SONDAJ INSCOP Peste trei sferturi dintre români sunt mulţumiţi de începutul de mandat al preşedintelui Iohannis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Klaus Iohannis FOTO Mediafax
Preşedintele Klaus Iohannis FOTO Mediafax

Cel mai recent sondaj INSCOP din seria „Adevărul despre România“ arată că, la aproape două luni de la instalarea sa în cea mai înaltă funcţie în stat, Klaus Iohannis îşi menţine cota ridicată de popularitate. Astfel, 75.5% dintre români se declară mulţumiţi de modul în care a început mandatul preşedintelui.

Potrivit sondajului realizat în perioada 5-10 februarie, la comanda ziarului „Adevărul“, peste 75,5% dintre români se declară mulţumiţi de modul în care Iohannis a început mandatul. Nemulţumiţii declaraţi sunt în proporţie de 12,9%, în timp ce 11,6% nu au ştiut ce să răspundă sau nu au răspuns la această întrebare.

Cercetarea a abordat şi percepţia românilor faţă de politicienii cu probleme penale şi, în urma sondajului, reiese că 91,2% dintre cei chestionaţi preferă ca oamenii politici care au condamnări definitive în justiţie să se retragă din funcţiile deţinute.  

În ce priveşte posibila instalare a unui Guvern PNL, respectiv retragerea lui Victor Ponta din funcţia de premier, 52,4% dintre respondenţi consideră că PNL trebuie să revină la guvernare în urma unor alegeri, în timp ce 22,9% nu sunt de acord cu acest lucru.

Demisia premierului împarte populaţia în două grupuri aproximativ egale, dar situate la poli opuşi. Astfel, 41,8% dintre respondenţi sunt de acord cu demisia premierului, în timp ce 41,2% refuză să accepte această posibilitate. La întrebare au refuzat să răspundă 17,1% dintre cei incluşi în sondaj.

La fel de polarizaţi sunt respondenţii şi în privinţa lui Cătălin Predoiu. Astfel, 31,7% consideră că Predoiu ar fi un premier mai bun decât Ponta, în timp ce 31,8% nu cred acest lucru.

Şi tema moţiunii de cenzură s-a numărat printre cele abordate în cercetare, iar datele arată că aproape o treime dintre respondenţi (29,6%) consideră că PNL ar reuşi să dea jos Guvernul Ponta, în timp ce 36,6% nu sunt de acord cu această idee. Dintre cei incluşi în sondaj, 33,8% nu au răspuns sau nu au ştiut să răspundă la această întrebare.

Colaborarea dintre preşedinte şi premier este văzută cu ochi buni de către români, astfel încât 62,1% sunt de acord cu ideea că preşedintele Iohannis ar trebui să lucreze cu Guvernul Ponta.

Sondajul a fost realizat în perioada 5-10 februarie în rândul a 1065 de persoane cu vârsta de 18 şi peste 18 ani, iar marja de eroare este de +/- 3%. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor care au fost selectaţi din 40 de judeţe şi Municipiul Bucureşti, în 79 de localităţi.

Citeşte şi:

INFOGRAFIE Sondaj INSCOP: Băsescu, cel mai bun preşedinte al României post-decembriste

Barometrul INSCOP Research realizat la comanda ziarului „Adevărul” deschide seria de micro-studii dedicate împlinirii a 25 de ani de la Revoluţie cu un set de întrebări privind prestaţia celor trei preşedinţi post-revoluţionari, dar şi cu măsurarea gradului de nostalgie după regimul comunist şi conducătorul său, Nicolae Ceauşescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite