Şedinţă la USL. Antonescu: Legea Roşia Montană va primi aviz negativ. Ponta: Următorul proiect de lege va fi mult mai bun

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderii USL Crin Antonescu şi Victor Ponta
Liderii USL Crin Antonescu şi Victor Ponta

Liderii USL Victor Ponta şi Crin Antonescu au declarat, luni, că proiectul Roşia Montană va fi respins de către comisia parlamentară de specialitate.

Liderii USL au ţinut o declaraţie comună de presă, la finalul şedinţei conducerii celor două partide.

Liderul PNL Crin Antonescu a anunţat că proiectul va fi respins de către comisie, dar se va încerca, totodată, crearea unui cadru legislativ mai larg în ce priveşte exploatările miniere.

"Pentru Comisia Roşia Montană, care azi îşi va da obştescul sfârşit, principiul este următorul: raport de respingere pentru actualul proiect guvernamental şi câteva recomandări care exprimă intenţia comună nu de a bloca exploatarea, ci de a construi o legislaţie care să dea şansa exploatării nu doar la Roşia Montană, ci ca un cadru general în condiţii convenabile pentru statul român.

Cu alte cuvinte, cum spuneam de la început, acest proiect va fi respins şi mai departe se deschid posibilităţile pentru ca o legislaţie sănătoasă, transparentă, bazată pe criterii universal acceptate, la vedere, să fie reglementate. Acestea sunt cele trei chestiuni despre care am discutat", a explicat Antonescu.

La rândul său, premierul Victor Ponta a subliniat că proiectul de lege va fi respins de către comisie, dar Guvernul doreşte crearea unui proiect de lege "mult mai bun".

"Comisia va respinge proiectul de lege, dar va da un mesaj clar că România, Guvernul şi USL susţin proiectele economice de anvergură. E un mesaj clar şi apropo de gazele de şist, d a stimula un cadru legislativ larg pentru toate aceste proiecte şi de a solicita tuturor instituţiilor care au expertiză în domeniu de a participa. Mare parte din obiectivele pe care le-am avut au fost atinse. Veţi găsi în raportul Comisiei toate datele corecte. Minciunile transmise prin mediul virtual vor avea un răspuns clar. Dacă proiectul de lege nu a fost destul de bun, următorul va fi mult mai bun. Se duce la Senat, de la Senat la Cameră", a declarat premierul.

Cele mai importante declaraţii ale liderilor USL:

Victor Ponta: În ziua de 14 noiembrie finalizăm proiectul descentralizării, care va pleca imediat la Parlament cu propunerea ca prezentarea legii să fie făcută în data de 19, marţi, conform calendarului constituţional şi după aceea să fie parcurse şi celelalte proceduri constituţionale, în aşa fel încât să intre de la 1 ianuarie în vigoare.

Tot atunci trimitem proiectul legii bugetului de stat şi la începutul lui decembrie plenul Parlamentului să dea votul asupra proiectului. Referitor la buget, am făcut o prezentare în cadrul USL şi vreau să o reiau, legat de modul în care ministrul de Finanţe a negociat cu FMI bugetul pe 2014, raportat la modul în care România şi-a negociat sistemul fiscal şi bugetar în 2010. Evident, profit de ieşirea neinspirată a preşedintelui Băsescu pentru a readuce aminte realitatea. În 2010, propunerea lui Băsescu şi a lui Boc, adoptată, a fost de tăiere a tuturor salariilor şi pensiilor şi creşterea unei taxe – a singurei taxe care priveşte toată lumea – a TVA de la 19 la 24%. Aceasta a fost negocierea făcută de Băsescu şi Boc.

Ce am propus noi? Am dat înapoi pensiile şi salariile şi vor creşte şi în 2014 toate pensiile, iar salariile cresc la acele categorii ţintite: medici rezidenţi, profesori debutanţi. Nu se modifică TVA în sus, dimpotrivă. Am scăzut-o la produsele de panificaţie şi rezultatele prezentate de ministrul Agriculturii sunt pozitive, deci scădem TVA. Nu am modificat cota unică, nu am modificat vreo taxă aplicabilă tuturor cetăţenilor, mai mult, reducerea CAS este un angajament politic şi va fi un sprijin important pentru mediul de afaceri. A doua diferenţă fundamentală, în 2009-2010, România s-a împrumutat de la FMI cu 20 de miliarde de dolari, bani pe care îi plătim şi în 2014, în 2015. Nu ne împrumutăm niciun leu, iar datoria reflectată în deficit a scăzut de la 7% în 2009, noi am preluat 4,6, a scăzut şi în 2012, în 2013, în 2014 este 2,2%.

Referitor la măsurile pentru economia privată, 2013 este primul an în care cifra de afaceri a companiilor a crescut după dezastrul din 2009-2010-2011. Este un subiect de care constat că mulţi vorbesc împotriva realităţii. 

În timp ce 2010  şi 2011 au fost ani în care categoriile sociale au fost învrăjbite într-un mod fascist, am reuşit prin toate măsurile luate să dăm coeziune socială, să dăm oamenilor ce li s-a tăiat în mod incorect şi să asigurăm că taxele plătite de toată populaţia nu au fost mărite. În rest, mergem pe un sistem european care va fi compensat cu toate celelalte măsuri. Vreau să reamintesc care e diferenţa între 2010 şi 2014 şi mi-aş dori ca toţi cei care au girat genocidul social şi economic să se abţină de la propagandă. Joi vom avea forma finală a proiectului de buget.

Crin Antonescu:  În reuniunea de azi a conducerii USL s-au abordat trei teme majore în legătură cu care am găsit soluţii de consens, comune, pe care toate partidele vor merge. Cele trei teme sunt: bugetul pentru 2014, descentralizarea – proiectul de lege a intrat în ultima fază de pregătire şi poziţia comună, că avem o poziţie comună, a reprezentanţilor USL în Comisia Roşia Montană. În cele trei chestiuni, poziţiile comune privitoare la buget sunt cunoscute.

În ce priveşte descentralizarea, mergem fără niciun fel de ezitare pe un proiect major, dar ideea este de a descentraliza cu adevărat tot ce este practic posibil. Descentralizarea nu este o negociere între aleşii locali şi miniştri, nu are sub nicio formă drept criteriu cine şi din ce partid este ministru, ci funcţionalitatea instituţiilor, modernizarea administraţiei, apropierea deciziei de comunitatea locală şi de cetăţean. În fine, pentru Comisia Roşia Montană, care azi îşi va da obştescul sfârşit, principiul este următorul: raport de respingere pentru actualul proiect guvernamental şi câteva recomandări care exprimă intenţia comună nu de a bloca exploatarea, ci de a construi o legislaţie care să dea şansa exploatării nu doar la Roşia Montană, ci ca un cadru general în condiţii convenabile pentru statul român.

Cu alte cuvinte, cum spuneam de la început, acest proiect va fi respins şi mai departe se deschid posibilităţile pentru ca o legislaţie sănătoasă, transparentă, bazată pe criterii universal acceptate, la vedere, să fie reglementate. Acestea sunt cele trei chestiuni despre care am discutat.

Materiale pe aceeaşi temă:

Vot final luni în Comisia pentru Roşia Montană. Liderii USL decid dimineaţă cum vor vota în comisie

Antonescu, după întâlnirea cu Ponta pe tema Roşia Montană: Luni în această comisie trebuie să se dea un vot final

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite