Bucureștiul, capitală politică. Mizele aducerii de către PNL și PSD a liderilor UE în România ANALIZĂ
0PNL și PSD aduc în România, în lunile următoare, cei mai importanți lideri ai UE și de la nivelul statelor Uniunii, în adunări preelectorale, în încercarea de a arăta relevanța partidelor Coaliției la nivel european.
Atenția este îndreptată mai ales către Congresul PPE, eveniment care va avea loc la Romexpo, pe 6-7 martie, cu mii de persoane, la care vor participa 14 șefi de stat și de guvern, dar și lideri ca Ursula von der Leyen (șefa Comisiei Europene), Roberta Metsola (șefa Parlamentului European), precum și comisarii europeni din familia lor politică, pe lângă întreaga conducere liberală și garnitura de lideri din teritoriu. Inclusiv Karl Nehammer, cancelarul Austriei și politician antipatic pentru clasa politică din România, este așteptat la eveniment.
La Congresul PPE va fi adoptată și strategia electorală pentru anul electoral 2024, fiind așteptat și anunțul Ursulei von der Leyen că vrea un nou mandat la șefia Comisiei Europene, funcție pe care popularii europeni o vor și în perioada 2024-2029.
La rândul său, eurodeputatul Victor Negrescu, chestor al Parlamentului European, a anunțat că și socialiștii europeni pregătesc evenimente politice. „Socialiștii europeni vor veni la București cu două ocazii. În perioada 19-21 februarie avem o reuniune a grupului S&D din Parlamentul European în România. La începutul lui aprilie, pe 7 aprilie, așa cum a anunțat și premierul Marcel Ciolacu, România va găzdui o reuniune a liderilor PES la București”, a precizat eurodeputatul într-o discuție purtată cu jurnaliștii români prezenți la sesiunea plenară de la Strasbourg.
Însă în cazul întâlnirii din aprilie, este și o nuanță. La finalul lunii octombrie, Marcel Ciolacu anunța un Congres PES. „Vor porni aceste discuţii, vom creiona o listă, o vom propune Consiliului Politic Naţional şi, cu certitudine, lista va fi lansată odată cu Congresul PES, când vor fi toţi prim-miniştrii şi toţi preşedinţii social-democraţi din Europa la Bucureşti”, afirma Ciolacu, pe 24 octombrie. Congresul va avea loc, până la urmă, la Roma, pe 2 martie, unde cel mai probabil comisarul Nicolas Schmidt va fi ales candidatul familiei politice social-democrate la șefia Comisiei Europene.
În cazul PNL, cel mai probabil listele finale cu candidații pe care îi propun liberalii în noua legislatură europeană vor fi prezentate la începutul lunii martie, odată cu Congresul PPE. În cazul social-democraților, încă nu este decisă o dată clară pentru anunțarea listelor complete și finale pentru alegerile europarlamentare. Cert este că toate formațiunile trebuie să depună la AEP listele cu 60 de zile înainte de data alegerilor, adică 9 aprilie e termenul-limită.
Cum traduc specialiștii șirul de evenimente
„Adevărul” a consultat mai mulți specialiști pentru a traduce relevanța și rolul evenimentelor de la București. „Pentru PNL, organizarea Congresului PPE la București e un succes cu repetiție, după organizarea aceluiași eveniment la Romexpo, în martie 2019. În acel an, PNL a câștigat alegerile europarlamentare cu 27% și a trimis în PE 10 deputați, un scor de neimaginat astăzi. Prezența la București a unor lideri europeni precum Ursula von der Leyen (în 2019 starul a fost Manfred Weber) nu aduce neapărat un boost electoral direct, mai ales că președinta Comisiei este o persoană controversată. În schimb, organizarea evenimentului la București ar putea fi folosită ca argument pentru ideea că liderii liberali sunt influenți în politica europeană și că prezența lor în PE ar ajuta România mai mult decât prezența reprezentanților altor partide”, susține analistul politic George Rîpă.
Acesta atrage atenția și asupra unor alte aspecte. „Un risc îl reprezintă însă prezența la București a popularilor din Austria, în contextul în care oamenii lui Nehammer se opun chiar și azi integrării României depline în Schengen. Tema trebuie gestionată cu atenție. Evenimentul din martie reprezintă o ocazie și pentru români de a-l vedea și auzi pe președintele Klaus Iohannis, despre care nu mai știm nimic de anul trecut”, mai arată Rîpă, aluzie la faptul că Iohannis a avut o prezentă mai mult decât discretă în ultima lună.
Analistul politic a vorbit și despre potențialul reuniunii socialiștilor. „Marcel Ciolacu nu a reușit aceeași performanță, de a avea Congresul PES la București, așa cum anunțase triumfal în 2023. I s-a oferit doar o reuniune politică care nu va avea același fast și aceeași anvergură. Ciolacu este, totuși, după mult timp, primul președinte PSD acceptat la Bruxelles. Și asta pentru că spre deosebire de Dragnea și Dăncilă mimează foarte bine respectul față de statul de drept, iar ce nu reușește să mimeze i se iartă pentru că are o poziție corectă față de războiul din Ucraina”, a conchis George Rîpă.
La rândul său, Radu Delicote, specialist în comunicare publică, a vorbit de relevanța evenimentelor. „Vor conta în plan simbolic, dar și în negocierile politice la nivel european. Asemenea evenimente au loc doar înaintea alegerilor europarlamentare și nu o să le vedem înaintea unor locale sau parlamentare. Miza e una pur simbolică, dar ajută și la consolidarea în plan european. PNL și PSD vor veni cu mesaje pro-europene, cu platforme care sunt o completare a strategiilor familiilor europene din care fac parte”, a afirmat Delicote.
Mai mult, specialistul în comunicare publică a subliniat că mesajul transmis va fi unul clar pro-UE, spre deosebire de formațiuni care cântă prohodul Uniunii. „Vor transmite faptul că rămân orientate către Vest, că apreciază politicile UE și Uniunea, dar și că e o deschidere și o flexibilitate pentru colaborarea între marile familii europene”, a conchis Delicote.