Asistenţă psihologică şi socială pentru bolnavii de TBC, în 4 centre din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tuberculoza este contagioasă: un singur bolnav poate infecta alte 15 persoane în fiecare an, dacă nu este tratat Foto: Arhiva Adevărul
Tuberculoza este contagioasă: un singur bolnav poate infecta alte 15 persoane în fiecare an, dacă nu este tratat Foto: Arhiva Adevărul

Pacienţii cu tuberculoză pot beneficia gratuit de consiliere psihologică şi asistenţă socială în patru centre din ţară: Bucureşti, Leordeni din judeţul Argeş, Bisericani din judeţul Neamţ şi Baia Mare.

Începând din acest an, la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din Bucureşti, Spitalul de Pneumoftiziologie Leordeni din judeţul Argeş, Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani din judeţul Neamţ şi Spitalul de Pneumoftiziologie Nicolae Rusdea din Baia Mare, judeţul Maramureş, funcţionează servicii de asistenţă psihologică şi socială pentru pacienţii cu tuberculoză. Serviciile sunt gratuite şi sunt furnizate de psihologi şi asistenti sociali. Beneficiarii serviciilor sunt bolnavii de TB internaţi în centrele respective.

Serviciile de asistenţă psihologică şi socială dezvoltate de către Fundaţia Romanian Angel Appeal, din fonduri europene, prin proiectul “Program dedicat reintegrării profesionale şi sociale a persoanelor afectate de Tuberculoză” au devenit funcţionale în cursul lunii iulie 2014.

Din luna iulie, până la 15 august, un număr de 55 de pacienţi au beneficiat deja de servicii psihosociale, în cele 4 centre. Pacienţii rămân beneficiari ai serviciilor şi după externare. Orice pacient cu tuberculoză din cele 4 spitale poate deveni beneficiar al serviciilor de asistenţă psihologică şi socială înfiinţate.

Prin proiect, este prevăzută şi acordarea de consiliere şi reorientare profesională, precum şi organizarea de cursuri de calificare/recalificare pentru bolnavii de tuberculoză, activităţi care se vor desfăşura începând cu această lună, până la finalul proiectului. 

De asemenea, începând cu luna septembrie a acestui an, primii 50 de pacienţi vor primi sprijin social financiar pe durata tratamentului, în valoare de 100 lei pe lună. Suma ar trebui să acopere costurile deplasării la dispensar pentru tratamentul tuberculoză, costuri pentru suplimente de hrană şi cheltuieli cu medicamentele pentru combaterea efectelor adverse ale tratamentului, medicamente care nu sunt compensate 100% de la stat.

Ne-am propus ca, până la finalul proiectului, să acordăm consiliere psiho-socială, în cadrul celor 4 centre din ţară, unui număr de 1000 de persoane afectate de tuberculoză şi să sprijinim financiar, pe durata tratamentului, 1000 de pacienţi şi membri ai familiilor lor. De asemenea, vrem să oferim consiliere şi orientare privind accesul pe piaţa muncii pentru 500 de persoane afectate de tuberculoză, iar pentru 150 de pacienţi să oferim cursuri de calificare/recalificare, dar şi subvenţii pentru perioada participării la cursuri“, a precizat Nicoleta Mănescu, manager de proiect al Fundaţiei Romanian Angel Appeal.

România are o rată a mortalităţii prin tuberculoză de 6,4% la fiecare 100.000 de locuitori, peste media europeană de 5,3%, clasându-se pe locul 6 în Europa la acest capitol din 17 ţări europene, conform ultimelor date ale Institutului de Sănătate Publică.

Tuberculoza este o boală contagiosă, un singur bolnav infectând alte 15 persoane în fiecare an, dacă nu este tratat.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite