Tomac îi scrie lui Dragnea cerându-i să susţină proiectul PMP privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin

0
0
Eugen Tomac
Eugen Tomac

Liderul deputaţilor PMP, Eugen Tomac, i-a transmis o scrisoare deschisă preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, în care îi solicită să urgenteze trimiterea spre dezbatere a proiectului PMP privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, depus în 2015 şi adoptat de Senat în 2016

”În acelaşi timp, cerem PSD să susţină demersul nostru legislativ al cărui rezultat ar fi acela de creştere a legitimităţii primarilor, în sensul consolidării actului de guvernare locală”, adaugă Eugen Tomac în scrisoare.

Propunerea legislativă a PMP se referă la organizarea unui al doilea tur de scrutin între candidaţii plasaţi pe primele două locuri la primul tur al alegerilor pentru funcţia de primar, în situaţia în care niciun candidat nu a obţinut cel puţin jumătate plus unu din voturile valabil exprimate.

”În calitate de iniţiatori ai actului normativ, apreciem că prezentul sistem electoral, prin care primarii sunt aleşi într-un singur tur, reduce foarte mult caracterul reprezentativ al rezultatului electoral. Situaţia este şi mai problematică în cazul unui nivel ridicat de absenteism, care fragilizează actul de reprezentare. Un alt dezechilibru democratic pe care situaţia actuală o generează constă în faptul că alegerea primarilor într-un singur tur recompensează partidele mari şi penalizează partidele mai mici, cu un scor mai mic la nivel naţional”, se arată în scrisoare.

Eugen Tomac subliniază că, deşi PSD ar fi înclinat să îşi păstreze avantajele create de poziţia sa dominantă, aşa cum rezultă din poziţia exprimată de reprezentanţii principalului partid de guvernământ în comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor, care au avizat negativ proiectul PMP, calitatea democraţiei trebuie pusă deasupra intereselor de moment ale unuia sau altuia dintre partide.

”Interesul nostru comun trebuie să fie acela al intensificării legăturilor dintre cetăţeni şi aleşi, nu de îndepărtare a politicii de oameni şi de erodare a încrederii acestora faţă de instituţiile democratice. Înţelepciunea populară românească spune că lăcomia este o boală rea şi păgubitoare. Vă solicităm, domnule Dragnea şi stimaţi reprezentanţi ai puterii, să nu fiţi, de această dată, lacomi şi să votaţi proiectul de lege al PMP privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, proiect care dă mai multă forţă democraţiei din România!”, încheie preşedintele executiv al PMP.

Mai multe - Politică

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite