Tăriceanu: „Mi-e teamă că PNL ar putea fi sancţionat la urne, dacă se majorează taxele şi impozitele“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva Adevărul
FOTO Arhiva Adevărul

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a declarat vineri, la RFI, că se teme că PNL ar putea fi sancţionat la alegerile din 2014, întrucât măsurile pe care le aşteaptă publicul de la liberali "nu sunt în nici un caz cele de majorare a taxelor, într-o formulă simplistă, atâta vreme cât există atâta evaziune fiscală“.

„Există un risc, fără îndoială. Mai ales dacă astfel de măsuri vor fi adoptate, dacă ele nu vor fi clar explicate şi justificate, dacă se poate produce o justificare şi chiar şi în aceste condiţii, nu m-ar mira să existe o sancţionare din partea electoratului şi mi-e teamă ca această sancţiune să nu vizeze cu precădere Partidul Naţional Liberal, de la care există o serie de aşteptări“, a explicat Tăriceanu.

În opinia sa, românii nu vor fi bucuroşi să suporte o sarcină suplimentară de taxe şi impozite. „Cred că fiecare cetăţean de rând când vede că în stânga lui şi-n dreapta lui sunt unii care scapă la plata taxelor şi el se conformează, nu va fi deloc bucuros să suporte o sarcină suplimentară de taxe şi de impozite. Şi sigur că acest lucru îl va putea duce în situaţia să ne aplice o sancţiune la vot“, crede fostul premier liberal.

Călin Popescu Tăriceanu a mai precizat că subiectul noilor taxe şi impozite preconizate în scrisoarea de intenţie către FMI ar putea fi discutat în PNL la finalul lunii august: „Noi avem la sfârşitul acestei luni o Delegaţie Permanentă în cadrul Partidului Naţional Liberal şi ştiu că punctul meu de vedere nu este singular, el este împărtăşit de mulţi dintre colegii mei, care au acelaşi gen de preocupări, pe de o parte, ca ale mele şi aceleaşi îngrijorări legate de susţinerea publică de care orice partid are nevoie, mai ales în perspectiva alegerilor care vor urma la anul“.

Ministerul Finanţelor a transmis vineri un comunicat de presă în care a subliniat că taxele nu vor creşte.

„Proiectele scrisorii de intenţie şi, respectiv, ale memorandului nu sunt încă documente publice. În consecinţă, materialele pe această temă care se vehiculează în presă nu provin din surse oficiale şi nu pot fi confirmate înainte de aprobarea lor de către autorităţile române, board-ul FMI, respectiv consiliul ECOFIN al Uniunii Europene“, se precizează într-un comunicat al Ministerului Finanţelor.

„Suntem în măsură să infirmăm însă existenţa unor  măsuri concrete prin care ar creşte fiscalitatea pentru PFA-uri şi drepturi de autor sau creşterea contribuţiilor de asigurări de sănătate pentru persoanele cu venituri mari care au în întreţinere membri ai familiei care nu contribuie la sistemul de asigurări de sănătate, aşa cum s-a vehiculat recent în mass-media. Guvernul îşi propune în schimb identificarea unor soluţii în scopul reducerii poverii impozitării muncii“, se mai arată în comunicat.

Românii vor fi asaltaţi de noi scumpiri şi creşteri de taxe şi impozite în perioada următoare, rezultă din textul noii scrisori de intenţie semnate de Guvern cu FMI,

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite