Tăriceanu întrece măsura şi la Bruxelles: Cum vrea să securizeze Parlamentul în faţa criticilor europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La două zile după ce Senatul l-a salvat de cătuşe pe Dan Şova, prin sfidarea legilor şi a Constituţiei, şeful senatorilor, Călin Popescu Tăriceanu, pleacă la Bruxelles pentru a cere Comisiei Europene să aibă în vedere eliminarea raportului MCV, instrument care a taxat în fiecare an derapajale Parlamentului.

„Noi considerăm că în momentul de faţă MCV, care ar fi trebuit să funcţioneze pe o perioadă limitată, a devenit un fel de ţintă în mişcare care, pe măsură ce ne apropiem de el, se depărtează. Şi de aceea, sugestia mea, pe care vreau s-o fac, sigur, şi autorităţilor Comisiei este să stabilim o modalitate de evaluare clară a progreselor care au fost făcute pe cele patru benchmark-uri din cadrul MCV. Prin urmare mi s-ar părea logic şi normal să mergem către această fază de încheiere a Mecanismului pentru a nu considera că România este - şi, bineînţeles, şi Bulgaria, dar eu vorbesc în primul rând pentru ţara mea - să nu considerăm că există o discriminare între România şi celelalte ţări membre ale UE“,  a spus, joi, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz.

Afirmaţiile scandaloase făcute de Tăriceanu la Bruxelles arată, încă o dată, indiferenţa cu care tratează parlamentarii criticile aduse Legislativului de la Bucureşti în toate rapoartele MCV publicate de la intrarea României în UE.

Parlamentul, oaia neagră a MCV

„Deciziile adoptate de Parlament de a permite sau nu organelor de urmărire penală să îi trateze pe parlamentari ca pe orice alţi cetăţeni par să fie în continuare lipsite de criterii obiective şi de un calendar fiabil. Au existat, de asemenea, cazuri în care Parlamentul a dat dovadă de reticenţă în a aplica hotărârile judecătoreşti definitive sau deciziile Curţii Constituţionale“, se arată în ultimul raport MCV.

După publicarea raportului, Comisia Europeană a anunţat că următorul raport MCV pentru România va fi prezentat, probabil, peste un an, pentru a oferi Bucureştiului răgazul necesar pentru a putea da curs recomandărilor sale şi pentru evalua rezultatele tangibile obţinute. Însă observaţiile CE au fost înţelese tocmai pe dos de către aleşi. De la ultimul raport MCV publicat în februarie 2016, în care Parlamentul apare ca oaia neagră a României, Legislativul de la Bucureşti a salvat nu mai puţin de trei parlamentari: doi senatori, Varujan Vosganian şi Dan Şova, şi un deputat, Laszlo Borbely.

Ultimul pe lista privilegiaţilor din Parlament, Dan Şova, a driblat arestarea preventivă după ce aleşii, în frunte cu Călin Popescu Tăriceanu, au considerat că un articol din Regulamentul Senatului este mai presus de lege. După abuzul de miercuri al majorităţii PSD, senatorii Puterii, acompaniaţi de Călin Popescu Tăriceanu, au refuzat, în continuare, să adopte hotărârea care certifică respingerea solicitării DNA în cazul Şova, încâlcând, din nou, în mod flagrant, legea. Al doilea om în stat, Călin Popescu Tăriceanu, acelaşi care cere ridicarea MCV, a aruncat astfel Senatul în derizoriu, numai ca să-l ferească de Justiţie pe Dan Şova, prietenul premierului Ponta.

CE reacţionează în cazul Şova

Comisia Europeană s-a sesizat în cazul lui Dan Şova şi a transmis, prin vocea unui oficial european, că se aştepta ca Parlamentul să modifice statutul deputaţilor şi senatorilor, legea pe care a sfidat-o Tăriceanu, în conformitate cu principiul egalităţii în faţa legii. „Au existat speranţe ca noul Statut al deputaţilor şi senatorilor, adoptat în iulie 2013, să introducă o abordare mai sistematică şi mai coerentă, în concordanţă cu principiul egalităţii în faţa legii. Cu toate acestea, anul 2014 a continuat să fie caracterizat de întârzieri în ceea ce priveşte admiterea şi respingerea cererilor formulate de organele de urmărire penală în vederea ridicării imunităţilor deputaţilor şi senatorilor“, a spus, pentru Mediafax, un oficial din cadrul Comisiei Europene, imediat ce Senatul a respins ridicarea imunităţii lui Dan Şova.

Acelaşi oficial European a ridicat problema raportului MCV, ale cărui observaţii au fost ignorate în totalitate de către Parlament. „Aşteptăm o implementare consistentă şi substanţială a recomandărilor noastre (din cadrul MCV - n.r.). Raportul MCV din 2015 a notat faptul că deciziilor din Parlament privind permisiunea ca procurorii să-i trateze pe parlamentari ca pe oricare alţi cetăţeni par a le lipsi criteriile obiective“, a mai precizat oficialul european.

Citeşte şi: 

PNL pierde pe mâna traseiştilor: cine sunt cei şase liberali care ar fi putut înclina balanţa în cazul Şova

În ciuda faptului că PNL şi-a convocat toţi parlamentarii la votul privind cererea DNA în cazurile senatorilor Dan Şova şi Darius Vâlcov, mai mulţi  liberali au lipsit sau, cu toate că erau prezenţi în sală, nu s-au deranjat să voteze. În total, opt liberali au lipsit la numărătoare, în condiţiile în care ar fi fost nevoie de şase voturi în plus pentru ca solicitarea DNA să fie aprobată fără „marja de eroare” care l-a salvat pe Şova.

Parlamentul disperării: ce semne de nelinişte dau demnitarii speriaţi de „primăvara arestărilor”

„Votul de ieri din Senat arată o faţă îngrozitoare a unor oameni disperaţi, înspăimântaţi şi încremeniţi într-o poză sepia a anilor 90. Infractori de meserie, sinecurişti, «tovarăşi» de parlament sunt astăzi hăituiţi de către procurorii DNA precum câinii de hingheri şi încearcă să se ascundă prin toate cotloanele Casei Poporului pentru a nu fi găsiţi”, scrie consultantul politic Răzvan Prişcă pe blogul său de pe adevarul.ro.

Iohannis şi DNA cer Curţii Constituţionale să rezolve conflictul între instituţii în urma „scandalului Şova”. PNL va sesiza CCR

Procurorul şef al DNA a trimis o scrisoare şefului Consiliului Superior al Magistraturii în care cere sesizarea CCR pentru soluţionarea conflictului dintre puterile statului, ca urmare a faptului că Senatul a refuzat să răspundă cererii procurorilor în cazul lui Dan Şova. Totodată, preşedintele Iohannis a cerut CCR soluţionarea conflictului. Ulterior, prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat că partidul va sesiza CCR în acest caz.

Vineri, Ziua Z. Superimunitatea lui Şova scoate din nou românii din toată ţara în stradă

Românii din zece oraşe din ţară se mobilizează pe Facebook pentru a ieşi în stradă în semn de protest faţă de imunitatea parlamentară. Vineri, ora 18.00, este momentul comun de întâlnire pentru locuitorii din Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Constanţa, Sibiu, Braşov, Târgu-Mureş, Iaşi, Bacău şi Oradea.


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite