Sondaj INSCOP. PSD şi PNL, primele partide în preferinţele românilor. AUR, în cădere liberă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos/ Ilona Andrei
FOTO: Inquam Photos/ Ilona Andrei

Directorul INSCOP Research, Remus Ştefureac, a publicat un grafic al intenţiei de vot în România care arată că în luna martie PSD conduce detaşat, chiar dacă înregistrează o uşoară scădere faţă de luna anterioară, urmat de PNL, care creşte în ochii românilor faţă de luna februarie. AUR se află în cădere liberă, trecând pe locul al treilea.

„Efectele războiului asupra opţiunilor politice ale românilor încep deja să se vadă”, a transmis Remus Ştefureac.

Potrivit sondajului INSCOP,  PSD conduce în clasamentul intenţiei de vot cu 32%, deşi înregistrează o uşoară scădere faţă de luna anterioară (32,7% în februarie). Social-democraţii sunt urmaţi de PNL care revine pe locul 2 cu 19,9% (16,6% în februarie).

Alianţa pentru Unirea Românilor scade de această dată, coborând la 18,9%, deşi până acum ocupase lejer locul al doilea în preferinţele de vot. Spre exemplu, în luna februarie AUR s-a plasat în clasament cu 22,4%. De asemenea, este cel mai mic procent pe care l-a înregistrat AUR din noiembrie anul trecut. În schimb, USR stagnează, înregistrând 10,8% din opţiuni (10,3% în februarie).

„PSD şi USR îşi păstrează scorul electoral anterior invaziei rusesti din Ucraina. Creşterea uşoară a PNL ar putea fi pusă pe seama activităţii recente intense a preşedintelui şi a premierului care câştigă puncte pe fondul vizibilităţii foarte mari în asociere cu repere de credibilitate precum NATO şi UE.

Scăderea uşoară a AUR poate fi explicată prin dispariţia formaţiunii din prim-planul atenţiei publice, dublată de acuzaţii care au fost aduse de mass-media si adversarii politici privind atitudini pro-ruse ale unor membri sau persoane asociate acestui partid. Nu ştim in acest dacă efectele războiului din Ucraina asupra intentiei de vot sunt temporare, datorate contextului emoţional sau ele se vor adânci. In mod cert, modul în care partidele aflate la putere vor gestiona imensele provocari de securitate, dar si socio-economice, vor influenta puternic optiunile electorale”, a explicat directorul INSOP Research.

Sondajul INSCOP MONITOR, reprezentativ la nivel naţional, a fost realizat de INSCOP Research în parteneriat cu Verifield în cadrul unui proiect iniţiat de STRATEGIC Thinking Group/Grupul de Gândire Strategică. Datele au fost culese prin interviuri telefonice în perioada 2-7 martie 2022 pe un eşantion de 1077 de respodenţi. Eroarea maximă admisă este de +/-3%.

Sondaj INSCOP
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite