Şerban Nicolae, juristul PSD: CCR face o greşeală considerând OUG13 ca abrogată definit. Eventuala adoptare a OUG 13, în Parlament, o va face să producă efecte

0
0
Liderul senatorilor PSD, Şerban Nicolae FOTO Mediafax
Liderul senatorilor PSD, Şerban Nicolae FOTO Mediafax

Şerban Nicolae, liderul senatorilor PSD şi preşedintele Comisiei Juridice, este de părere că judecătorii CCR au greşit atunci când au considerat că Ordonanţa 13 este abrogată definitiv şi au hotărât că sesizarea Avocatului Poporului rămâne fără obiect.

„CCR face o greşeală tehnică, voită sau nu, considerând OUG13 ca abrogată definitv şi ca atare, nejudecând pe fond! Tehnic, prin neadoptarea, în Parlament, a OUG14 şi eventuala adoptare a OUG13, o va face pe cea din urmă să producă efecte“, a explicat Şerban Nicolae. 

Curtea Constituţională nu a judecat pe fond Ordonanţa de Urgenţă numărul 13 pe motiv că, între timp, Guvernul a abrogat-o, „deci nu mai există“, după cum a spus preşedintele CCR, Valer Dorneanu. În cazul în care Parlamentul va respinge prin lege OUG nr. 14 - care a aborgat OUG nr. 13- va intra automat în vigoare vechea şi scandaloasa OUG nr. 13, care a scos lumea în stradă.

Valer Dorneanu, preşedintele CCR, a anunţat că sesizarea Avocatului Poporului pe OUG nr. 13 a fost declarată inadmisibilă, întrucât ordonanţa a fost între timp abrogată de Guvern. „Ordonanaţa nr. 13 nu mai există“, a spus Dorneanu. Decizia a fost luată cu majoritate de voturi.

„Avocatul Poporului era îndreptăţit să ne sesizeze referindu-se la o ordonanţă care era în vigoare. În ceea ce priveşte admisibilitatea cererii, potrivit articolului 29 din legea noastră de organizare, noi verificăm constituţionalitatea legilor sau ordonanţelor în vigoare. Din punctul acesta de vedere,vă rog să constataţi că ordonanţa 13 a fost abrogată şi, din acest punct de vedere, noi nu putem constata admisibilitatea sesizării, dacă ordonanţa a întrunit condiţiile de extraordinar, de oportunitate, nici pe fond, nici pe modalitatea extrinsecă de control. În aceste condiţii, cu majoritate de voturi, am luat decizia respingerii sesizării ca devenită indamisibilă”, a afirmat Valer Dorneanu“, a anunţat preşedintele CCR Valer Dorneanu.

După „sentinţa“ de azi, prin care Curtea nu şi-a asumat, practic, o poziţie pe ordonanţa nr. 13, decizia se mută în Parlament, acolo unde PSD are majoritate. Conform legii, dacă Parlamentul respinge OUG nr. 14 (care a abrogat OUG nr. 13) atunci prevederile scandaloasei OUG nr. 13, vor intra în vigoare. Totuşi, chiar şi în situaţia acestui scenariu pesimist, OUG nr. 13 nu-şi va face efectele imediat. De ce? Legea de aprobare a unei ordonanţe urmează traseul unei legi obişnuite, deci trebuie promulgată de preşedintele Klaus Iohannis. Până să o promulge, şeful statului o poate contesta din nou la CCR sau o poate reîntoarce în Parlament. De asemenea, şi Opoziţia o poate contesta la CCR.

Concluzia: OUG nr.13 ar putea intra în scurt timp vigoare, în ciuda faptului că a fost abrogată, ulterior, de Guvern printr-o altă ordonanţă de urgenţă (nr. 14). Dacă CCR ar fi dezbătut azi OUG nr. 13 pe fond şi ar fi declarat-o neconstituţională, subiectul ar fi fost închis, întrucât majoritatea PSD din Parlament era obligată să ţină cont de decizia CCR. Cum CCR n-a spus nici că e constituţională, nici că nu e, decizia  va fi din nou una politică şi va aparţine coaliţiei PSD-ALDE.

Totuşi, Curtea s-a pronuţat în trecut pe acte nomative abrogate. De ce nu a analizat şi această speţă? Valer Dorneanu a explicat că CCR s-a pronunţat  pe acte normative abrogate numai în cazul în care judecătorii au fost sesizaţi prin excepţie de neconstituţionalitate ridicată în timpul unui proces şi numai atunci când respectivul act normativ a produs efecte înainte de a fi abrogat.

”N-am găsit elemente care să fi fost deja aplicate, să fi produs efecte juridice. Dacă va exista aşa ceva, sigur vor exista remediile prevăzute de Constituţie şi de legea noastră de organizare”, a declarat Dorneanu.

Mai multe - Politică

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite