme şi se opreşte jenat. Nu e nimic de aplaudat. Din încăperea în care s-au retras greii social-democraţi nu se aude nicio şoaptă. 

Ora 21.20 – Liviu Dragnea apare în faţa presei cu primele declaraţii. Fără să o spună răspicat, PSD-iştii sunt urmăriţii de coşmarul alegerilor din 2004, când Băsescu avea, după primul tur, cu 7 procente mai puţin decât Năstase. Presa de teren nu e însă preocupată de analize. Toţi vor declaraţii. “Haideţi şi la mine la live”. Liviu Dragnea intră cu ei în live, dar toată lumea îl aşteaptă pe Ponta. 

Ora 21.45 – Victor Ponta îşi pune din nou la treabă glasul acela studiat, care vrea să inspire maturitate responsabilă, şi rosteşte un plictisitor discrus electoral. Zice că e mulţumit şi că în turul doi totul porneşte de la 0-0. Dar se gândeşte la voturile lui Tăriceanu, iar în studioul Antena 3 îl aşteaptă deja Dan Diaconescu. Dusterul pleacă spre Băneasa.

Ora 22.00 - Liviu Dragnea face publică numărătoarea paralelă a PSD: “După ce am numărat voturile din 80% din secţiile de votare, Victor Ponta are 41.01%, iar Klaus Iohannis – 29,23%”. O jurnalistă prinde momentul să pună o întrebare esenţială. “Cum merge numărătoarea?”. Dragnea răspunde că merge repede, pentru că sistemul de numărătoare e foarte bun. Jurnalista e în extaz: “L-aţi îmbunătăţit!”. Se ridică şi problema românilor care nu pot vota în diaspora, moment în care Dragnea pleacă pur şi simplu din sală. Nu e un caz izolat. Clipul de mai jos e expresia perfectă a ceea ce se întâmplă în relaţia dintre presă şi politicieni.

Conferinţă de presă PSD

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite