Sporurile bugetarilor, limitate la 20% din leafă. Ce conține noua lege a salarizării

0
Publicat:

Simona Bucura-Oprescu, noua șefă de la Ministerul Muncii, a dat detalii despre prevederile noii legi a salarizării, care în momentul acesta este în discuție cu Banca Mondială, care trebuie să pregătescă mai multe simulări privind impactul ei.

Simona Bucura-Oprescu, noua ministră a Muncii FOTO Inquam Photos
Simona Bucura-Oprescu, noua ministră a Muncii FOTO Inquam Photos

Avem deja pregătit proiectul de lege. Trei variante de anexe în cazul profesorilor, dar și pe întreaga lege. Banca Mondială lucrează deja la un impact bugetar pe aceste variante, iar la final variantele vor fi prezentate coaliției pentru a alege una dintre ele și, bineînțeles, Comisiei Europene”, a precizat Simona Bucura-Oprescu, într-o intervenție la Antena 3.

Dacă anvelopa salarială în 2016, când am început evaluarea perspectiva anului 2017, de când avem legea salarizării unitare era de 65 de miliarde, acum s-a ajuns la 120-130 de miliarde și asta ne arată, pe de o parte, că anvelopa a crescut și că trebuie foarte bine analizat impactul bugetar, dar în același timp constatăm cu toții că sunt, din păcate, discrepanțe, inechități în ceea ce privește legea salarizării unitare”, a completat reprezentanta PSD.

Întrebată când va fi gata noua lege, ministra a punctat: „Noi încercăm să finalizăm această lege cât mai puțin posibil. În negocierea cu Comisia Europeană s-a căzut de acord să avem o prioritizare a pensiilor”, a mai afirmat ministrul Muncii.

Pensiile publice și cele speciale, înainte de salarizare

Vom veni cu pachetul de pensii de serviciu și pensiile de contributivitate în cererea de plată trei, ceea ce înseamnă că aceasta este prioritate imediată a ministerului. Lucrăm în paralel (...) și pentru legea salarizării. Pe măsură ce vom avansa, vă vom spune”, a precizat Bucura-Oprescu.

Noua șefă de la Ministerul Muncii a dat și câteva detalii legate la noua lege a salarizării, adică unul o parte din principiile de bază. „În noua lege a salarizării ne dorim să încurajăm performanța, să reașezăm legea astfel încât, atât în interiorul familiilor ocupaționale, cât și între familiile ocupaționale, să nu mai avem discrepanțe, iar sporurile să poată fi de maxim 20%, astfel încât să nu ajungem în situația pe care, din păcate, de multe ori o constatăm acum, în care, chiar dacă avem o ierarhizare prin legea salarizării din 2017 în plată, avem categorii de beneficiari care primesc venituri mai mari decât președintele României, care se situează pe rangul 12 în legea salarizării și ar trebui să aibă, conform acestei legi, cel mai mare salariu din România", a spus ministrul Muncii, Bucura-Oprescu.

În România sunt bugetari care reușesc să ia un spor de până la 50% doar din munca pe PNRR. Cabinetul Ciucă a adoptat la finalul lunii decembrie o asemenea prevedere. Toți cei încadrați pe o funcție care presupune implementarea de proiecte cu finanțare europeană primesc sporul de 50% din start, până la prima evaluare. În vechea formă a legii, era prevăzut un spor de 35% din start. Noutatea e menționată din nota de fundamentare. De altfel, una dintre ideile repetate în nota de fundamentare e că specialiștii pot fi găsiți cu greu, iar o salarizare motivantă poate fi răspunsul.

Și în alte instituții au apărut sporuri în ultimele luni, cum s-a întâmplat cu personalul ANI.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite