Aurescu: Moldova n-a avut niciodată nevoie de ajutorul comunităţii internaţionale ca acum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Bogdan Aurescu a co-prezidat a treia Conferinţă ministerială a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, desfăşurată la Paris, unde a atras atenția că Republica Moldova are mai mult ca niciodată nevoie de ajutorul internațional.

Ministrul a co-prezidat Conferinţă Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova FOTO Arhivă
Ministrul a co-prezidat Conferinţă Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova FOTO Arhivă

„Niciodată în istoria recentă, Republica Moldova nu a avut nevoie de ajutorul comunității internaționale la fel ca acum”, a spus ministrul în deschiderea conferinței, dând asigurări privind sprijinul Republicii Moldova. 

Potrivit ministrului, „războiul brutal de agresiune, dezlănțuit de Rusia împotriva Ucrainei, are efecte larg răspândite asupra Republicii Moldova. Este principalul motor al crizelor energetică și economică cu care se confruntă acum Chișinăul. De asemenea, războiul de agresiune al Moscovei a adus la lumină multiplele vulnerabilități ale Republicii Moldova – în materie de economie, pe dimensiunea socio-politică, dar și în ceea ce privește reziliența și capabilitățile de apărare”.

Șeful diplomației române a menționat „violarea spațiului aerian al Republicii Moldova de către rachete rusești, ceea ce este complet inacceptabil”, arătând că „în ciuda acestor factori de intimidare, Chișinăul continuă să fie angrenat în implementarea unei agende clare și cu perspectivă de viitor, axată pe reforme și pe stabilitate”.

De altfel, ministrul a arătat că „într-adevăr, Guvernul lucrează intens pentru a-și îndeplini promisiunile – de exemplu în domeniul justiției și al luptei împotriva corupției – în timp ce se străduiește să formuleze răspunsuri la provocări acute, precum reducerea impactului socio-economic al crizei energetice și al războiului din Ucraina”.

Ministrul a transmis pe Twitter că a prezentat cele mai presante probleme cu care se confruntă Republica Moldova. 

Co-chairing the 3️⃣rd #MoldovaSupportPlatform Ministerial Conference today, we addressed the most pressing issues faced by 🇲🇩, especially energy crisis caused by RU’s weaponization of gas resources & further economic challenges. We share the ambition to mobilize further support. pic.twitter.com/DQOIsYJWVK

— Bogdan Aurescu (@BogdanAurescu) November 21, 2022

Acordarea statutului de candidat la UE

„În același timp, acordarea statutului de candidat la Uniunea Europeană și revigorarea procesului de accedere la UE oferă Guvernului de la Chișinău un catalizator puternic pentru reformele necesare. România a urmărit acest țel care și cum ar fi fost propriul său obiectiv de politică externă și am fost cei mai puternici susținători ai acestui proces de-a lungul anilor”, a mai arătat Aurescu, explicând că poate „atesta personal angajamentul sincer și solid al Chișinăului față de realizarea de progrese în implementarea celor nouă obiective recomandate de Comisia Europeană în iunie”.

Ministrul a mai arătat că „sunt multe provocări cărora Republica Moldova trebuie să le facă față în același timp. (...) Dar una dintre toate provocările iese în evidență – și aceea este criza energetică. Suntem martori, deja de mult timp, la utilizarea sistemică de către Rusia a energiei drept instrument pentru a pune presiune geopolitică. Dependența energetică a Chișinăului, o grea moștenire istorică, vine cu mari costuri pentru cetățeni și pentru economie. Inflația crescută, erodarea majoră a puterii de cumpărare, precum și vulnerabilitatea la ingerințe străine se numără printre acestea”. 

„În ultimele luni și săptămâni au fost parcurși pași importanți pentru accesarea unor surse alternative de energie, dar mai sunt multe de făcut. Este necesar sprijin în materie de granturi acordate direct. Asigurarea fondurilor necesare pentru achizițiile de gaz și electricitate este principala provocare cu care se confruntă Republica Moldova acum. Chișinăul are nevoie de asistență fermă și cuprinzătoare pentru a trece țara în siguranță de perioada iernii. Mai mult, sprijinul trebuie să continue și în 2023.

Reducerea vulnerabilităților legate de dependența energetică

Ministrul a salutat inițiativa privind crearea unui „Fond pentru Eficiență Energetică, pe lângă deja existentul Fond pentru Reducerea Vulnerabilității Energetice, care are drept scop oferirea de sprijin pentru gospodăriile vulnerabile. Aceste două fonduri sunt instrumente esențiale pentru a ne canaliza sprijinul”. 

Bogdan Aurescu a arătat, totodată că „pe termen mediu și lung, trebuie să ne concentrăm sprijinul acordat Chișinăului în direcția reducerii vulnerabilităților legate de dependența energetică. Aceasta trebuie să rămână, în viitor, una dintre principalele priorități ale activității Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova”, iar în acest context, „România și-a intensificat sprijinul acordat Republicii Moldova”.

Ministrul a mai explicat în încheiere că „Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova va rămâne, astfel, în prima linie a eforturilor pentru mobilizarea comunității internaționale, cu scopul de a construi în Republica Moldova o democrație cu adevărat stabilă, prosperă și rezilientă„. 

„Într-un discurs susținut în parlamentul României, la începutul acestei luni, Președintele Maia Sandu a spus că “în acest vremuri tragice, ne bazăm pe lumea liberă, ca în viitor lumea liberă să se bazeze pe Republica Moldova”. Conferința de astăzi e dovada vie a faptului că Republica Moldova se poate baza pe prietenii săi! Și cred cu adevărat că, la rândul ei, comunitatea internațională va găsi un partener de nădejde în Republica Moldova! Suntem aici pe termen lung, gata să colaborăm cu prietenii noștri de la Chișinău pentru a-i ajuta să depășească toate greutățile cu care se confruntă”, a conchis Aurescu. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite