Traian Băsescu a promulgat legea reducerii CAS cu 5%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, joi seară, că a promulgat legea reducerii CAS cu cinci puncte procentuale, dar a atenţionat că, după alegeri, în 2015, Guvernul va fi nevoit să anuleze această lege şi, în plus, să crească taxele, pentru a acoperi deficitul.

Principalele declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu:

Mi se pare cel mai important subiect, nu numai al zilei, dar un subiect care, după ce va deveni realitate, va avea un impact foarte mare asupra românilor, începând cu 2015.

Am promulgat legea reducerii CAS cu 5%

Am întors această lege la Parlament considerând că, deşi este bună, nu este sustenabilă, în condiţiile anului 2015, în mod deosebit.

Rezultatul a fost un vot aproape unanim, doar cu declaraţii ale PMP că nu este sustenabil. Atât puterea, cât şi ACL au votat şi a doua oară această lege.

De asemenea, vă aduceţi aminte că am precizat că legea e simplă şi nu pune probleme de neconstiuţionalitate. Nu m-aş hazarda să o trimit la CCR. M-aş pune doar într-o situaţie penibilă.

Asta înseamnă că probabil anul acesta Guvernul nu va avea probleme să acopere deficitul de la fondul de pensii. Dar pentru 2015, deficitul fondului de pensii va creşte de la 12,5 miliarde de lei noi la 17,5 miliarde de lei noi, ceea ce însemană un efort suplimentar al bugetului de stat de 5 miliarde.

În afară de acest deficit, România mai are câteva obligaţii: una care decurge din Tratatul fiscal, prin care, pentru anul viitor, trebuie să facem o reducere a deficitul de 0,8 %-0,9% din PIB. Asta înseamnă încă 5 miliarde. În 2015 trebuie sa avem o creştere de cel puţin 0,3% din PIB la Apărare, alte 2,5 mld.

O altă cheltuială este cea legată de nevoia de a asigura componenţa autohtonă atât la credite externe, cât şi la finanţările nerambursabile de la Uniunea Europeană. Aici se mai întamplă două lucruri: suprapunerea a două programe, 2007 - 2014 şi 2014 - 2020, ceea ce înseamna că trebuie cofinanţate două programe.

În cazul în care acordul cu FMI continuă, el se termină în mai 2015, deci trebuie să creştem cu 10% cofinanţarea la toate proiectele.

Evaluarea mea este că la cofinanţare trebuie să avem o creştere de minim înca 2,5 mld lei.

Dacă le luam pe toate la un loc, avem 15 mld lei. Din experienţă afirm că acest lucru nu e posibil. 15 mld lei înseamnă 3,2 mld euro în plus la buget, ceea ce mi se pare greu de atins.

Despre declaraţia ministrului de Finanţe: „Nu e treaba Guvernului să creeze locuri de muncă”

Presupun că, până la sfârşitul anului, Guvernul are câteva soluţii: una este anularea reducerii CAS, imediat după alegerile prezidenţiale. A doua este creşterea taxelor. Nu există soluţii. 

Mai sunt soluţii. Sigur, ele contravin cu minciunile guvernamentale, dar le spun. Prima minciună, care arată incompetenţă profundă, este legată de faptul că nu este treaba Guvernului să creeze locuri de muncă. Citez din doamna ministru de Finanţe, Ioana Petrescu, susţinută de Victor Ponta. Intervenţia guvernamentală este obligatorie. Susţinerea că nu este treaba Guvernului înseamnă că Guvernul nu înţelege ce are de făcut.

Incompetenţa este cu atât mai gravă cu cât ai resursele pe masă. S-au redus investiţiile străine directe din cauza instabilităţii mediului de afaceri, din cauza taxelor. Dar România are resurse la dispoziţie. Mă întreb cum o să răspundă prim-ministrul Victor Ponta şi doamna Petrescu la această realitatea. 

Pe programul de dezvoltare regională aveam 3,9 miliarde şi am cheltuit 1,9 miliarde. Deci mai avem 2 miliarde. Poate află şi doamna ministru că Guvernul are pârghia să creeze locuri de muncă.

Mă uit la situaţia de la Transporturi: alocare de la UE de 2,8 miliarde, din care doar 1,5 miliarde au fost cheltuiţi. Sunt 1,7 miliarde cu care se pot crea locuri de muncă, dacă se accelerează contractele în execuţii. 

Să nu uit de nepreţuita doamnă Plumb care a dat un răspuns neprofesionist la afirmaţiile din weekendul trecut. Şi apoi îl citez pe acest dandy de la Fonduri Europene (n.r. Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene), pentru că şi el a făcut o declaraţie. 

La Resurse Umane avem 3,4 mld euro şi s-a cheltuit sub un miliard. Au rămas necheltuite 2,4 mld euro.

Din Fondurile de Coeziune, e raportarea de la 8 septembrie a UE, nu poveştile pe care le spune discotecarul ăsta sau doamna Plumb sau premierul.

Am cheltuit 37,5% din fondurile europene alocate. Totalul înseamnă 19 mld euro. Mai avem necheltuiţi 12 mld euro, care trebuie cheltuiţi până la finele lui 2015, pentru că altfel îi pierdem. 

Este incredibil. Nu am crezut că în România o să aud în 2014 un ministru care spune că nu este treaba Guvernului crearea de locuri de muncă. 

Atunci de ce aţi mai promis că veţi crea un milion de locuri de muncă?! A fost o reacţie imediată a băiatului din discotecă, a ministrului Fondurilor Europene. Eu vă rog să vă uitaţi pe acest program. Tot programul vorbeşte despre cum vom cheltui 442 de milioane de euro pentru a asigura celor dezavantajaţi ulei, alimente, ghiozdane, nu locuri de muncă. Adică dăm cadouri celor dezavantajaţi. 

România nu va ieşi din dificultate până când nu se va face prioritate zero din crearea de locuri de muncă.

De azi, cei care au solicitat un CAS mai mic îl au, dar trebuie să ştii întotdeauna exact ce-ţi doreşti. Politicienii care au făcut-o demagogic, mincinos aş vrea să-i văd la anul. Anul acesta merg în alegeri

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite