Specialiștii PNL i-au cerut lui Boloș să vină cu soluții pentru continuarea investițiilor din teritoriu. Răspunsul ministrului SURSE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marcel Boloș și mai mulți specialiști în domeniul finanțelor din PNL s-au întâlnit marți seară, ocazie cu care i-au fost cerut ministrului să găsească soluții pentru a continua investițiile din teritoriu, potrivit unor surse politice.

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor FOTO: GOV
Marcel Boloș, ministrul Finanțelor FOTO: GOV

Specialiști din finanțe din PNL i-au solicitat ministrului să găsească soluții pentru ca primarii din teritoriu să își poată continua investițiile, indiferent de ce măsuri fiscale vor fi luate.

Potrivit surselor politice, solicitarea acestora a venit în contextul în care ar exista un curent al unor specialiști în domeniu care ar dori blocarea fondurilor pe anumite zone până la sfârșitul anului 2023.

Marcel Boloș a adunat mai multe propuneri din partea finanțiștilor liberali și le-a promis acestora că le va lua în calcul. De asemenea, ministrul de Finanțe a precizat că investițiile locale nu vor fi afectate.

De asemenea, finanțiștii liberali au fost cei care i-au propus lui Marcel Boloș să dea OUG pentru majorarea redevențelor (adică a taxelor pe exploatarea resurselor naturale) până la actualizarea cu inflația, susțin surse din Coaliție. Liberali au insistat pentru acest proiect pentru că măsura ar urma să aducă în plus la bugetul de stat aproximativ 2 miliarde de lei. Potrivit sursei citate, un astfel de demers (care ar trebui să aducă mai mulți bani statului) nu a mai fost făcut din 2004. O asemenea măsură s-ar aplica în cazul exploatării petrolului, dar și resursele minerale, cele mai important din punct de vedere al aportului bugetar.

Șanse mari și pentru alte măsuri fiscale

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat luni că fără măsurile de austeritate, va fi greu să asigurăm stabilitatea ţării şi va fi nevoie să apelăm la tăieri dure de cheltuieli.

„Fără pachetul acesta de măsuri este foarte greu de asigurat o stabilitate a deficitului bugetar și probabil va fi nevoie în curând de măsuri care să ne asigure încadrarea în ținta de deficit bugetar de 5,5% din PIB. 

Acestea privesc în general acele categorii de cheltuieli care în luna decembrie sunt cu un ritm fără precedent, adică acele cheltuieli pe care nu le putem controla și vin mai ales din zona ordonatorilor principali de credite. 

În lipsa acestor măsuri, dar și a faptului că nu avem intrate în vigoare măsurile fiscal-bugetare, toate acestea îngreunează procesul de control al deficitului bugetar", a declarat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, luni, în exclusivitate pentru Antena 3 CNN. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite