Scandalul fraudării alegerilor de la Sectorul 1. EFOR explică circuitul de numărare a votului şi pune 10 întrebări pentru autorităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Mediafax
Foto Mediafax

În contextul scandalului privind posibila fraudare a alegerilor de la Sectorul 1 al Capitalei, Expert Forum (EFOR) explică modul de centralizare a rezultatelor şi pune câteva întrebări instituţiilor publice şi competitorilor electorali implicaţi în organizarea procesului electoral.

Redăm integram comunicatul transmis de EFOR:

La aceste alegeri locale, conform Legii 135/2020, operatorii de calculator au asigurat întregistrarea audio şi video neîntreruptă a procesului de numărare a voturilor, cu ajutorul tabletei SIMPV din secţia de votare. Înregistrările pot fi puse la dispoziţia organelor de
cercetare penală în cazul în care există solicitări din partea acestora. Înregistrările audiovideo
se păstrează pentru o perioadă de 12 luni de la data încheierii perioadei electorale.

  • Întrebarea 1, pentru Poliţie / Parchet: s-au cerut aceste înregistrări din secţiile cu probleme la Sectorul 1?  

La aceste alegeri, platforma de centralizare a prezenţei şi a rezultatelor
https://prezenta.roaep.ro a fost gestionată de către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), cu sprijinul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale. La alegerile trecute aceste date au fost publicate pe site-ul Biroului Electoral Central, iar procedura de publicare era cuprinsă într-o hotărâre a BEC1. Totul funcţiona transparent şi repede, iar definiţiile erau clare. Acum în 2020 nu există o hotărâre care să explice univoc care sunt paşii proceduri şi ce semnifică datele publicate pe site (rezultate parţiale, provizorii etc). Formatele de raportare publică
sunt greoaie, învechite şi necesită multe prelucrări ulterioare din partea presei şi publicului,
ceea ce a dus la confuzii şi vehicularea de cifre bazate pe neînţelegeri.

  • Întrebarea 2, pentru AEP: de ce au dorit să centralizeze de data asta totul pe pagina lor, în loc de BEC, şi de ce s-au folosit formate electronice aşa disfuncţionale?  

După finalizarea numărării voturilor, preşedintele biroului electoral (BESV) încheie câte două
copii ale procesului verbal (PV), separat pentru CL, CJ, primar şi preşedintele CJ, respectiv
CGMB şi primarul general la Bucureşti. PV se semnează de către membrii BESV şi sunt
valabile chiar dacă unii dintre aceştia nu semnează documentul. În acest ultim caz,
preşedintele menţionează motivele care au împiedicat semnarea. Fiecare dintre membrii
BESV care face o cerere scrisă înainte de întocmirea procesului verbal poate primi o copie
de pe fiecare proces verbal.

  • Întrebarea 3, pentru reprezentanţii partidelor în secţiile din Sectorul 1, în special USR-Plus: aţi luat cu toţii o copie după PV din secţie? O mai aveţi? Le-aţi centralizat la partid?  

După finalizarea numărării voturilor, operatorul de calculator transmite prin tabletă către
SIMPV fotografia PV (face o fotografie cu tableta) şi a datelor obţinute prin verificarea
corelării datelor din procesele verbale (cheile de control). Dacă acestea nu se verifică când
încă se află în secţie, preşedinţii BESV pot solicita telefonic sprijin de la Biroul Electoral de
Circumscripţie (judeţeană sau Bucureşti) unde există specialişti din partea Institutului de
Statistică. Dacă după acordarea de asistenţă cheile de control tot nu se verifică, preşedintele
BESV trimite fotografia PV, urmând a se finaliza procedura la BE de circumscripţie. Pe site
s-au publicat la finalul zilei, în prima fază datele provizorii, care sunt informaţiile rezultate
direct din secţia de votare, fără a fi verificate de către birourile electorale ierarhic superioare.

  • Întrebarea 4, pentru BE Sector 1: Câte din secţii au avut PV pe care corecţiile s-au făcut în incinta BE şi cine a fost de faţă?  

Pentru fiecare din cele patru funcţii, se întocmesc în secţia de votare dosare care cuprindp rocesul-verbal şi contestaţiile formulate, precum şi buletinele de vot nule şi cele contestate, care sunt predate în cel mult 24 de ore de la încheierea votării de către preşedintele BESV, însoţit de cel puţin doi membri ai BESV traşi la sorţi, plus personal de pază, la BEJ. Biroul electoral nu poate pleca din secţia de votare fără a transmite fotografia procesului verbal prin SIMPV.

  • Întrebarea 5, pentru reprezentanţii partidelor din Sector 1: Au existat cazuri în care preşedintele BESV şi delegaţia să plece către biroul de circumscripţie Sector 1 cu materialele, fără ca fotografia PV să fie încărcată în prealabil?
  • Întrebarea 6, pentru BEC Sector 1: este adevărat că în cele 10 secţii “cu problema” din Sectorul 1 aceste PV ce trebuiau trimise din secţii nu se regăsesc în sistem, deşi lumea a plecat demult din BESV cu tot cu materiale?  

Procesele verbale verificate şi validate de către Biroul de Circumscripţie se regăsesc pe site în secţiunea date parţiale. Nu se pot face modificări în procesele verbale decât la nivelul Biroului de Circumscripţie şi printr-o decizie de modificare, care se reflectă într-un formular dedicat postat pe site, ca în figură.

Imagine indisponibilă
  • Repetăm aici întrebarea 4.  

Codurile QR de pe fiecare proces verbal arată numărul paginii şi numărul total de pagini2. Ele nu pot fi modificate sau refăcute în niciun fel, întrucât vorbim de documente oficiale utilizate în timpul procesului electoral. În cazul unei erori nu se modifică acest cod, ci se completează decizia de modificare. Chiar dacă aceste coduri nu conţin informaţii privind rezultatele de la alegeri, ele reflectă faptul că procesul verbal este cel original. Modificarea documentelor oficiale legate de procesul electoral, în afara metodelor menţionate mai sus, este infracţiune. Însă în unele secţii codurile QR nu s-au putut citi pe tabletă, iar în altele s-a recurs la tot felul de alte improvizaţii, precum cea de mai jos.

Imagine indisponibilă
  • Întrebarea 7, pentru AEP: Care e rostul acestor coduri QR şi cât de importante sunt cu adevărat în centralizarea rezultatelor?
  • Întrebarea 8, pentru BEC Sector 1: Aveţi asemenea cazuri de modificare a codului QR pe PV-uri? Care e decizia în astfel de cazuri?  

Biroul Electoral Central a dezbătut în şedinţa din data de 28 septembrie mai multe cereri din partea BE de circumscripţie de a corecta procesele verbale3. Cea mai flagrantă situaţie se regăseşte în judeţul Dolj, unde biroul electoral de circumscripţie a înregistrat erori în cazul a 80% din secţiile de votare la datele referitoare la numărul total al alegătorilor prevăzut în listele electorale existente în secţia de votare, precum şi la numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne, înscrişi în listele electorale existente la secţie.

  • Întrebarea 9, pentru BEC: ce garanţie avem că în astfel de cazuri de erori predominante, datele finale sunt cele corecte?
  • Întrebarea 10, pentru AEP, BEC, Biroul de Circumscripţie al Sectorului 1: cine sunt purtătorii dvs. de cuvânt şi cum îi putem contacta?
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite