Scenariile PNL privind noul secretar general al Guvernului. Cine se încălzește pentru funcție | SURSE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea PNL pregătește mai multe variante de reacție în condițiile în care Marcel Ciolacu va rămâne ferm pe poziții și nu-l va accepta pe Mircea Abrudean ca secretar general al Guvernului, fiind luate în calcul și alte persoane.

Ciolacu nu vrea să accepte propunerea înaintată de PNL FOTO Inquam Photos/Octav Ganea
Ciolacu nu vrea să accepte propunerea înaintată de PNL FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

Primul scenariu este cel în care Abrudean va fi până la urmă acceptat de noul premier. În ședința de miercuri, liderii PNL vor să insiste, încă o dată, cu impunerea acestui liberal, motivând că e opțiunea partidului pe cine pune. Cu toate acestea, Ciolacu a anunțat, marți, într-o conferință de presă, că decizia e tot la el: „Decizia ne aparține mie și domnului președinte Nicolae Ciucă“. Marcel Ciolacu a negat și faptul că ar exista un scandal în Coaliției sau eventuale tensiuni.

Secretarul general al PNL, Lucian Bode, s-a poziționat fără echivoc în grupul celor care îl susțin pe Abrudean. „PNL a luat o decizie în Biroul Politic Naţional - 68 de voturi "pentru", două voturi "împotrivă". Pe lista cabinetului miniştrilor propuşi de PNL evident se regăsea şi domnul Mircea Abrudean. De aici nu mai este responsabilitatea Partidului Naţional Liberal, este responsabilitatea primului ministru să decidă. În acest moment PNL nu are absolut niciun document sau o decizie comunicată de către primul ministru, în consecinţă nu avem ce să facem alte propuneri", a declarat Lucian Bode la Parlament. De altfel, Bode face parte din același nucleu de organizații care îl susțin și pe Abrudean.

Jocuri politice

În cazul refuzării lui Mircea Abrudean, liberalii iau în considerare alte variante. În acest al doilea scenariu, propunerea ar veni fie de la organizația Cluj, filială care a spus de la început că vrea să dea SGG-ul, fie de la organizația Ilfov, o altă structură influentă din partid. Surse liberale au precizat pentru „Adevărul“ că „rezerva“ filialei Cluj ar fi Gabriella Ștefania Ferencz, funcționar public aflat acum pe poziția de secretar general la Ministerul Afacerilor Interne. Ferencz este o apropiată a lui Emil Boc, fiind șefa sa de cabinet când era premier, persoană care mai mereu a fost în proximitatea acestuia. În urmă cu câteva luni, aceasta era văzută ca variantă de secretar general la Autoritatea Electorală Permanentă, ca o contrapondere a lui Toni Greblă. Până la urmă, liberalii n-au mai luat funcția la AEP.

Tot Clujul a trimis-o pe Ferencz ca să fie sprijin pentru Lucian Bode, mai întâi la Transporturi (2019-2020), apoi la Interne (2021-2023). În schimb, PNL Ilfov, organizație condusă de Hubert Thuma, l-ar avea ca variantă de George Tuță, deputat de Ilfov la primul mandat, susțin surse din PNL. În timp ce Clujul se bazează pe sprijinul filialelor din Transilvania, Thuma se bazează pe un grup de organizaţii din sudul și estul României.

Celelalte scenarii

Un al treilea scenariu al PNL este cel în care Nicolae Ciucă, de comun acord cu Marcel Ciolacu, decide un alt nume, dar care nu e girat de o organizație puternică. Mai precis, o persoană de încredere a lui Ciucă. Un asemenea nume vehiculat, potrivit informațiilor „Adevărul“, e Paula Cristea, fostă șefă de cabinet când Ciucă era premier. Surse apropiate de Nicolae Ciucă susțin că e exclusă varianta susținerii Paulei Cristea pentru o asemenea funcție. De altfel, Cristea a fost numită în funcția de director al Cancelariei președintelui Senatului.

Șeful SGG va fi și cel care va comunica mult cu autoritățile locale, în contextul alegerilor care bat la ușă, așadar e preferat un om de partid sau care să fie perceput ca apropiat de partid de mai mulți ani.

Un ultim scenariu, dar care este și cel mai puțin probabil, este amenințarea cu ieșirea de la guvernare sau cu blocarea unor proiecte importante, ca mesaj de răspuns la opoziția PSD față de Abrudean. Unul dintre vicepreședinții formațiunii a precizat pentru „Adevărul“ că, oricare ar fi deznodământul, relația PSD-PNL începe cu stângul, iar viitorul „nu este deloc încurajator“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite