Tensiuni în PNL pe tema blocării numirii oamenilor din echipa Orban în funcţii publice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Florin Cîţu şi şeful PNL, Ludovic Orban. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Premierul Florin Cîţu şi şeful PNL, Ludovic Orban. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Competiţia pentru şefia PNL este marcată de tensiuni, în special din cauza blocării numirii în funcţii publice a liberalilor care îl sprijină pe Ludovic Orban, mai multe situaţii fiind semnalate în ultima perioadă.

În interiorul PNL au apărut nemulţumiri tot mai frecvente, mai ales în ceea ce priveşte faptul că persoanele care vin din filiale ce îl susţin pe Ludovic Orban pentru un nou mandat de preşedinte nu sunt numite în funcţiile pentru care au fost validate de conducerea partidului, deşi au trecut săptămâni sau luni deja.

Joi, Cosmin Baciu, susţinut de PNL Bacău (filială pro-Orban), a fost numit secretar de stat la Sănătate. Însă doar pentru o zi. Explicaţia Guvernului pentru demiterea imediată a fost că prin numirea sa ar fi fost depăşită organigrama Ministerului Sănătăţii, argument fals, deoarece nu erau ocupate toate funcţiile de secretar de stat. Potrivit HG-ului de organizare al Ministerului Sănătăţii sunt cinci funcţii de secretar de stat. Cosmin Baciu fusese validat pentru funcţia de secretar de stat din 14 februarie.

De asemenea, Orban l-a criticat pe Cîţu pentru faptul că propunerea PNL Bistriţa-Năsăud pentru şefia Agenţiei Naţionale de Anti-Doping, Adrian Crişan, nu a fost făcută nici la cinci luni de la validarea conducerii centrale. În cazul filialei Bistriţia-Năsăud, Ludovic Orban a ridicat şi o altă problemă, a faptului că la Miisterul Economiei nu a fost încă numit un secretar de stat care să fie susţinut de PNL Bistriţa-Năsăud, aşa cum a fost băută palma la negocieri. În prezent, sunt doar patru secretari de stat la Economiei, iar numărul maxim este de cinci secretari de stat, potrivit Hotărârii de organizare şi funcţionare a Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului.

Poate cel mai cunoscut caz de liberal a cărui numire a fost blocată de mai multe luni este cea cel al lui Tănase Stamule, recent ales prim-vicepreşedinte al PNL Sector 1. De câteva luni Stamule aşteaptă numirea la Autoritatea pentru Digitalizarea României, acolo unde a fost validat de PNL în luna mai.

Florin Cîţu l-a mai refuzat o dată pe Stamule, când Orban a insistat să-l ia secretar general al Guvernului, dar premierul a mers pe varianta unui om de încredere, Horaţiu Gorun, membru al numeroasei echipe de gorjeni din jurul liderului de la Palatul Victoria. Guvernul nu a mai prelungit nici mandatul lui Stamule de la Loteria Română, acolo unde acesta era membru în Consiliul de Administraţie. Practic, Tănase Stamule nu mai deţine nicio funcţie la stat de la finalul lunii mai.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite