Unificarea dreptei politice, eșec de moment. Culisele opririi negocierilor de către PNL

0
0

Planurile de unificare ale formațiunilor de dreapta în jurul PNL, cel puțin în anul acesta și în 2023, au eșuat, o reevaluare a situației urmând să fie făcută după europarlamentarele din 2024.

Echipa Ciucă-Bode a pus capăt negocierilor cu ALDE FOTO Inquam Photos / George Călin
Echipa Ciucă-Bode a pus capăt negocierilor cu ALDE FOTO Inquam Photos / George Călin

Negocierii cu ALDE i-a fost pusă cruce, deși mai trebuiau validate doar câteva aspecte tehnice, în timp ce nici o înțelegere cu PMP nu e posibilă, din cauza jocului dublu al „popularilor”, susțin surse din conducerea PNL.

În primul rând, negocierile între PNL și ALDE stagnau, după avântul din primăvară, când liberalii voiau o înțelegere cât mai rapidă, pentru a putea prelua zestrea ALDE, mai ales la nivel de consilieri județeni. Însă mult mai dibaci au fost social-democrații, care au avut grijă să fure aleșii ALDE județ cu județ sau să se asigure de sprijinul lor, cum este cazul în Bistrița-Năsăud, Vaslui și Botoșani. Apoi, o altă problemă era că ar fi trebuit găsite funcții pentru oamenii ALDE la nivel local, drept recompensă pentru fuziune. O a treia problemă era situația lui Daniel Olteanu, președinte al ALDE până acum două săptămâni, care era principalul negociator, dar care e contestat în formațiunea sa.

Acum, ALDE urmează să organizeze un Congres pentru o nouă conducere în următoarele două luni, potrivit informațiilor „Adevărul”. Favorit pentru șefia formațiunii e considerat Varujan Vosganian, dacă va candida, fiind liderul cu cea mai mare notorietate rămas în partid. Vosganian a luat în ultimii ani mereu poziții anti-PNL. Surse din conducerea restrânsă a PNL au precizat pentru „Adevărul” că partidul nu mai negociază în viitorul apropiat cu ALDE, PMP și cu atât mai puțin cu Forța Dreptei.

PMP, fără fuziune

Nici relația PNL cu PMP nu e prea bună, în condițiile în care „popularii” joacă la două capete, în funcție de județ. De exemplu, în unele județe din sud-vest, cei din PMP conlucrează cu PSD, dar în alte locuri, cum sunt Bucureștiul sau Iașiul, cu PNL. Președintele Eugen Tomac a declarat vineri că partidul său nu vrea fuziune nici cu PNL, nici cu PSD.

„Am stabilit, pentru a linişti tot felul de zvonuri şi de speculaţii politice care au existat: PMP nu este interesat de nicio fuziune cu nimeni. PNL a bătut la uşa PMP şi şi-a dorit să înghită PMP, dar nu ne-a interesat această ofertă. Am refuzat-o şi evident că mergem pe cont propriu. Au fost şi alte partide care au bătut la uşa noastră spre dialog. Suntem deschişi cu toată lumea, însă evident că atunci când e vorba de construcţii politice, ele trebuie să respecte, în primul rând, poziţia politică a partidului care vine din mandatul pe care îl primim de la membri”, a declarat Eugen Tomac, vineri, într-o conferinţă de presă.

Forța Dreptei, adversar, nu posibil aliat

În ceea ce privește o posibilă reluare a discuțiilor între PNL și Forța Dreptei, șansele sunt mici, spre zero, în mandatul lui Ciucă și cât timp liberalii sunt sub patronajul lui Klaus Iohannis. Liberalii încearcă să recupereze din aleșii plecați la Forța Dreptei, șansele cele mai mari fiind să-l aducă înapoi pe Ion Iordache, senator de Gorj, care e în pole position să fie noul șef al PNL Gorj, potrivit informațiilor „Adevărul”.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite