Vicepremierul Ungariei, la Băile Tuşnad: „Vom sprijini autonomia. Nu este o descoperire maghiară, ci este un drept“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vicepremierul Ungariei FOTO RMDSZ
Vicepremierul Ungariei FOTO RMDSZ

Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a pledat, la Universitatea de vară de la Băile Tuşnad, la un an de la declaraţiile europarlamentarului Laszlo Tokes, pentru obţinerea autonomiei de către maghiarii din afara Ungariei.

„Cert este faptul că fiecare parte a naţiunii trebuie să îşi elaboreze un concept de autonomie care să i se muleze perfect şi Ungaria, statul ungar, va sprijini conceptul de autonomie elaborat de naţiunea respectivă. Da, vom sprijini cu toate puterile acest concept de autonomie, putem da pildă în Uniunea Europeană şi putem spune că există deja exemple în UE pentru un anumit concept de autonomie. Şi, dacă există precedent, se poate şi pentru noi”, a spus Semjen Zsolt.

Vicepremierul Ungariei spune că autonomia nu a fost inventată de maghiari şi că mai există şi alte precedente. „Este important să spunem că Ungaria niciodată nu a cerut, niciodată nu a solicitat, nu a vrut ceva pentru care să nu existe precedent în UE. Aşadar, autonomia nu este o descoperire maghiară, nu este o solicitare maghiară extremă, aşa cum se spune în politica internă românească, ci autonomia este, de fapt, un drept uman la nivelul comunităţii. Se spune că este regina drepturilor omului“, a mai afirmat Semjen.

EL a completat că nu din Budapesta trebuie să se spună ce concepte de autonomie trebuie să existe, ci fiecare naţiune trebuie să îşi elaboreze propriul concept de autonomie.

„Cei din Voivodina, autonomia din Voivodina, cei din Ucraina Subcarpatică trebuie să procedeze la fel, ardelenii la fel, autonomie teritorială pentru maghiarii în bloc în Secuime şi autonomie culturală pentru Partium şi pentru celelalte comunităţi de maghiari în diaspora“, a spus Semjen.

Sâmbătă, potrivit organizatorilor, premierul ungar Orban Viktor va participa la dezbaterile care au ca subiect motto-ul actualei ediţii a Universităţii şi taberei "Tusvanyos" - "Din povestiri, istorie" - avându-l ca partener pe europarlamentarul FIDESZ, Tokes László, într-o discuţie moderată de Németh Zsolt. Conducerea UDMR nu va fi prezentă la Tusvanyos, preşedintele Kelemen Hunor refuzând să dea curs invitaţiei.

Precedentul Tokes

Anul trecut, la aceeaşi şcoală de vară, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, sâmbătă, la Băile Tuşnad, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască „un sistem de cooperare naţională“, astfel încât să ofere „protectorat“ Transilvaniei, „aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud“.

„Trebuie să vedem ce preţ plătim pentru această unitate (unitatea maghiarilor - n. r.). Îl rugăm pe premierul Viktor Orban şi Guvernul condus de el să construiască un sistem de cooperare naţională, în aşa fel încât să oferiţi protectorat Transilvaniei, cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud“, a declarat Laszlo Tokes, în prezenţa premierului Ungariei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite