Românii din diaspora se pot înscrie de astăzi pentru a vota la alegerile prezidenţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând de astăzi, alegătorii români din străinătate care vor să voteze la alegerile prezidenţiale din iarnă se pot înregistra online pe site-ul votstrainatate.ro. Aceştia pot alege să voteze fie prin corespondenţă fie la o secţie din afara ţării mai aproape de domiciliu sau de reşedinţa lor.

Potrivit unui comunicat transmis de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), înscrierea a început pe 28 iulie 2019, ora 12:00, ora României, iar formularele de înregistrare vor fi active până în data de 11 septembrie 2019.

Astfel, românii care vor intra pe votstrainatate.ro vor avea de ales între două secţiuni: Alegător în străinătate la o secţie de votare şi Alegător în străinătate prin corespondenţă.

Cei care vor alege prima variantă, de a vota la o secţie de votare, vor avea de completat un formular on-line ce conţine numele, prenumele, codul numeric personal, localitatea şis tatul unde optează să voteze, la care se anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate. O secţie de votare poate fi înfiinţată la cererea a minimum 100 de cetăţeni din aceeaşi localitate sau dintr-un grup de localităţi.

Alegătorii care vor dori să-şi exprime opţiunea electorală prin corespondenţă trebuie şi ei să completeze un formular on-line care conţine numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de dimiciliu sau reşedinţă. adresa de e-mail, precum precum şi opţiunea de transmitere în ţară sau la reprezentanţa diplomatică a votului exprimat prin corespondenţă. La fel ca şi în celălalt caz, la formular se anexează o comie scanată sau o fotografie a actului de identitate, precum şi a documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine. Lista documentelor care dovedesc dreptul de şedere în străinătate este cuprinsă în Ordinul 500/2016 privind documentele care atestă reşedinţa în străinătate în vederea exercitării dreptului de vot la alegerile parlamentare din anul 2016.

În comunicatul AEP se mai menţionează că după finalizarea procedurii de preînregistrare pe portal, alegătorul va primi un e-mail de control, pe care trebuie să-l confirme, în caz contrar validarea înregistrării neputându-se realiza. Precizăm că validarea înregistrării alegătorului din străinătate se face de către AEP, în termen de 5 zile de la confirmarea, de către acesta, a email-ului de control.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite