Senatul, convocat în sesiune extraordinară pentru aprobarea ordonanțelor privind trasportul SURSE

0
Publicat:

Senatorii sunt convocați într-o sesiune extraordinară, luni, potrivit unor surse guvernamentale, pentru aprobarea ordonanțelor de urgență adoptate de Guvern în contextul protestelor transportatorilor și fermierilor. Ordonanțele privesc marcajul fiscal comun pentru motorină şi kerosen şi echivalarea permiselor auto privind conducerea tractoarelor agricole sau forestiere pe drumurile publice. 

FOTO Inquam Photos
FOTO Inquam Photos

Potrivit unor surse guvernamentale, președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a convocat Senatul în sesiune extraordinară, luni, 22 ianuarie, pentru declanșarea procedurii legislative de aprobare a ordonanțelor de urgență adoptate de Guvern pe 17 ianuarie, în vacanţa parlamentară, referitoare la marcajul fiscal comun pentru motorină şi kerosen şi echivalări de permise pentru circulaţia pe drumurile publice. 

După ședința Biroului Permanent al Senatului, proiectele pentru aprobarea OUG 1/2024 ȘI OUG 2/2024 vor intra în dezbaterea comisiilor de specialitate ale Senatului, în calitate de prim for sesizat.

Cele două ordonanțe fac parte din revendicările protestatarilor.

Care sunt noile prevederi

OUG 1/2024 vizează echivalarea permisului auto categoria B cu permisul Tr1, categorie nou introdusă, care va permite conducerea tractoarelor agricole sau forestiere cu o viteză maximă de 40 km/h pe drumurile publice.

De asemenea, se prevede înscrierea echivalării categoriilor B şi Tr cu categoria Tr1 în permisul de conducere, realizată în urma eliberării unui nou permis de conducere, fără examinare, dar nu mai devreme de 90 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență. 

„Titularii permiselor de conducere categoriile B sau Tr aflate în perioada de valabilitate administrativă și emise anterior intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență ori până la împlinirea termenului prevăzut la alin. (1), care nu au înscrisă categoria Tr1, pot conduce pe drumurile publice vehiculele din categoria Tr1, precum și ansamblurile formate dintr-un vehicul din categoria Tr1 și una sau două remorci, indiferent de masa totală maximă autorizată a vehiculelor sau ansamblurilor de vehicule, până la expirarea valabilității acestora”, mai stipulează ordonanța

OUG 2/2024 amână, până la 1 iunie 2024, punerea în aplicare a Deciziei (UE) 2022/197 a Comisiei din 17 ianuarie 2022 de stabilire a unui marcaj fiscal comun pentru motorină şi kerosen. Astfel, până la acea dată, va putea fi utilizat, în continuare, marcatorul Solvent Yellow 124 pentru marcarea motorinei, păcurei şi produselor asimilate acesteia din punct de vedere al nivelului accizelor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite