Reportaj. Ziua porţilor deschise la Guvern: înghesuială pe fotoliul lui Cioloş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poze în sala de şedinţe a Guvernului, selfi-uri pe scaunul de prim-ministru şi mesaje pentru ţară. Toate au fost transmise, ieri, de la Palatul Victoria de oameni simpli care au venit să vadă unde lucrează miniştri şi să schimbe, dacă nu două vorbe, măcar câteva priviri cu premierul Dacian Cioloş, de Ziua Naţională

Aproximativ 4.000 de cetăţeni au profitat ieri de Ziua porţilor deschise la Guvern. Adolescenţi cu iubitele, părinţi cu copii sau pensionari au găsit răbdarea de a sta la coadă pentru a respira acelaşi aer cu miniştrii României. Cei mai răbdători l-au aşteptat pe premier aproape trei ore. Au stat în picioare, pe scaune, chiar au renunţat la o parte dintre haine din cauza căldurii din sală. „Eşti prea gros îmbrăcat. Dezbracă-te că e căldură. Nu mai suntem pe vremea lui Ceauşescu“, l-a mustrat o doamnă pe soţul pensionar, tocmai ieşit dintr-o altă problemă care a ridicat temperatura în sală. Iniţial, pensionarul avusese un conflict cu o domnişoară. În momentul în care se aşeza pe unul dintre scaunele pentru vicepremieri, în loc să se sprijine pe marginea mesei, s-a sprijinit pe o parte din posteriorul doamnei. „Eşti om bătrân şi îţi arde de prostii?“, i-a reproşat tânăra. 

În aşteptarea lui Cioloş, pe scaunul prim-ministrului au trecut copii, adulţi şi pensionari, dar fiecare în parte au avut, mai în glumă, mai în serios, un mesaj pentru ţară. „Stai să iau poziţie de şef. Trăiţi-vă viaţa aşa cum vreţi! Viaţa e scurtă, bucuraţi-vă de ea!,“ clama un adolescent.  Chiar dacă au trecut 26 de ani de la căderea comunismului, Ceauşescu a fost prezent în numeroase discuţii: „După trei ani de creştere economică ar trebui să se simtă ceva şi în buzunarele românilor. Domnişoară, nu râdeţi, eu ştiu: ăştia ne mint la fel ca Ceauşescu“, a fost constatarea făcută de un pensionar aşezat la masa miniştrilor.

selfie

„Vin cu bombe peste noi şi ei nu ştiu“
Un altul, tot de la microfon, l-a completat. „În 25 de ani s-a distrus tot ce am făcut. Au adus nişte avioane englezeşti şi alte arme. Ce ştiu ăştia tineri. Sunt generaţii acum care nu mai au niciun interes pentru ştiri şi informaţii. Bă, vin ăştia cu bombe peste noi şi ei nu ştiu“. Ironia sorţii a făcut ca peste numai câteva ore DIICOT să anunţe că a dejucat un atentat terorist în Covasna.

Premierul Dacian Cioloş a trecut şi el pe la Guvern să-şi vadă oaspeţii. Cum s-a apropiat de sala de şedinţe, lui Cioloş i-au tăiat calea mai multe doamne care i-au vorbit de pensii mici şi de medicamentele scumpe. Premierul s-a oprit să stea de vorbă cu ele, apoi a făcut un tur de sală. „Oamenii au aşteptări foarte mari de la noi, însă lucrurile pe care ei le aşteaptă nu le putem face decât împreună. Însă nu putem schimba lucrurile în societate dacă nu ne schimbăm fiecare dintre noi“, a spus Cioloş.

Premierului i s-a cerut ca ministerul Agriculturii să dea subvenţiile la timp, bugetarii să primească salarii mai mari, drumuri mai bune. Nu au lipsit nici o serie de revoluţionari vocali. Aceştia l-au înconjurat pe Cioloş şi i-au cerut insistenţă o întâlnire de cinci minute în zilele următoare şi demiterea secretarului de stat pe problemele revoluţionarior, Adrian Sanda.  După ce premierul le-a spus să ia legătura cu Violeta Alexandru, ministrul pentru Dialog social, unul dintre revoluţionari a conchis: „Nu ascultă nimic din ce spunem noi“. Cioloş şi-a continuat drumul pe lângă masa Guvernului şi a vorbit de lucruri generale legate de guvernare, fără a promite nimic.„Trebuie să avem încredere în instituţiile statului. Să arătăm că nu e nimic de ascuns. Să fim oneşti şi să asigurăm previzibilitate şi stabilitate. Într-un an de zile nu e prea uşor să faci multe schimbări“, le-a mai spus Cioloş celor prezenţi.

guvern

„Mitică, aranjează-ţi, mă, cravata!“
Un alt cuplu a avut doar încercarea de a se apropia de prim-ministru pentru o poză. „Mitică, aranjează-ţi mă cravata! Nu vezi cum stă? Hai, mai repede!“, a fost îndemnul soţiei care l-a iritat pe bărbat. „Du-te şi te pozează! Ce, sunt maimuţoi să mă tragi de sfori? Mă cicăleşti întruna“, i-a explicat soţiei fără a mai merge spre Cioloş. 

Pe la Guvern a trecut ieri şi inginerul expert în construcţii de poduri şi drumuri Valeriu Stănescu, pensionar care, gratuit, a venit să-i spună lui Cioloş că poate conta pe expertiza sa. „Vreau să-l ajut fără remuneraţie. Am o situaţie bună, deci nu e vorba de aşa ceva. Şi chiar dacă sunt bătrân, pot să muncesc. Uitaţi-vă la directorul de la Mitsubishi care are peste 80 ani şi face treabă bună. Am depus şi un memoriu la Secretariat ca să arăt cum pot ajuta“, a spus Stănescu. În plus, inginerul şi-a exprimat încrederea în Guvernul Cioloş şi a garantat pentru doi miniştri care în anii ’90 au fost apropiaţi de seniorul Corneliu Coposu: Costin Borc, vicepremier şi ministru al Economiei, şi Marius Raul Bostan, ministrul Societăţii Informaţionale.

Întâlnirea s-a încheiat dezamăgitor pentru mulţi vizitatori, care nu au apucat să se apropie de premier pentru un selfie, lucru refuzat de Cioloş, politicos, dar şi pentru cei care în goana pentru poze cu premierul, trecând prin faţa camerelor de filmat, au stârnit furia cameramanilor: „Bă, vă sparg aparatele dacă vă mai puneţi în faţă“. Au existat şi alte nemulţumiri în rândul vizitatorilor, care au reclamat proasta organizare a evenimentului - aglomeraţia în sălile din Guvern care puteau fi vizitate, dar şi faptul că nu au avut acces la toalete, recomandarea personalului fiind folosirea toaletelor de la metrou.

„Soţia nu s-ar mai întoarce în Franţa“
Premierul Dacian Cioloş a discutat ieri, la Europa FM, despre românii care lucrează în străinătate şi care nu se vor mai întoarce să locuiască în România, având rudele deja stabilite acolo. „Şi dumneavoastră v-aţi însurat, nu, cu o doamnă dn Franţa“, a amintit moderatorul. „Da, dar ea a venit în România. Din ’98, soţia mea e în România şi la noi e invers. Ea nu s-ar mai întoarce în Franţa, dar asta e altă poveste“, a afirmat premierul.

coada
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite