Victor Negrescu: Cine va plăti costurile nepăsării Guvernului? Au avut timp să se pregătească pentru prima zi de şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Negrescu - FOTO Eduard Enea
Victor Negrescu - FOTO Eduard Enea

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu acuză Guvernul PNL de incompetenţă şi subliniază că a refuzat să înveţe din experienţa statelor care au deschis deja şcolilor. Negrescu subliniază că prima zi de şcoală va fi o „aventură periculoasă”.

„Prima zi de şcoală este, în acest an, o încercare dificilă, transformată într-o aventură periculoasă din cauza pasivităţii şi a incompetenţei actualului guvern. Provocarea sanitară cu care ne confruntăm înseamnă riscuri suplimentare considerabile pentru cei din bănci şi de la catedră, dar şi pentru cei de acasă. Este o provocare ce necesita realism (în evaluarea situaţiei din teren), pricepere (în generarea de soluţii aplicabile, nu teoretice) şi viziune (pentru a înţelege impactul deciziilor luate). O sarcină mult prea grea, se pare, pentru actualul guvern, în pofida faptului că a avut foarte mult timp să pună la punct măsurile necesare, beneficiind şi de şansa de a învăţa din experienţa statelor care au deschis deja şcolile”, transmite Negrescu într-un comunicat de presă.

Acesta din urmă mai adaugă că Guvernul arungă greutatea deciziilor şi asigurării resurselor în cârca prăinţilor şi a prefesorilor. 

„De aproape 6 luni se vorbeşte în toată lumea, despre cum se va schimba educaţia, despre cum nimic nu va putea rămâne la fel. În fiecare familie de şcolar, dar şi în conversaţiile publice din presă ori social media, s-a tot discutat în acest timp despre faptul că şcolile vor fi nevoite să se adapteze, să ofere condiţii de igienă şi materiale dezinfectante, să-şi modifice programul, să regândească totul, de la aşezarea diferită a elevilor în clase şi bănci la programul cursurilor. Şi, totuşi, guvernul este azi la fel de nepregătit ca acum 6 luni. A găsit, în schimb, soluţia de a arunca toată greutatea deciziilor şi a asigurării resurselor pe umerii părinţilor, profesorilor şi ai autorităţilor locale, obligaţi colectiv să-şi asume răspunderea pentru starea de sănătate a copiilor şi pentru bunul mers al şcolii şi să plătească implicit pentru dezastrele greu de prevenit în aceste condiţii”, a mai relatat europarlamentarul.

Negrescu mai adaugă că Guvernul a ignorat toate resursele europene şi că se se va întâmpla acum va fi un experiment fără plasă de siguranţă.

„Toate aceste resurse au fost ignorate, iar ceea ce se va întâmpla va fi un experiment fără plasă de siguranţă. Nu s-a făcut niciun efort pentru a înţelege şi prelua ceva din aceste mijloace, instrumente şi idei, nu s-au luat în calcul lipsurile reale cu care se confrunta şcoala românească şi înaintea pandemiei, şi care agravează şi complică orice strategie de criză. Nu a fost gândită nicio adaptare a procesului educaţional pe termen mediu şi lung, cu dezvoltarea complementară a dimensiunii digitale, pentru ca România să ştie, de exemplu, ce să ceară de la Uniunea Europeană, care pregăteşte măsuri în acest domeniu”, a mai declarat acesta.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite