Tricolorul va avea din nou stemă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reintroducerea stemei ţării pe tricolor şi precizarea termenului „regiune“ în legea fundamentală au fost decise, ieri, de Comisia parlamentară de revizuire a Constituţiei

După 23 de ani, stema ţării va fi reintrodusă pe drapelul naţional. Amendamentul propus de deputatul PSD Gheorghe Emacu a fost votat cu 13 voturi „pentru“ şi o abţinere, fără o dezbatere prealabilă a membrilor Comisiei. Prin adoptarea acestui amendament, alineatul 1, din Articolul 12, va fi reformulat astfel: „Drapelul României este tricolor, având pe fondul galben stema ţării; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare, începând de la lance: albastru, galben, roşu“. În forma actuală, Constituţia stabileşte că „drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roşu“.

În timpul Revoluţiei de la 1989, stema a fost îndepărtată de pe drapel. Prin urmare, steagul cu o gaură în mijloc a devenit primul simbol al Revoluţiei. Imediat după Revoluţia din 1989, a fost adusă în discuţie problema unei steme noi. Potrivit site-ului Preşedinţiei, Comisia heraldică, numită în scopul realizării noii steme a României, a supus  Parlamentului două variante finale care au fost, în cele din urmă, combinate.

Rezultatul îl constituie design-ul actual, adoptat de cele două Camere ale Parlamentului, reunite în sesiunea din 10 septembrie 1992. Imaginile care compun stema evocă istoria României, prin emblemele reunite ale Ţării Româneşti, Moldovei, Transilvaniei şi Dobrogei.

„REGIUNILE“, ÎN NOUA CONSTITUŢIE
Un alt amendament important adoptat, ieri, de Comisia parlamentară de revizuire a Constituţiei, prevede introducerea termenului „regiune“ în Constituţie. Propunerea a fost adoptată cu 18 voturi „pentru“, unul împotrivă şi o abţinere.  Prin adoptarea acestui amendament, Articolul 3, alineatul 3, se va modifica astfel: „Teritoriul este organizat, sub aspect administrativ, în comune, oraşe, judeţe şi regiuni. În condiţiile legii, unele oraşe sunt declarate regiuni“. Miza introducerii acestui termen în Constituţie este realizarea proiectului USL de regionalizare care îşi propune împărţirea României în opt unităţi administrative.

„ROMÂNIA ESTE STAT AL UE“

În textul revizuit al legii fundamentale se va stipula că România are statut de membru al Uniunii Europene. Solicitarea aparţine senatorului PSD Ioan Chelaru, deşi, iniţial, amendamentul propus de grupul minorităţilor naţionale a fost respins cu votul mai multor membri ai PSD.

Senatorul PNL Tudor Chiuariu a propus un amendament potrivit căruia discriminarea bazată pe orientare sexuală va fi interzisă. Potrivit amendamentului se va stipula că: „Orice discriminare bazată pe sex, culoare, origine etnică sau socială, trăsătură genetică, limbă, credinţă sau religie, opinii politice sau de altă natură, apartenenţă la o minoritate naţională, proprietate, naştere, dizabilităţi, vârstă sau orientare sexuală este interzisă“. 

Drapelul României este tricolor, având pe fondul galben stema ţării; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare, începând de la lance: albastru, galben, roşu. Articolul 12, alineatul 1 din Constituţia României


Propuneri respinse

Şedinţa de ieri a Comisiei pentru revizuirea Constituţiei s-a lăsat şi cu o serie de amendamente respinse. Membrii comisiei au respins toate amendamentele care ar fi introdus în legea fundamentală o zi naţională de 10 Mai, formulate de senatorul PNL Victor Ciorbea, dar şi de grupurile parlamentare al PNL.

De asemenea, a fost respinsă propunerea formulată de senatorii Ioan Ghişe, Paul Ichim, Dorin Dobra, Valeriu Boeriu şi Ion Luchian pentru ca ziua naţională a României să fie stabilită pentru 22 Decembrie. Aceiaşi iniţiatori au mai avut un amendament respins, respectiv ca imnul naţional al României să fie schimbat cu „Tricolorul“. Nici propunerea parlamentarilor UNPR Eugen Nicolicea şi Ioan Toma ca deviza României să fie „Nihil Sine Deo“ n-a avut sorţi de izbândă. (A contribuit Sebastian Zachmann)

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite