PSD depune un proiect pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor
5Social-democrații au anunțat depunerea în Parlament a unui nou proiect de lege pentru eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari. Potrivit liderului deputaților PSD, „este un gest normal să îți elimini propriile privilegii ca să ai autoritatea morală să discuți despre veniturile altor categorii”.
Anunțul a fost făcut de liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, care a explicat că este vorba despre „un gest normal”.
„Am depus astăzi în Parlament o inițiativă legislativă care prevede eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Este un gest normal să îți elimini propriile privilegii ca să ai autoritatea morală să discuți despre veniturile altor categorii care trebuie să aibă aceeași soartă”, a scris socia-democratul pe Facebook.
Potrivit deputatului, eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari este o prioritate.
„Din motive știute doar de cei care au făcut PNRR-ul, pensiile speciale ale parlamentarilor erau ocolite de reforma pensiilor speciale, însă toată societatea așteaptă acest lucru din partea politicienilor. Am avut discuții cu mulți dintre colegi, dar mai ales cu oamenii care ne-au dat votul, iar concluzia e simplă: nu mai e timp de scuze sau acuze. Este timpul pentru vot! Eliminarea pensiilor deputaților și senatorilor este o prioritate”, a mai transmis Alfred Simonis.
Problema controlului de constituționalitate pentru eliminarea pensiilor speciale
Anul trecut, în luna mai, Curtea Constituțională lua o decizie prin care eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor era declarată neconstituțională, ceea ce a permis ca din iunie 2022 acestea să reintre în plată. Iar odată cu reintrarea în plată, și numărul pensiilor speciale a crescut treptat. Dacă în septembrie 2022, numărul acestor beneficiari era de 820, în decembrie numărul a crescut la 829, iar la începutul lunii mai numărul ajunsese la 843 de pensionari speciali, care au trecut cel puțin un mandat prin Parlament.
În prezent, 585 de foști deputați beneficiază de pensii speciale, în timp ce 258 de beneficiari sunt deputați, potrivit unor răspunsuri primite de „Adevărul” de la Cameră și de la Senat. În primele patru luni ale anului, 8 foști parlamentari și-au depus dosarul și le-a fost acceptat pentru a beneficia de pensie specială, dintre cei care au fost la Camera Deputaților. Pe de altă parte, la Senat, de la începutul anului și până la oferirea răspunsului, la începutul lunii mai, încă șase persoane își depuseseră dosarul și primiseră aprobarea pentru o pensie specială.
Repartizarea pe mandate și banii primiți
La Camera Deputaților, valoarea maximă a îndemnizației pentru limită de vârstă plătită este în cuantum brut de 12.168 lei (corespunzătoare pentru trei mandate sau mai multe ), iar valoarea minimă este în cuantum brut de 2.187 lei (corespunzătoare pentru un mandat de 28 luni). De asemenea, și la Senat pensia specială pentru un mandat scurt, cel din perioada 1990-1992, este de 2.187 de lei, însă cea mai mare este de 15.319 lei. În ceea ce privește banii oferiți, cei de la Senat au și punctat: „Facem precizarea că « cuantumul net al indemnizației pentru limita de vârstă nu poate fi mai mare decât venitul net corespunzător unei indemnizații brute lunare a unui deputat sau senator aflat în exercițiul mandatului»”.
În ceea ce privește senatorii, din cei 258 de foști senatori, 144 au un mandat, 55 au două mandate și 59 trei sau mai multe mandate. În cazul deputaților, 371 de aleși primesc banii pentru un singur mandat, 123 de foști parlamentari pentru două, iar 91 pentru trei sau mai multe mandate.
USR: Asta e definiția ipocriziei. Săptămâna asta putem tăia toate pensiile speciale
Reprezentanții Opoziției din Parlament, membrii USR au susținut în urma anunțului că PSD blochează de un an legea USR de eliminare a pensiilor speciale pentru parlamentari.
„După 1 an și 31 de zile, a ieșit PSD, prin vocea lui Alfred Simonis, să ne anunțe că depune o lege care, ați ghicit, elimină pensiile speciale ale parlamentarilor. Asta e definiția ipocriziei. În tot acest timp, cu o Românie într-o criză a scumpirilor, Marcel Ciolacu ne spunea cum foștii parlamentari merită și ei o pensie specială de peste 10.000 de lei”, a susținut Cătălin Drulă într-o postare pe Facebook.
„Săptămâna asta putem tăia toate pensiile speciale, nu doar ale parlamentarilor. Avem amendamente pentru o reformă reală a sistemului de pensii, așa cum am introdus și în PNRR. Cu banii salvați, vom putea crește salariile profesorilor”, a mai transmis președintele USR, Cătălin Drulă.