Salariul minim brut crește la 3.700 Lei: Guvernul aprobă majorarea cu trei zile înainte de alegeri
0În ședința de joi, Guvernul va aproba, printr-o hotărâre, majorarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată. Decizia, luată cu trei zile înainte de alegerile locale și europarlamentare, este criticată de mediul de afaceri pentru lipsa justificării economice și creșterea costurilor pentru companiile private.
„Prin prezentul act normativ se propune ca salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată să fie majorat la 3.700 de lei lunar începând cu data de 1 iulie 2024, ceea ce reprezintă o creştere de 12,12% faţă de luna iunie 2024", se arată în nota de fundamentare a proiectului, potrivit Agerpres.
Guvernul discută joi un proiect de ordonanță de urgență pentru majorarea salariului minim brut la 3.700 lei și creșterea sumei netaxate din salariul minim de la 200 la 300 lei. Salariile minime în agricultură și construcții vor rămâne la 3.436 lei și respectiv 4.582 lei.
Aproximativ 760.000 de salariați beneficiază în prezent de salariul minim, iar majorarea la 3.700 lei va afecta 1.871.266 de salariați. Industria avertizează că această creștere va pune presiuni suplimentare pe companii, mai ales în industriile cu marje mici de profit, și ar putea duce la majorări de prețuri, potrivit Economedia.
Guvernul lucrează la o nouă formulă de calcul pentru salariul minim, bazată pe rata anuală a inflației, PIB, populația ocupată și câștigul salarial mediu brut.
Alte proiecte adoptate în ședința de joi
În ședința de joi, Guvernul va aborda mai multe proiecte. Printre acestea se numără modificarea OUG nr. 18/2024, care vizează schema de ajutor de stat IMM PLUS, prin majorarea bugetului total la aproape 15 miliarde lei și a plafonului garanțiilor de stat la peste 13 miliarde lei. Această măsură va permite sprijinirea a încă 2.300 de IMM-uri.
De asemenea, Guvernul va modifica Legea cetățeniei române nr. 21/1991, introducând un indicator de integrare suplimentar pentru solicitanți și simplificând cerințele de domiciliu. Un alt punct pe ordinea de zi este ratificarea Acordului-cadru privind Alianța Solară Internațională (ISA), semnat de România în Dubai în decembrie 2023.
În domeniul infrastructurii, se vor aproba indicatorii tehnico-economici pentru proiectul "Drum Expres Focșani - Brăila" și se vor aloca a 2,83 milioane lei pentru modernizarea spitalelor subordonate Ministerului Transporturilor. Totodată, va fi aprobată înființarea Spitalului din Bulevardul Timișoara nr. 101E, Sector 6, București.
Executivul va aproba, tot prin hotărâre, Normele metodologice de aplicare a dispoziţiilor în materia pensiilor de serviciu prevăzute de Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi de Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale.
Pe agenda ședinței se mai află și modificarea normelor pentru combaterea ambroziei, extinzând obligația de îndepărtare a plantei pe tot parcursul anului. În plus, Guvernul va susține candidatura României pentru organizarea Festivalului Olimpic al Tineretului European 2027 la Brașov.
În analiza Guvernului se află şi un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum şi alte măsuri fiscale.