Surse: PNL merge fără un nume de premier la Cotroceni. Liberalii acceptă orice propune Iohannis. Rareş Bogdan nu-l vrea pe Ciucă: Nu suntem juntă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis are, miercuri, consultări cu partidele pentru a desemna un nou candidat la funcţia de prim-ministru. Consultările încep la ora 16.00. PNL îl va propune din nou pe Ludovic Orban pentru funcţia de premier, dar va susţine orice variantă pe care o va alege preşedintele Klaus Iohannis, susţin surse politice pentru Adevărul. PSD îşi doreşte guvern de uniune naţională.

UPDATE Ora 13.00 Liberalii au decis să nu meargă cu vreo propunere oficială la Cotroceni. Ludovic Orban a cerut mandat partidului să stabilească direct cu preşedintele Iohannis calea de urmat, susţin surse politice pentru Adevărul. Partidul a acceptat. 

UPDATE Ora 12.00. Rareş Bogdan, înainte de şedinţa PNL: ”Îi rog pe cetăţeni să se calmeze în legătură cu Coronavirusul, nu suntem de Crăciun sau de Paşti. Ieri au rupt rafturile magazinelor”.

Întrebat dacă-l susţine pe generalul Nicolae Ciucă pentru funcţia de premier, Rareş Bogdan a spus: „Am tot respectul pentru domnia sa, dar nu suntem juntă militară. Avem totală încredere în preşedintele Klaus Iohannis”.

***

 Consultările încep la ora 16:00, primii fiind invitaţi reprezentanţii PNL. De la ora 16.30 sunt aşteptaţi cei ai PSD, iar de la 17.00 - delegaţia USR. Ulterior, vor merge la consultări reprezentanţii UDMR (17.30), PMP (18.00), ALDE (18.30), grupul parlamentar Pro Europa (19.00) şi grupul parlamentar al minorităţilor naţionale (19.30).

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, că Ludovic Orban şi-a depus mandatul de prim-ministru desemnat şi că a convocat pentru miercuri consultări cu partidele pentru desemnarea unui nou premier. Iohannis a precizat că miercuri ar putea avea loc ”o desemnare” şi că se va asigura că face ”o desemnare bună”.

Iohannis a explicat că gestul lui Orban este determinat de expirarea termenului de 15 zile în care ar fi trebuit ca Guvernul să primească votul de învestitură, acuzând din nou PSD pentru această situaţie.

Orban ar putea fi din nou premier

Şeful statului a spus că Ludovic Orban rămâne prima sa opţiune pentru premier. Întrebat dacă are ceva să reproşeze premierului Ludovic Orban, Iohannis a răspuns: ”Dimpotrivă, sunt foarte mulţumit de munca depusă de domnul Orban în calitate de premier, după aceea în calitate de premier interimar”. 

Liderii PNL insistă ca preşedintele Klaus Iohannis să-l desemneze tot pe Ludovic Orban premier. Liberalii resping categoric varianta unui prim-ministru tehnocrat, purtându-i încă ranchiună lui Dacian Cioloş, care i-a dus în Opoziţie. Liderii PNL îl critică pe Iohannis că nu trage destul pentru partid, însă n-au curaj să-i spună-n faţă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite