Rareș Bogdan cere explicații pentru situația OMV Petrom: Dacă statul nu va încasa taxa, cineva trebuie să răspundă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul i-a cerut ministrului Finanțelor să dea explicații cu privire la motivul pentru care un cod CAEN nu a fost trecut legislație la transpunerea unei directive europene, astfel încât OMV Petrom să se încadreze la plata taxei de solidaritate europene.  

Eurodeputatul îi cere explicații ministrului Finanțelor FOTO Mediafax
Eurodeputatul îi cere explicații ministrului Finanțelor FOTO Mediafax

„E vorba despre forța statului român și despre capacitatea statului român, care este acționar cu 22 % în compania OMV Petrom, de a arăta că este un stat puternic. În cazul în care OMV va sfida, în continuare și ne va explica că a plătit taxe, dar în același timp va fi greu să ne explice cum a urcat la 10,4 miliarde fără să plătească în plus taxe pe această taxă de solidaritate, care este taxă europeană”, a spus Rareș Bogdan cu privire la situația OMV Petrom într-o intervenție la Antena 3. 

Europarlamentarul i-a cerut ministrului de Finanţe, Adrian Câciu, să dea explicaţii cu privire la modul în care a fost redactată proiectul pentru transpunerea directivei europene care privește taxa. 

Îl rog respectuos pe domnul Câciu ai cărui specialişti din departamentul juridic al Ministerului de Finanţe au transpus Regulamentul din 4 octombrie al Comisiei Europene cu privire la suprataxarea companiilor din energie să dea explicaţii cu privire la traducerea şi transpunerea acestui Regulament”, a mai spus Rareș Bogdan. 

Totodată, deputatul european a explicat că în lipsaunui „cod CAEN, OMV-ul nu se încadrează la peste 75% activitatea companiei în comerţ sau activităţi legate de energie, gaz, energie electrică, datorită scoaterii centralei de cogenerare de la Petrobrazi, acea centrală prin care, cu ajutorul gazului, OMV generează energie electrică”.

„Deci acea activitate care este una extrem consistentă în activitatea OMV Petrom este extrasă din activitatea companiei, astfel încât compania să se încadreze la sub 75%, barem fixat de Comisia Europeană, şi să nu plătească acea taxă care ar fi în cazul OMV Petrom, pentru România, undeva la 200 de milioane de euro, poate chiar mai mult, pentru că calculul era făcut la 9 miliarde acum vedem că-i 10,4 miliarde adică undeva la 1,3 miliarde de lei”, a mai susținut europarlamentarul, argumentând că este vorba despre o sumă uriașă.

Rareș Bogdan a mai explicat că „este o sumă care pe care statul român este obligat de cetățenii săi să încaseze”, subliniind că, „în cazul în care statul nu va reuși să aplice ANAF, Ministerul Finanțelor să aplice încasarea acestei taxe cineva trebuie să răspundă pentru că mi se pare o sfidare”.

Ce spun experții

Anunțul OMV Petrom, potrivit căruia grupul nu va plăti taxa de solidaritate în România, a împărțit părerile. Din PNL este indicată o vină la Finanțe și Energie, în timp ce PSD susține că este o strategie de marketing. Economiștii afirmă însă că legea este prost făcută. 

OUG 186/2022, care transpune Directiva europeană, prevede obligația achitării unei contribuții de solidaritate pentru anul fiscal 2022, dacă cel puțin 75% din cifra de afaceri provine din următoarele sectoare: extracția țițeiului, extracția gazelor naturale, extracția huilei și fabricarea produselor obținute din rafinarea petrolului.

Contactat de „Adevărul”, consultantul economic Adrian Negrescu susţine că ordonanța „transpune copy-paste ceea ce scrie în Directiva europeană”, care nu conține zona de comercializare a produselor de carburanți și gaze, rezultând astfel că ordonanța este făcută „prost”.

„Au făcut-o rapid, peste noapte, fără un studiu de impact și fără să evidențieze care sunt companiile de la care statul va percepe această taxă”, a mai spus expertul, arătând totodată că ordonanța conține doar codurile CAEN pentru producție și exploatare, și nu și pe cele de comercializare a produselor petroliere și a a gazelor. „Dacă nu au trecut codurile alea, bineînțeles că OMV Petrom nu se califică”, a subliniat Adrian Negrescu, argumentând că cifra de afaceri a grupului are o componență semnificativă de comercializare.   

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite