PNL, la mâna greilor din teritoriu. Cursă contra cronometru pentru comasarea alegerilor ANALIZĂ
0Liberalii fac tot posibilul să-i convingă pe social-democrați să accepte comasarea localelor cu parlamentarele. Scopul politic: aportul pe care aleșii locali îl aduc, PNL având o tradiție în a pierde numeroase voturi între cele două rânduri de alegeri
Liderii PNL ar urma ca săptămâna aceasta să prezinte celor din PSD o analiză privind posibilitatea comasării alegerilor, accentul fiind pus pe ideea pachetului locale-parlamentare. Surse din conducerea PNL au precizat pentru „Adevărul“ că o decizie privind comasarea trebuie luată imediat, pentru ca legislația să fie la cheie până în toamnă, în caz contrar fiind probleme de constituționalitate, ceea ce ar da emoții Puterii, în cazul în care ar fi sesizate Curtea Constituțională și Comisia de la Veneția.
Nu mai puțin de patru acte normative ar trebui să modifice Coaliție în următoarele săptămâni, pentru a fi creat cadrul legal de pregătire a comasării, susțin surse din Coaliție. Însă totul depinde de PSD, care încă e în etapa în care cântărește dacă e și în avantajul său comasarea.
Liberalii au venit cu tot felul de argumente în favoarea comasării, de la cele economice, evitarea „oboselii electorale“ (dat fiind că în 2024 sunt patru rânduri de alegeri), evitarea blocării administrației și așa mai departe. Însă un argument despre care nu au suflat o vorbă și care este, de fapt, factorul declanșator al urgentării stabilirii comasării e cel reprezentant de faptul că între locale și generale PNL pierde foarte multe voturi. E chiar un dezastru pentru liberali, dovadă fiind ultimele teste electorale, din 2016 și 2020, unde aleșii locali, după ce au tras pentru ei, la parlamentare nu au mai mobilizat electoratul. În 2016, la locale obțineau 32%, pentru ca jumătate de an mai târziu să ia aproximativ 20% la parlamentare. În 2020, cu un PNL la guvernare, în mai puțin de trei luni liberalii au pierdut 5% (scădere de la 2,66 milioane de voturi la 1,49 milioane de voturi).
Greii PNL nu au mai tras
„Adevărul“ a adunat bob cu bob datele care arată ce a însemnat reducerea motoarelor de către greii partidului din teritoriu, aspect important pentru un partid ca PNL, care se mai bazează pe fiefuri importante. Datele se referă la votul politic, așa cum este el calculat și în partide – la locale, votul de la Consiliul Județean, iar la parlamentare, media de la Camera Deputaților cu Senatul (diferențele între cele două fiind oricum foarte mici, de obicei de ordinul zecimalelor).
În 2020, Ilie Bolojan a lăsat Primăria Oradea ca să meargă la Consiliul Județean. Circa 142.000 de voturi a scos PNL Bihor la locale. La nici trei luni mai târziu, PNL lua aproximativ 60.500 de voturi la parlamentare. Scăderea procentuală era de la 56,86% la 33,21%.
Un alt lider, prim-vicepreședintele Iulian Dumitrescu, a candidat la șefia CJ în 2020. Circa 131.000 de voturi a luat partidul la locale. În decembrie, liberalii ajungeau la 53.600, deci nici jumătate din voturi, o scădere pe filială de la 45,82% la 28,23%.
Clujul, cu tandemul Alin Tișe - Emil Boc, a fost o altă dezamăgire a PNL. După 117.516 voturi la locale, la nivel de județ, la parlamentare au avut circa 66.500. În procente au scăzut de la 46,54% la 32,44%.
Unul din județele-fanion ale fostului PDL, iar acum PNL, Alba, nu a trecut nici el cu bine testul menținerii electoratului. La localele din 2020, PNL Alba a avut circa 75.000 de voturi (51,04%), în timp ce la parlamentare formațiunea a mai fost sprijinită la urne de aproximativ 38.000 (36,25%) de susținători.
Unul din cei patru prim-vicepreședinți ai formațiunii, Gheorghe Flutur, a obținut cu PNL Suceava 104.000 voturi (40,94%) la locale, în timp ce la parlamentare aceeași organizație mai strângea doar 41.000 de voturi (24,38%, adică sub scorul național al PNL). Iar Suceava era poate cea mai puternică organizație a PNL din Moldova.
Între județele mari și importante ca număr de votanți și locuri în Parlament au fost și Iașiul, și Sibiul. În 2020, PNL a reușit să câștige CJ Iași pentru Costel Alexe. Dacă la votul politic de la locale au fost strânse circa 107.000 de voturi (39,7%), la parlamentare numărul voturilor s-a înjumătățit, 50.400 (24,68%). La Sibiu, situația a fost ceva mai bună, adică trecerea a fost de la 71.400 de voturi la 49.400 de voturi, iar diferențele procentuale au fost între 46,57% și 41,72%.
UDMR, dezavantajat
Surse liberale au precizat pentru „Adevărul“ că UDMR nu este de acord cu varianta comasării, aspect confirmat și de lideri din conducerea Uniunii, sub condiția anonimatului. Comasarea i-ar duce pe UDMR-iști la intrarea în Parlament doar în baza pragului alternativ, pentru că ar lua sub 5%. Astfel, în loc de circa 30 de aleși, ajunge să aibă maximum 15, susțin surse din Coaliție pentru „Adevărul“. La nivel oficial, UDMR susține că formațiunea nu a ajuns să ia o decizie privind comasarea, însă în interior verdictul din prezent e unul clar: NU comasării.