Rezoluţie dedicată României în Congresul SUA: legislativul american a marcat aniversarea de 25 de ani a Parteneriatul Strategic dintre România şi Statele Unite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Evenimentul a fost organizat pe 12 iulie de Ambasada României în SUA FOTO Arhivă Ambasada României în Statele Unite
Evenimentul a fost organizat pe 12 iulie de Ambasada României în SUA FOTO Arhivă Ambasada României în Statele Unite

Cei doi copreşedinţi ai Grupului de prietenie cu România din Congresul SUA, membrii Camerei Reprezentanţilor Mike Turner şi Debbie Dingell, au introdus o rezoluţie pentru a onora oficial borna de 25 de ani a Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite. Ambasada României la Washington a organizat, la 12 iulie, un eveniment în Capitoliul american pentru a marca introducerea rezoluţiei.

Potrivit Ambasadei României în Statele Unite, rezoluţia introdusă în Congresul american reafirmă „legăturile apropiate dintre România şi Statele Unite, bazate pe un angajament comun faţă de libertate, democraţie, statul de drept şi prosperitate economică” şi recunoaşte eforturile României de a sprijini Ucraina în contextul invaziei ilegale şi neprovocate a Rusiei, notând că „România oferă asistenţă critică poporului ucrainean, oferind refugiu şi rute de trecere pentru cei peste un million de ucraineni care au fugit în faţa invaziei Rusiei”. 

Ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, a punctat importanţa Parteneriatului Strategic pentru parcursul euro-atlantic al României, pentru integrarea în NATO, pentru consolidarea democraţiei şi a economiei româneşti. ”Acest parteneriat a fost încheiat între guvernele noastre, însă este şi un parteneriat între cetăţenii noştri. Este o poveste de succes. Povestea nu ar fi însă completă fără recunoaşterea rolului extraordinar pe care Congresul american şi fiecare dintre cei prezenţi l-au jucat în ultimii 25 de ani în formarea, încurajarea şi promovarea legăturilor puternice dintre statele noastre.”

Mai mulţi membri ai Senatului şi ai Camerei Reprezentanţilor din Congresul Statelor Unite au fost prezenţi şi au adresat câteva cuvinte la evenimentul organizat în clădirea Capitoliului cu prilejul introducerii rezoluţiei în Congres, atât republicani - senatorul Rob Portman, reprezentanţii Mike Turner (copreşedinte al Grupului de Prietenie cu România şi liderul republican al Comitetului pentru Intelligence), Michael McCaul (liderul republican al Comitetului pentru Relaţii Externe), Robert Aderholt, cât şi democraţi - reprezentanţii Eric Swalwell, Bill Keating (preşedinte al subcomitetului pentru Europa, energie, mediu şi cyber din cadrul Comitetului pentru Relaţii Externe), Elissa Slotkin, John Sarbanes, printre alţii. 

De partea română, cei care au adresat câteva cuvinte în cadrul evenimentului organizat la Capitoliu au fost Ben-Oni Ardelean (PNL), vicepreşedinte al Comisiei pentru politică externă din Camera Deputaţilor şi Ana Cătăuţă (PSD), vicepreşedinte al Grupului PRO-America din Camera Deputaţilor. Au mai fost prezenţi, din partea Parlamentului României, Daniel Suciu (PSD), Alexandru Muraru (PNL), Sabin Sărmaş (PNL), Sorin Moldovan (PNL), Bogdan-Gruia Ivan (PSD).

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite