Scandal în Parlament. Guvernul își asumă răspunderea pe măsurile fiscal-bugetare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cabinetul Ciolacu vine în Parlament pentru a-și asuma răspunderea pe proiectul privind măsurile fiscal-bugetare, într-o ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului. 

FOTO Inquam Photos
FOTO Inquam Photos

UPDATE Premierul României a afirmat că a venit în Parlament cu cea mai ambițioasă reformă bugetară din ultimii 30 de ani, dar și cu măsuri fiscale care sunt îndreptate către cei care nu respectă legea, Marcel Ciolacu susținând că s-a „terminat cu dubla măsură”.

Marcel Ciolacu susține că el a fost cel care a avut curaj pentru reformă, după ce zeci de ani nimeni nu a avut: „A fost o dezbatere pe care nu o mai puteam amâna. Am mers înainte cu curaj, curaj care a lipsit în ultimele zeci de ani. Nu sunt adeptul măsurilor fiscale atunci când nu e cazul. Nu am susținut niciodată măsurile luate peste noapte”.  

UPDATE Scandal în Parlament 

AUR a venit peste premierul Marcel Ciolacu, la tribuna Parlamentului, cu pancarte în care sunt criticate partidele guvernării, PSD și PNL, în timp ce șeful Executivului anunță asumarea răspunderii cabinetului pe care îl conduce asupra proiectului privind măsurile fiscal-bugetare. 

---

Guvernul își asumă răspunderea în fața parlamentarilor pe proiectul cu măsurile fiscal-bugetare. 

Opoziția a venit la ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului cu pancarte cu critici la adresa PNL și PSD. 

Liderul UDMR, Kelemen Hunor a declarat înainte de a intra la ședință, cu privire la susținerea unei moțiuni de cenzură, că „azi nu suntem în măura să spunem că există moțiune de cenzură, daca nu are o consecință și aceea nu este sa dai jos guvernul”.

Ministrul Marcel Boloș a declarat că nu răspunde de activitatea secretarului de stat din Ministerul Finanțelor, Daniela Pescaru, care, potrivit liberalilor, ar fi transmis un amendament prin care era desființată obligativitatea aderării la pilonul II de pensii. 

Guvernul a aprobat luni proiectul de lege, iar conducerile Camerei Deputaților și Senatului au stabilit, marți dimineață, ca parlamentarii să poată depună amendamentele pe pachetul de măsuri fiscal bugetare până la 13:00.

Amendamentul surpriză 

Liberalii au acuzat că un amendament al social-democraților desființează obligativitatea aderării la pilonul II de pensii. 

Deputatul liberal Florin Roman a făcut mai multe precizări, iar mendamentul ar fi fost introdus pe ultima sută de metri de către secretarul de stat al PSD Daniela Pescaru.

„Autorul acestui amendament este doamna Daniel Pescaru, secretar de stat de la Ministerul de Finanțe. (...) Acest lucru s-a mai discutat pe la colțuri, nimic asumat. Azi am fost vigilenți. Ne așteptam cu o asemenea supriză. (...) Nu știu dacă domnul Ciolacu știa, dar nici nu cred că era străin. Cert e că noi avem informația că autoarea acestui text e doamna secretara de stat. Noi o să avem o discuție cu ministrul de Finanțe (...) E o linie roșie pe care nu o acceptăm. Nu ne asumăm politic o asemenea chestiune. Decizia PNL e că nu se umblă la Pilonul 2 de pensii”, a afirmat Florin Roman.

Anterior, contactat de Adevărul, purtătorul de cuvânt și liderul senatorilor PSD, Lucian Romașcanu, a negat faptul că partidul său ar avea vreo legătură cu amendamentul, în contextul în care liberalii acuzau că amendamentul ar proveni de la parlamentarii social-democrați. 

„Nu există acest amendament oficial iar documentul care a circulat nu este asumat de PSD”, a subliniat Romașcanu, într-un punct de vedere pentru „Adevărul”.

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat ulterior că nu a discutat nici cu preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, şi nici cu actualul ministru al Finanţelor, Marcel Boloş, amendarea prin proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare a Pilonului II de pensii.

Noi excepții de la aplicarea reformei bugetare

Guvernul a propus în varianta de proiect de lege trimis în Parlament să fie exceptate de la aplicarea prevederilor reformei bugetare, așadar desființare de posturi sau limitare de lefuri, instituții ca Avocatul Poporului, CCR, Curtea de Conturi, AEP sau Administrația Prezidențială.

  „Întreprinderile publice cu capital deținut majoritar de stat listate la bursa de valori reglementată, cele definite la alin (3), (4) și (6) d ela Art I din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice astfel cum a fost modicată prin legea 187/2023 pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 109/2011, Curtea Constituțională, Curtea de Conturi, Avocatul Poporului, Administrația Prezidențială, Curtea de Conturi, Avocatul poporului, Administrația Prezidențială, Autoritatea Electorală Permanentă, Consiliul Economic și Social, Banca Națională a României, Consiliul Legislativ, nu aplică măsuriledin Capitolul III - Măsuri pentru disciplină economico-financiară în măsura în care acestea sunt contrare actelor normative care le reglementează activitatea”, este o prevedere care se regăsește la pagina 129 din proiectul de lege pe care Guvernul vrea să-și angajeze răspunderea.   

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite