STENOGRAME Cum au plecat deputaţii în vacanţă: „Nu mai facem şedinţă, de acum este campanie electorală“. „Doamne fereşte de ceva!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea
Preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea

Conducerea Camerei Deputaţilor a stabilit că deputaţii se vor afla în vacanţă parlamentară până după alegerile locale din 5 iunie pentru a se implica în campania electorală. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a spus că numai dacă se întâmplă ceva extraordinar se va convoca o şedinţă până pe 7 iunie.

Liderii grupurilor parlamentare au fost de acord cu toţii ca deputaţii să intre în vacanţă parlamentară în campania electorală, urmând exemmplul senatorilor, care au plecat în teritoriu în urmă cu două săptămâni.

„Şedinţa Camerei Deputaţilor de săptămâna viitoare. Comitetul liderilor dacă aveţi altă propunere, să-mi spuneţi. Comitetul liderilor, facem săptămâna viitoare şedinţă sau nu? Hotărâţi-vă, ca să ştim ce facem“, a întrebat preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, la începutul şedinţei Biroului Permanent din 17 mai, potrivit stenogramei.

Liderul deputaţilor PSD, Florin Pâslaru, i-a răspuns prompt: „Domnule preşedinte, numai facem şedinţă, de acum este campanie electorală“.

Zgonea a încercat să le arate că în toată această perioadă ar putea veni o cerere din partea Justiţiei, pe modelul celei de la Senat care îl viza pe senatorul PSD Titus Corlăţean. „O să fie greu pe urmă cu Biroul permanent. Uitaţi, ce a păţit Senatul astăzi. Senatul este în circumscripţii electorale de o săptămână, ca să ştiţi. A anunţat pe site până pe 6 - 7 iunie.Vă propun ca, doamne fereşte de ceva, următoarea şedinţă a Biroului permanent să fie pe data de 7 iunie. Aceasta înseamnă că 7 iunie este zi de luni“, a precizat Zgonea, care îşi mai păstrează scaunul de preşedinte al Camerei Deputaţilor până după alegerile locale.

Fără prea multe discuţii şi cu aprobarea tacită a liberalilor şi a celorlalte partide, Zgonea a anunţat că deputaţii vor intra în vacanţă parlamentară până pe 7 iunie, la două zile după data alegerilor locale. „Deci, până pe 7 iunie – activitate în circumscripţiile electorale, da? Astăzi este ultima zi de şedinţă – activitate în comisiile permanente, da? Bun. Şi de atunci, de pe 25 mai – activitate în circumscripţiile electorale, cum scrie în Regulamentul Camerei Deputaţilor şi în Statutul nostru. Săptămâna aceasta se reportează săptămâna de activitate. Dacă este ceva, discutăm pe 7 iunie, nu este nici o problemă“, a mai spus Zgonea.

Campania l-a salvat pe Zgonea

PSD a amânat revocarea lui Valeriu Zgonea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor tocmai pentru că demersul coincide cu focul campaniei electorale, când cei mai mulţi deputaţi sunt în teritoriu. Astfel, PSD s-a temut să organizeze un plen special pentru demiterea lui Zgonea care să se finalizeze cu un eşec din cauza absenţei deputaţilor. „Nu ne temem că nu avem numărul de voturi, dar ne temem că nu putem să avem un cvorum de şedinţă pentru a deschide un vot final. Mă gândesc că s-ar putea să nu fie cvorum, pentru că ne trebuie 190 de deputaţi, iar de săptămâna viitoare nu lucrăm, pentru a ne ocupa de campanie. Dar dacă va apărea o cerere, cum este asta cu Titus Corlăţean, atunci vom fi la plen“, a spus deputatul PSD Marian Neacşu, secretarul general al partidului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite