SONDAJ Doar un român din trei va merge sigur la vot pentru revizuirea  Constituţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii, tot mai puţin interesaţi de prezenţa la urne FOTO Mediafax
Tinerii, tot mai puţin interesaţi de prezenţa la urne FOTO Mediafax

Potrivit unei cercetări INSCOP Research, 31,5% din respondenţi se vor prezenta cu siguranţă la urne,  în luna mai, pentru europarlamentare şi pentru referendumul constituţional. Pentru validarea referendumului e nevoie însă de atingerea pragului de 50%+1 din numărul total al alegătorilor înscrişi pe listele electorale.

La întrebarea dacă intenţionează să se prezinte la referendumul constituţional, care ar putea fi organizat concomitent cu alegerile europene, 31,5% din români au declarat că se vor prezenta “cu siguranţă”, 24,1% au optat pentru varianta „probabil DA”, 20,9% au indicat opţiunea „încă nu  m-am hotărât”, 9,1% au declarat „probabil NU”, 8,4% au indicat varianta „cu siguranţă NU”, iar 6% nu răspund – relevă Barometrul ”Adevărul despre România”,  realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului “Adevărul”. 

Sondajul a fost realizat în perioada 16-21 ianuarie 2014, pe un eşantion de 1.054 de persoane, reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi de peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

În 2009, prezenţa la vot a fost de 27,6%

Pentru ca referendumul pentru revizuirea Constituţiei să fie validat, e obligatorie însă atingerea pragului de 50%+1 din numărul total al alegătorilor înscrişi pe listele electorale. “În condiţiile în care participarea electorală în ultimii ani a cunoscut o tendinţă accentuat descrescătoare, culminând cu alegerile europene din 2009, când s-au prezentat la urne doar 27,6% , atingerea pragului de jumătate plus unu din totalul populaţiei cu drept de vot are toate şansele să devină principala miză a momentului electoral din luna mai”, spune Remus Ştefureac, director INSCOP.

De menţionat că, din rândul celor care anunţă că vor merge „cu siguranţă” la vot, preponderent este segmentul persoanelor în vârstă de peste 50 de ani. La categoria celor care “probabil” se vor prezenta la urne se regăsesc persoane mai degrabă din mediul rural, persoane fără venituri sau cu venituri mici, persoane în special din Moldova şi mai puţin din Transilvania. 

Referendumul, mai important

44,2% din români consideră că referendumul constituţional şi alegerile europene sunt la fel de importante, 14,3% din respondenţi cred că referendumul pentru modificarea Constituţiei este mai important, în timp ce 13,2% sunt de părere că alegerile europene sunt mai importante.12,3% din cei chestionaţi de INSCOP Research cred că niciunul dintre momentele electorale nu este important, iar 16% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare. 

Faptul că populaţia nu distinge net între cele două evenimente este explicabil şi prin lipsa unei dezbateri publice mai aplicate pe aceste subiecte, apreciază realizatorii cercetării sociologice. 

infografie adevarul despre romania

 Citeşte şi:

INFOGRAFIE Adevărul despre România: tinerii români cred mai puţin în stat şi mai mult în ei înşişi

Barometrul „Adevărul despre România“, realizat de INSCOP Research la comanda „Adevărul”, arată că, deşi percep că ţara şi economia vor merge mai prost în 2014, tinerii cred că lor personal le va merge mai bine.

SONDAJ Jumătate dintre români suspină după comunism

Potrivit unei cercetări INSCOP Research, realizată în perioada 7-14 noiembrie, 44,7% din respondenţi consideră comunismul drept „un lucru bun pentru România“, iar 44,4% apreciază că înainte de 1989 se trăia mai bine.

INFOGRAFIE Mugur biruitorul. Isărescu i-ar învinge la prezidenţiale şi pe Ponta, şi pe Antonescu

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, i-ar învinge atât pe Crin Antonescu, cât şi pe Victor Ponta în turul al doilea al algerilor prezidenţiale.

INFOGRAFIE Adevărul despre România: mândri că suntem români, în proporţie de 83%. Sudiştii, cei mai patrioţi

Potrivit unei cercetări efectuate de INSCOP Research, 26,3% din respondenţi îşi pun tricolorul pe balcon cu ocazia Zilei Naţionale a României.

INFOGRAFIE Adevărul despre România: două treimi din români sunt de acord cu exploatarea resurselor naturale

O cercetare sociologică INSCOP Research a luat pulsul românilor faţă de una dintre cele mai controversate teme ale zilei: exploatarea resurselor naturale ale României.

INFOGRAFIE Sondaj: 62% din români ar fi de acord ca Basarabia să se unească cu România

Potrivit unei cercetări realizate de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevărul“, 61, 7% din români ar fi de acord ca Republica Moldova să se unească cu România în cazul în care Basarabia ar rata procesul de integrare în UE.

INFOGRAFIE Sondaj: Românii se bazează, în criză, doar pe familie şi pe Dumnezeu

Potrivit unei cercetări realizate de INSCOP Research, respondenţii n-au încredere în instituţiile statului pentru rezolvarea principalelor temeri cu care se confruntă.

INFOGRAFIE Sondaj: Un român din trei crede că relaţiile cu maghiarii sunt bune

29,2% din respondenţi spun că românii şi minoritatea maghiară se înţeleg bine, potrivit unei cercetări INSCOP Research, realizată la comanda „Adevărul“. 29,1% din români susţin însă că relaţiile cu ungurii sunt rele

INFOGRAFIE Adevărul despre România: un sfert dintre români vor monarhie

27,2% din români ar alege ca formă de guvernământ monarhia, conform barometrului „Adevărul despre România“. Este cel mai ridicat procent din ultimii 23 de ani.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite