Rareș Bogdan, despre vizita președintelui Iohannis la Casa Albă: România este un stat cheie pentru NATO și UE

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eurodeputatul Rareș Bogdan a subliniat într-o emisiune Digi24 că vizita președintelui la Casa Albă trebuie privită prin perspectiva importanței României în contextul războiului din Ucraina. Liberalul liberal a afirmat că nu are informații cu privire la abordarea subiectului privind candidatura la șefia NATO a președintelui României. 

Liderul a susținut că vizita trebuie privită prin importanța statului pe Frontul de Est FOTO Arhivă
Liderul a susținut că vizita trebuie privită prin importanța statului pe Frontul de Est FOTO Arhivă

„Cel mai important lucru este că președintele României este primit în Biroul Oval al partenerului strategic. Dacă privim desfășurarea de forță și proiecția de forță pe care a etalat-o astăzi Kremlinul, dacă vedem informația de ultimă oră legată de noua tentativă de asasinat împotriva lui Volodimir Zelenski, ne dăm seama că prezența președintelui României, o țară care are 650 de kilometri de graniță cu Ucraina, este extrem de importantă în acest moment. În această cheie ar trebui privită: România ca o insulă de stabilitate, ca o fortăreață, ca un stat cheie, atât pentru NATO, pe frontul estic, cât și pentru UE”, a spus Rareș Bogdan într-o emisiune la Digi24

Cu privire la discuțiile privind șefia NATO pentru care și-a anunțat candidatura șeful statului român, liderul PPE a afirmat că nu are informații „dacă se vor aborda și alte chestiuni, ce țin strict de persoana președintelui României”, subliniind însă importanța vizitei pentru „securitatea în regiune și rolul geopolitic al României”. 

„Spre deosebire de toate statele care au graniță cu Ucraina, inclusiv Polonia, România nu a avut niciun fel de pas lateral. Este singurul stat care n-a avut un pas lateral. Singurul stat care nu a avut nicio ezitare, n-a jucat altfel decât de partea Ucrainei este România. Acest lucru spune multe lucruri. Zilnic, prin România traversează 400-500 camioane, trenuri întregi care au dus portul Constanța la o creștere a traficului de la 4.500-5000 de containere la 2500”, a mai spus europarlamentarul.

Întrebat dacă România își va schimbă direcția în cazul în care nu primește șefia NATO sau o funcție de conducere în cadrul UE, Rareș Bogdan a răspuns că statul „va continua să facă ce a făcut în ultimii 2 ani”, dar și că „nu trebuie să privim lucrurile așa, că dacă cineva nu primește ceva sau România nu primește o poziție importantă s-ar schimbă ceva în rândul cetățenilor”, afirmând că „Românii au în continuare încredere în NATO și UE”. 

Aflat într-o vizită oficială de două zile la Washington, preşedintele României Klaus Iohannis a fost primit, marţi, la Casa Albă, de omologul său american, Joe Biden.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, vizita preşedintelui Klaus Iohannis în SUA reprezontă „un bun prilej pentru reafirmarea rolului României ca factor de securitate şi actor activ în gestionarea crizelor internaţionale în cadrul Alianţei Nord-Atlantice”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite