Liderul UDMR, despre comasarea alegerilor: Se poate doar dacă avem stare de alertă sau de urgență

0
Publicat:

Președintele UDMR a precizat, referitor la comasarea alegerilor din 2024, că aceasta este propunerea liberalilor și se analizează în Coaliție. Kelemen Hunor susține că din punctul său de vedere este greu de ajuns la comasare.

Kelemen Hunor, liderul UDMR FOTO: Gov.ro
Kelemen Hunor, liderul UDMR FOTO: Gov.ro

„În primul rând trebuie să vezi oportunitatea politică. Apoi trebuie să vezi dacă constituţional, legal, se poate. Din punctul meu de vedere se poate doar dacă avem stare de alertă, stare de urgenţă. În 2020 noi am prelungit mandatul aleşilor locali de câteva ori, dar am avut stare de alertă, eram în pandemie. Acum nu putem inventa o stare de alertă doar ca să amânăm mandatul aleşilor locali. Dar se poate analiza. Eu cred că e foarte greu să mergi pe o astfel de variantă fără să ai într-adevăr contextul stării de alertă sau stării de urgenţă că după aceea, dacă cineva atacă hotărârea sau legea, în funcţie ce cale alegi, la Curtea Constituţională, sau contenciosul administrativ, sigur nu ar rezista”, a explicat Kelemen Hunor, la Insider Politic, potrivit News.ro.

Scenariile puse pe masă pentru comasarea alegerilor

Liberalii insistă pentru introducerea subiectului comasării unor rânduri de alegeri din 2024, fiind cel puțin trei scenarii, și pregătite și argumentele, însă tema nu le surâde și celor din PSD, iar UDMR așteaptă să vadă în ce direcție va înclina balanța.

Potrivit surselor „Adevărul“, cele trei variante pentru comasarea alegerilor luate în discuție în Coaliție sunt: alegerile locale să fie comasate cu alegerile europarlamentare, alegerile locale cu parlamentarele sau parlamentarele cu primul tur la prezidențiale

Însă niciuna dintre variantele avute în vedere nu prea reușește să respecte legislația. Să le luăm pe rând. În cazul comasării europarlamentarelor cu localele, trebuie ca localele să fie trase înspre europarlamentare, la final de mai. Ar însemna o diminuare cu aproape patru luni a mandatelor. Codul Administrativ spune clar că mandatele sunt de patru ani. Al doilea scenariu, comasarea localelor cu parlamentarele. În acest caz, Puterea ar trebui să prelungească mandatele cu încă trei luni, dar trebuie să aibă motive serioase (cum a fost pandemia, de exemplu). 

Al treilea scenariu, cel cu prezidențialele (turul I) și parlamentarele, este și el problematic, pentru că ar însemna ca turul I să fie dus spre începutul lunii decembrie (1 sau 8 decembrie). Prin urmare, al doilea tur ar fi spre jumătatea lunii (15 sau 22 decembrie). Acest ultim scenariu este și cel mai fezabil, susțin surse din conducerea PNL pentru „Adevărul“. Până în 2004, turul I al prezidențialelor a mai putut fi lipit de parlamentare, acestea având loc pe 28 noiembrie 2004.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite