Surse: Guvernul ciupeşte cu sfială din leafa bugetarilor de lux

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Executivul va tăia şi lefurile secretarilor de stat, pe lângă miniştri şi parlamentari, iar demnitarii care ocupă funcţii şi în companiile de stat vor resimţi şi mai puternic diminuarea veniturilor, potrivit unor surse politice. Totuşi, tăierile nu vor fi atât de drastice ca în mediul privat.

Reducerea veniturilor în sistemul bugetar e subiectul cel mai disputat zilele acestea în rândul liberalilor, în condiţiile în care aceştia vor să ia măsuri care nu supere nici clientela de partid şi bugetarii, dar nici mediul privat şi opinia publică.

Potrivit unor surse politice, în interiorul Guvernul au loc discuţii privind aplicarea diminuării salariilor şi la nivelul secretarilor de stat şi a celor care deţin poziţii în consilii de administraţie ale companiilor de stat, pe lângă parlamentari şi miniştri. „Trebuie găsită soluţia legislativă de a-i taxa mai ales pe aceia care deţin mai multe funcţii publice, pentru că sunt unii care primesc venituri din mai multe surse de la stat. De asemenea, clar trebuie să fie o măsură privind umblarea la salariu a celor din consiliile de administraţie sau cele de supraveghere de la marile companii. Pe la ROMATSA, Romgaz şi mai sunt câteva, membrii ajung să ia lejer peste 10.000 de lei, fără să aibă vreo activitate clară. Trebuie umblat şi la veniturile celor de aici. Nu mai zic de o companie ca Nuclearelectrica, unde sunt indemnizaţii şi de peste 20.000 de lei pe lună. În schimb, foarte multe companii au remuneraţii cu sume între 3.000 şi 10.000, iar acolo găsim şi angajaţi în alte zone bugetare”, au precizat surse din PNL pentru „Adevărul”. De asemenea, o variantă de lucru e decizia eliminării în integralitate a unei forme de remunerare, în condiţiile în care un bugetar primeşte bani din mai multe părţi.

Bugetari de lux

De altfel, cazuri de bugetari care beneficiază de mai multe sinecuri pot fi întâlnite la nivelul Guvernului Orban. De exemplu, Tănase Stamule, consilier al premierului, beneficiază, pe lângă salariul de aproximativ 10.000 de lei, de o indemnizaţie de la Loteria Română şi una de la Iprochim S.A. Potrivit datelor de pe site-ul Loteriei Române, Stamule are o remuneraţie brută de 7.198 de lei de la Loteria Română.  În schimb, remuneraţia de la Iprochim ar fi de aproximativ 2.000 de lei, adică aproape cât ar intra pe lună un angajat băgat în şomaj tehnic.

Un alt caz e cel al Danielei Nicolescu, secretar general al organizaţiei de femei liberale, în funcţia de secretar de stat la Ministerul Economiei. Iniţial, Nicolescu a fost numită în decembrie 2019 doar în funcţia de  secretar de stat. Însă la jumătatea lunii februarie, Nicolescu a fost recompensată şi cu un loc în Consiliul de administraţie al companiei de stat Conversmin SA. Potrivit unor surse politice, o asemenea poziţie în companie, pentru care munca e aproape inexistentă, e plătită cu peste 2.000 de lei. Şi fiul Danielei Nicolescu a fost inclus în schema bugetară a Guvernului Orban, fiind numit consilier al premierului.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite