VIDEO Iohannis: Dacă situaţia se va înrăutăţi, nu voi ezita să declar din nou stare de urgenţă. Nu e vid legislativ. Nu urmează trei zile fără restricţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Masca devine obligatorie de vineri
Masca devine obligatorie de vineri

Preşedintele Klaus Iohannis a avertizat că nu va ezita să impună din nou stare de urgenţă dacă numărul de cazuri va creşte în perioada următoare. În contextul în care legea privind starea de alertă va intra în vigoare abia luni, şeful statului susţine că nu e vid legislativ, prin urmare vor fi restricţii şi peste weekend. ”Vă mulţumesc pentru sacrificii! Împreună am salvat vieţi”,  spus Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis:

 •  Suntem la finalul a două luni dificile, în care cei mai mulţi dintre dumneavoastră, majoritatea covârşitoare, aţi respectat cu stricteţe restricţiile instituite de autorităţi. Aţi stat în case, aţi renunţat să vă mai vedeţi familia şi prietenii, v-aţi schimbat cu totul întreaga viaţă punând mai presus nu doar sănătatea voastră, dar şi pe a celorlalţi.  
 • Printr-un efort naţional, am reuşit să stopăm răspândirea rapidă a epidemiei şi să limităm semnificativ numărul de victime. Dumneavoastră, dragi români, sunteţi eroii acestui efort naţional. Vă mulţumesc pentru toate sacrificiile pe care le-aţi făcut!  
 • Acum, când încheiem cele două luni de stare de urgenţă şi tragem linie, putem spune cu toată certitudinea: Împreună am salvat vieţi! Aşa arată o naţiune puternică şi unită! Şi la fel de puternici şi uniţi trebuie să continuăm şi în lunile următoare, pentru că lupta cu acest virus nemilos este departe de a se fi încheiat.  
 • Fiecare viaţă pierdută a însemnat o înfrângere pentru noi în bătălia pe care am început-o în februarie şi pe care o vom continua multă vreme de acum înainte. Dar ştim sigur că fără aceste măsuri, unele foarte dure, precum carantinarea unor localităţi, restricţionări severe de circulaţie, închiderea şcolilor, suspendarea întregii activităţi a restaurantelor, magazinelor comerciale, numărul victimelor ar fi fost mult, mult mai mare.  
 • La începutul stării de urgenţă, în România capacitatea zilnică de testare a fost de 704 teste pe zi. Astăzi, prin efortul concertat al autorităţilor, capacitatea de testare a crescut progresiv, am ajuns la un număr de 10.643 de testări pe zi. Până la această dată, în România au fost efectuate 277.804 teste.  
 • Situaţia fără precedent cu care ne-am confruntat în aceste săptămâni ne-a pus în faţă o oglindă de multe ori nemiloasă pentru ce a însemnat eşecul din ultimii 30 de ani în fundamentarea unui stat eficient. Nu este prima dată când spun că cea mai importantă reformă de care România are nevoie este reconstrucţia statului. Este un obiectiv ambiţios, care nu se poate realiza în patru ani, dar este obligatoriu să începem resetarea pentru a putea dezvolta ţara noastră. Sănătatea, educaţia, administraţia, sistemele ignorate atâţia ani şi căpuşate, trebuie să fie priorităţile noastre. Dacă aceste sisteme nu sunt puternice, statul se îndoaie.  
 • Am văzut de altfel chiar zilele trecute cu câtă iresponsabilitate unii parlamentari erau gata să facă aproape inoperabilă şi legea privind starea de alertă.  
 • În ultimele săptămâni, s-au văzut foarte bine deficienţele statului. Dar această perioadă ne-a arătat şi că cele mai grele provocări pot fi depăşite dacă Executivul, reprezentat de Preşedinte şi Guvern, lucrează ca o echipă. Şi acesta este modul de funcţionare corect într-un stat consolidat, ca Preşedintele şi Guvernul să îşi înţeleagă responsabilităţile şi să colaboreze pentru a proteja cetăţenii.  
 • De mâine intrăm într-o nouă etapă, pentru că încetarea stării de urgenţă nu echivalează, din păcate, cu finalul epidemiei. Din punct de vedere medical, avem ceva semnale pozitive, dar trebuie să conştientizăm cu toţii că pericolul reprezentat de acest virus este departe de a fi trecut. Ce am făcut până acum s-a dovedit eficient şi am reuşit să ţinem epidemia sub control. În continuare sunt însă necesare măsuri pentru revenirea la o viaţă mai apropiată de normalitate, dar în aceleaşi condiţii de maximă siguranţă.  
 • Astăzi, Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă declară starea de alertă şi va institui toate reglementările obligatorii prin care vor fi menţinute măsurile de prevenţie. Am văzut discuţii în spaţiul public legate de intrarea în vigoare a noii legi privind starea de alertă abia de luni, iar unii politicieni, care se dovedesc total iresponsabili, alimentează ideea de vid legislativ.  
 • Dragi români, nu vor urma trei zile fără reguli şi restricţii! Reîntoarcerea bruscă la situaţia de dinainte de pandemie este imposibilă. Virusul nu ţine cont de acte administrative, iar renunţarea prematură la toate regulile care s-au dovedit bune ar însemna o gravă eroare. Avem un cadru legal în vigoare şi în baza lui vor fi luate toate deciziile pentru ca inclusiv în următoarele trei zile să păstrăm toate regulile necesare pentru ca sănătatea şi viaţa cetăţenilor să nu fie puse în pericol.  
 • Intrarea în starea de alertă aduce cu sine riscuri noi şi responsabilităţi suplimentare pentru toţi cei care îşi vor relua, într-o formă sau alta, activitatea. Distanţarea socială, munca de acasă acolo unde este posibil, respectarea tuturor normelor de igienă, purtatul măştii de protecţie sunt esenţiale pentru a putea controla şi în continuare epidemia. Fără aceste măsuri şi reguli, fără responsabilitatea fiecăruia dintre noi, lucrurile pot uşor degenera.  
 • Şi vreau să fiu foarte clar: Dacă situaţia se va înrăutăţi şi datele vor arăta un număr galopant de infectări, care va duce la supraaglomerarea spitalelor, atunci nu voi ezita să declar din nou stare de urgenţă! Să nu compromitem, aşadar, tot ce am realizat până acum cu mari sacrificii!
PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite