Șeful PPE: Votul Austriei de săptămâna trecută a fost o greșeală. PPE susține aderarea României și Bulgariei
0Șeful PPE, cea mai mare familie politică europeană, a precizat că e o greașeală că Austria și Olanda s-au opus aderării României și Bulgariei la Schengen. De asemenea, a reiterat sprijinul PPE pentru cele două țări.
„Veto-ul de săptămâna trecută a fost o greșeală. Noi toți simțim frustrarea după această eroare. Vrem respect față de cele trei state care au realizat multe. România și Bulgaria au arătat că controlul la frontiere e unul corect înfăptuit”, a afirmat Manfred Weber.
„Spațiul Schengen e parte a identității europene. În vremuri de război trebuie să dăm dovadă de unitate. Extinderea ar fi arătat ce credem în noi. Da, e o problemă cu migrația ilegală. Centrele de preluare sunt pline, iar migrația ilegală trebuie combătută. Dar trebuie combătută împreună. România și Bulgaria nu sunt de vină de cifrele mari de migranți. Cele două state nu se află pe ruta Balcanilor de Vest. Mai degrabă să vorbim de Ungaria. Orban și-a deschis granițele”, a completat Weber.
„Decizia Austriei și Olandei e o greșeală. Trebuie să trecem de dezamăgirea de săptămâna trecută. Să lucrăm cu Austria și cu Țările de Jos., PPE susține România și Bulgaria”, a conchis Manfred Weber.
Sprijin de la Comisia Europeană
Comisarul european pentru Afaceri Interne a subliniat că Executivul de la Bruxelles va lucra cu Consiliul European pentru aderarea României și Bulgariei în spațiul Schengen 2023.
„Sunt hotărâtă să ajut la aderarea României și Bulgariei. Vom lucra cu Consiliul să spunem bun-venit României și Bulgariei în Schengen anul viitor. Avem nevoie de ele, la fel cum avem nevoie de Croația”, a subliniat Ylva Johansson marți seară.
Comisarul european a explicat că „Schengen e zona de mobilitate liberă. Cea mai mare din lume. O zonă de siguranță”, care aduce „libertate, prosperitate și identitate”.
Johansson le-a urat bun venit cetățenilor din Croația, exprimându-și totodată dezamăgirea profundă în privința refuzului dat în Consiliul JAI privind aderarea României și a Bulgariei.
„Regret că Consiliul nu a luat o decizie pozitivă. CE consideră de multă vreme că România și Bulgaria îndeplinesc condițiile pentru aderarea la Schengen de mai bine de 11 ani”, a mai spus Ylva Johansson, arătând că au existat două vizite de observare care au arătat că cele două state îndeplinesc condițiile de aderare.
„E un singur câștigător după votul de săpt trecută, cel de la Kremlin”
„România și Bulgaria fac o treaba excelentă în ceea privește răspunsul la războiul din Ucraina (...) Am văzut la Siret cozile de femei și copii, dar și agenții care se asigură că trec repede granița. România și Bulgaria sunt pregătite și merită să fie parte a zonei Schengen. Au așteptări legitime de a se alătura”, a mai punctat comisarul european.
Totodată, comisarul a subliniat că există un singur câștigător după votul de săptămâna trecută, referindu-se la Conducerea de la Kremlin.
Consiliul JAI nu a putut da un vot unanim privind primirea României și Bulgariei în Schengen, fiind înregistrate două voturi împotrivă, ale Austriei și Olandei. Cancelarul Austriei, Karl Nehammer va merge la Consiliul European cu cinci condiții pe care le va pune pentru deblocarea negocierilor privind extinderea Schengen, potrivit „Kronen Zeitung”.