Joe Biden, la întâlnirea cu Iohannis: „Ați depășit toate așteptările de acum 20 de ani, când v-ați alăturat NATO” UPDATE
0Aflat într-o vizită oficială de două zile la Washington, preşedintele României Klaus Iohannis a fost primit, marţi, 7 mai, la Casa Albă, de omologul său american, Joe Biden.
UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis a făcut o serie de declarații la după întîlnirea ce președintele Joe Biden, în cadrul unei întâlniri cu presa, la sediul Ambasadei României din Washington DC. El a răspuns la mai multe întrebări ale reprezetanților presei.
„Am discutat despre parteneriatul strategic, cum îl putem face mai puternic și aprofunda astfel încât să răspundă provocărilor din acest context complicat. I-am mulțumit președintelui Biden pentru contribuția SUA la securitata României și flancului estic și recunoașterea importanței Mării Negre. Prezența trupelor americane pe teritoriul țării noastre reprezintă un factor de importanță și stabilitate nu doar pentru România ci și pentru întreaga regiune.
Atât România, cât și SUA împărtășesc obiectivul de a întări relațiile bilaterale fiind recunoscută relația pe care o avem în mai multe domenii, lista e foarte lungă. Am vorbit și de admiterea României în Visa Waiver, aspect important pentru toți cetățenii români, obiectivul nostru e să îndeplinim condițiile și suntem încrezători că se va întâmpla în viitorul nu foarte îndepărtat.
România va continua să sprijine Ucraina, prioritatea noastră comună atât a UE cât și a SUA e de a nu permite Rusiei să câștige războiul din Ucraina,” a relatat președintele României, pe scurt despre discuțiile avute cu Joe Biden.
Totodată, președintele român a declarat că se va analiza posibilitatea de a trimite sisteme Patriot în Ucraina. „România are astfel de sisteme, dar este inadmisibil ca România să rămână fără apărare aeriană,” a spus acesta.
De asemenea, președintele Iohannis a mai spus că „România stă extraordinar de bine cu decizia de a cheltui 2,5% din PIB pentru apărare, sunt mulți aliați care-s foarte departe chiar de 2%: în măsura în care tensiunile cresc, discuția se va relua și va fi nevoie și asta am spus-o și în discuția cu președintele Biden, trebuie să fim foarte lucizi și să vedem că industriile noastre de apărare trebuie să crească producția, altfel nu putem să facem față”.
Una dintre întrebările jurnaliștilor s-a referit și la programul Visa Waiver. Președintele României a declarat că „Sunt foarte multe discuții tehnice. Știți că Visa Waiver nu este o discuție politică, se bazează pe date statistice. MAE de la noi și ambasada acționează serios. Putem avea speranța legitimă să se rezolve într-un viitor apropiat și această chestiune”.
În ceea ce privește candidatura sa la NATO, Klaus Iohannis nu a dorit să ofere prea multe amănunte, dar a spus că este bună competiția și este de dorit să existe două candidaturi puternice la șefia NATO.
UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis a precizat marţi că a avut o discuţie foarte consistentă, la Casa Albă, cu preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden.
"Am avut o discuţie foarte consistentă astăzi la Washington, cu preşedintele Joe Biden, la Casa Albă, despre Parteneriatul strategic dintre România şi Statele Unite, inclusiv cooperarea în domeniul securităţii, economice şi probleme energetice", a transmis Klaus Iohannis, într-o postare pe pagina sa de X (fostă Twitter).
UPDATE: Klaus Iohannis, președintele României, primele declarații de la întâlnirea cu Joe Biden, președintele SUA, în Biroul Oval.
”Am încercat nu doar să fim membri NATO, ci și să lucram la relațiile bilaterale. România încearcă să facă tot ce poate mai bine pentru a împiedica Rusia să câștige războiul ”, a spus Klaus Iohannis.
„Desigur, vom discuta și obiectivele care rămân de atins. Lucrăm la programul scutirii de vize, Visa Wave, și sperăm să dea rezultate într-un timp destul de scurt”.
„Vom căuta soluții pentru a sprijini Ucraina, România are rezultate bune în sprijinul Ucrainei”, a mai menționat șeful statului român.
La rândul său, președintele american Joe Biden, i-a mulțumit președintelui Iohannis:
„Domnule președinte, bine ați venit. Ați depășit toate așteptările de acum 20 de ani când v-ați alăturat NATO. Vă mulțumim pentru toate lucrurile pe care le faceți ca parte a Alianței. România a făcut enorm pentru legătura transatlantică”, a spus Biden.
UPDATE: Întâlnirea cu președintele SUA, „unul dintre cele mai importante momente politice”
Rectorul SNSPA, partener instituțional al Atlantic Council, prof. univ. dr. Remus Pricopie a subliniat într-un comunicat de presă că, în opinia sa, evenimentul, alături de întrevederea Președintelui Iohannis cu Președintele Biden, la Casa Albă, și de întâlnirea cu Președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, „reprezintă unul dintre cele mai importante momente politice ale României, din acest an”, arătnd că „dincolo de agenda oficială, există și o dimensiune simbolică aparte, cu implicații semnificative pentru țara noastră”, în contextul în care statul român este „în mijlocul unor fenomene geopolitice majore”.
UPDATE: Iohannis, la Casa Albă
Potrivit unui comunicat al Casei Albe, întâlnirea dintre preşedintele SUA şi Klaus Iohannis va marca 20 de ani de la intrarea României în Alianţa Nord-Altantică NATO, ocazie cu care Joe Biden îi va mulţumi preşedintelui Iohannis pentru găzduirea de militari americani în România şi va recunoaşte multiplele contribuţii pe care România, „un aliat necondiţionat al NATO, le-a avut la securitatea pe Flancul Estic al NATO, în special în regiunea Mării Negre”.
„Cei doi lideri vor sublinia sprijinul lor constant pentru Ucraina, care continuă să se apere de agresiunea Rusiei. Ei vor trece în revistă, de asemenea, domeniile în care România şi Statele Unite colaborează, între care energie, cooperare economică şi valorile democratice comune”, a transmis secretarul de presă Karine Jean-Pierre, reprezentantul Casei Albe.
Știrea inițială
Din delegaţia oficială care îl va însoţi pe şeful statului la Washington fac parte ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, şi viceprim-ministrul Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne.
Principalele teme de discuţie le reprezintă situaţia din Ucraina şi din bazinul Mării Negre, întărirea securităţii în spaţiul euroatlantic, cooperarea în cadrul Parteneriatului Strategic cu Statele Unite şi reconfirmarea relaţiilor bilaterale dintre cele două state în ceea ce priveşte mai multe domenii, transmite Agerpres, citând un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
Vizita preşedintelui Klaus Iohannis în SUA va reprezenta un bun prilej pentru reafirmarea rolului României ca factor de securitate şi actor activ în gestionarea crizelor internaţionale în cadrul Alianţei Nord-Atlantice.
Miercuri, în cadrul galei Atlantic Council Distinguished Leadership Awards, preşedintelui României urmează să-i fie decernat premiul Distinguished International Leadership Award pentru anul 2024, ca o recunoaştere a carierei sale şi a rolului de lider transatlantic şi european, arată comunicatul oficial.
În cei 24 de ani de la înfiinţarea premiului, Klaus Iohannis este primul şef de stat european onorat cu această distincţie,
Consiliul Atlantic este o organizaţie americană de tip “think tank”, fondată în anul 1961, cu o activitate bogată în domeniul afacerilor internaţionale. Anual, Consiliul Atlantic premiază un număr restrâns de personalităţidin diferite domenii, politic, economic, securitate şi apărare, artă, activităţi umanitare etc.
Printre personalităţile cărora li s-a acordat de-a lungul timpului The Atlantic Council Distinguished Leadership Awards se numără preşedinţii Statelor Unite ale Americii George W. Bush (2018), William J. Clinton (2010) şi George H.W. Bush (2009), vicepreşedintele SUA Joseph R. Biden Jr. (2011) - actualul preşedinte al SUA, preşedinţii Comisiei Europene Ursula von der Leyen (2021) şi Jose Manuel Barroso (2014), prim-ministrul italian Mario Draghi (2022), cancelarul german Helmut Kohl (2009), prim-ministrul britanic Tony Blair (2008), precum şi alţi lideri de stat sau ai unor organizaţii internaţionale.