UDMR, lăsat pe dinafară la ANRE. Candidații audiați, avizați pozitiv. Votul decisiv, miercuri

0
Publicat:

Comisiile de specialitate din Parlament a avizat pozitiv toți candidații audiați pentru șefia ANRE. Surse din Coaliție au precizat că UDMR nu va mai primi nicio funcție, toate fiind împărțite între PNL și PSD

Plenul Parlamentului va decide cine merge pe aceste funcții FOTO Mediafax
Plenul Parlamentului va decide cine merge pe aceste funcții FOTO Mediafax

În doar 2 ore au fost audiați 10 candidați, social-democrații propunând ca toți să primească aviz pozitiv și plenul să decidă. USR s-a opus, dar propunerea a trecut cu 27 de voturi pentru. Votul în plenul reunit pentru noile numiri la ANRE va avea loc miercuri.

De asemenea, tot PSD a fost cel care a cerut să existe trei buletine de vot. Primul ar fi pentru președinte, al doilea pentru vicepreședinte, iar al treilea pentru membrii simpli. 

Pentru funcția de președinte a fost un singur candidat, George Niculescu. Susținut de PNL Constanța, Niculescu este în prezent secretar de stat la Energie. În trecut, Niculescu a mai fost prefect al județului Constanța. 

Pentru funcția de vicepreședinte al ANRE se luptă Gabriel Andronache (susținut de PSD) și Nagy-Bege Zoltan (susținut de UDMR). Pentru celelalte funcții au fost audiate alte șapte persoane. Însă favoriții pentru funcțiile de membru simplu sunt Sorin Bumb (senator PNL) și Cornelia Sulger (susținută de PSD, în prezent tot membră a Comitetului de Reglementare).

Surse din conducerea comisiilor au precizat pentru „Adevărul” că reprezentantul UDMR a fost audiat doar pentru funcția de vicepreședinte. Prin urmare, la votul de mâine Nagy-Bege Zoltan ar putea să nu mai prindă un nou mandat, în condițiile în care Gabriel Andronache (specialist în energie, cu nume similiar cu cel al liderului de grup al PNL de la Cameră) are susținerea PSD. 

Lefuri de zeci de mii de lei

Funcția de șef al ANRE este una din cele mai bănoase din întreg sistemul public. Circa 12.000 de euro este salariul mediu lunar al șefului ANRE. Cifrele pot fi văzute prin consultarea declarațiilor de avere a lui Dumitru Chiriță, cel care a condus ANRE în ultimii cinci ani și jumătate. De asemenea, un membru simplu beneficiază de un salariu mediu de 10.000 de euro. 

În spațiul public, singurul care a fost prezent din interiorul ANRE a fost  Nagy-Bege Zoltan, în condițiile în care Dumitru Chiriță nu a acordat niciun interviu și nu a făcut nicio conferință de presă. Nici Mircea Man, celălalt vicepreședinte al ANRE, nu a avut intervenții publice. De altfel, tăcerea de la vârful instituției a fost motiv de dispute în Coaliție.

Cine este George Niculescu, favoritul pentru șefie

Liberalul George Niculescu, în vârstă de 43 de ani, este în prezent secretar de stat în Ministerul Energiei. Acesta a preluat funcția în martie 2021, odată cu instalarea guvernului Ciucă, potrivit ziarulconstanța.ro.

Sursa citată arată că acesta este membru în cadrul Comitetului de supraveghere al Hidroelectrica și în consiliile de administrație ale companiilor cu capital de stat Nuclearelectrica și Administrația Porturilor Maritime SA. De asemenea, a fost membru și în consiliile de administrație de la Damen Shipyards și Romgaz.

Anterior funcției de secretar de stat, George Niculescu a fost director general al companiei CDG SRL din Giurgiu, specializată în producția și vânzarea de energie electrică. Totoodată, între 2019 și 2020 a fost prefectul județului Constanța.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite