Siegfried Mureşan, purtătorul de cuvânt al PPE: Cer Guvernului Dăncilă să ne spună exact ce s-a votat, ce rol are votul şi ce mandat a avut România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan cere Guvernului să spună public dacă a supus la vot numirea procurorului european în reuniunea ambasadorilor la UE care a avut loc miercuri. Fosta şefă a DNA Laura Codruta Kovesi s-ar fi situat pe locul al doilea în cursa pentru poziţia de procuror-şef european, în urma votului dat de reprezentanţii celor 22 state membre care fac parte din structura Parchetului European

„Cer Guvernului României să ne spună public dacă a supus la vot numirea Procurorului European astăzi în Reuniunea ambasadorilor la Uniunea Europeană din statele membre. În agenda oficială a reuniunii scria «procesul de pregătire în cadrul Consiliului». Cer sa ne spună ce s-a votat astăzi şi ce rol are votul dat astăzi în procedura de selecţie a Procurorului European”, a scris Siegfried Mureşan pe pagina sa de Facebook.

El precizează că Parlamentul European a fost mereu extrem de transparent: „Am comunicat din timp că va avea loc audierea celor 3 candidaţi în data de 26 februarie în Comisia pentru libertăţi civile şi în Comisia pentru control bugetar din Parlamentul European”.

„Cer, de asemenea, Guvernului României, să spună public ce mandat a avut România in şedinţa Consiliului, mai exact, cum a votat delegaţia României care a condus reuniunea de astăzi. Preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene este a poporului român, iar Guvernul României trebuie să facă politica oamenilor, nu doar a lui Liviu Dragnea şi Tudorel Toader. Guvernul are obligaţia să fie transparent”, subliniază Mureşan.

Fosta şefă a DNA Laura Codruta Kovesi s-ar fi situat pe locul al doilea în cursa pentru poziţia de procuror-şef european, în urma votului dat de reprezentanţii celor 22 state membre care fac parte din structura Parchetului European, potrivit unor surse din diplomaţie. Membrii COREPER au devansat votul cu o săptămână, acesta fiind iniţial pe 27 februarie.

Pe primul loc în urma votului secret din Consiliul UE s-a clasat candidatul francez, Jean–Francois Bohnert (şeful Parchetului din oraşul Reims), urmat de Laura Codruţa Kovesi şi candidatul german Andres Ritter. Votul din aceasta structură trebuia să aibă loc pe 27 februarie, dar a fost devansat cu o săptămână.

Reamintim că la începutul săptămânii Teodor Meleşcanu declara la Bruxelles că încă nu a vorbit cu Tudorel Toader despre mandatul României în ceea ce o priveşte pe Kovesi. De ce? Fiindcă ambasadorul României la Bruxelles, Luminiţa Odobescu, urma să voteze în funcţie de mandatul dat de la MAE. Mai mult, reuniunea ambasadorilor la Bruxelles e prezidată de Odobesca, aceasta fiind reprezentanta ţării care asigură preşedinţia Consiliului UE. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite