PSD, reacție dură în cazul Roșia Montană: Românii riscă să plătească prejudicii de miliarde, din cauza deciziilor lui Cioloș, Orban și USR

0
Publicat:

PSD susține că România riscă să plătească prejudicii imense firmei care deține dreptul de exploatare minieră la Roșia Montană din cauza deciziilor lui Dacian Cioloș, pe vremea când era premier, ale lui Ludovic Orban și ale miniștrilor USR.

PSD: Cioloș, Orban și USR au încălcat angajamentul făcut de România FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
PSD: Cioloș, Orban și USR au încălcat angajamentul făcut de România FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

PSD afirmă categoric că fostul premier Dacian Cioloș este principalul vinovat pentru situația critică în care se află România în litigiul cu firma care deține dreptul de exploatare minieră la Roșia Montană. Cetățenii români trebuie să știe acest lucru!”, a transmis, luni, PSD prin intermediul unui comunicat de presă.  

Sursa citată susține de asemenea că, indiferent de decizia Tribunalul Băncii Mondiale în procesul pentru proiectul aurifer din Apuseni, Dacian Cioloș este vinovat că a aprobat depunerea cererii de includere în patrimoniul universal UNESCO a perimetrului de la Roșia Montană, deoarece încălca angajamentul deja luat cu compania Gabriel Resources.

„Indiferent de decizia pe care o va comunica instanța internațională până la 10 februarie 2024, este evident că atunci când a aprobat depunerea cererii de includere în patrimoniul universal UNESCO a perimetrului de la Roșia Montană, Dacian Cioloș a știut că va afecta interesele României în litigiul deja deschis cu deținătorul dreptului de exploatare. Cioloș a știut foarte bine că prin acea decizie a încălcat un angajament asumat de statul român și că toți contribuabilii din România ar putea fi obligați să plătească daune uriașe, cu un impact negativ uriaș asupra economiei naționale. Sub acest aspect, Dacian Cioloș se face vinovat de subminarea economiei naționale și se descalifică definitiv pentru orice funcție de demnitate publică. Cioloș nu mai poate cere votul cetățenilor pe care i-ar putea condamna, prin deciziile sale, la plata unor prejudicii uriașe!”, precizează sursa menționată

PSD arată de asemenea că vinovați în această speță este și Ludovic Orban și USR, deoarece s-au opus întreruperii procedurii, până la aflarea deciziei instanției.

La fel de vinovat este și premierul Orban care a dispus reluarea procedurii de înscriere în Patrimoniul UNESCO, după ce Guvernul PSD solicitase întreruperea procedurii până la soluționarea litigiului. De asemenea, o mare parte din răspundere revine USR care s-a lansat în politică pe acest subiect, iar ulterior, prin miniștrii săi din Guvernul Cîțu, s-a opus cu vehemență retragerii dosarului de la UNESCO, deși ministrul Finanțelor de atunci a atras atenția că România riscă să plătească daune uriașe cuprinse între 0,5 și 3,5 miliarde de dolari”, adaugă sursa citată.

PSD exclude oportunitatea și impactul de mediu pe care le-ar presupune exploatarea de la Roșia Montană, și menționează că guvernele de dreapta au zădărnicit orice soluționare pe cale amiabilă a litigiului.

„Aceiași protagoniști sunt responsabili și pentru achizițiile supradimensionate de vaccinuri COVID, în urma cărora României i se cere să plătească un prejudiciu de 1 miliard de euro. Românii trebuie să știe din cauza cui riscă să plătească eventualele daune stabilite în procesele internaționale! PSD subliniază că nu pune în discuție nici oportunitatea și nici impactul de mediu pe care le-ar presupune exploatarea de la Roșia Montană. Problema în cauză este că statul român, prin guvernele de dreapta, care au acordat dreptul de exploatare, a făcut un angajament, pe care Cioloș, Orban și USR l-au încălcat cu bună știință, zădărnicind orice posibilitate de a rezolva litigiul pe cale amiabilă”, conchide sursa citată.

Procesul privind proiectul Roșia Montană

„Adevărul” scria în urmă cu patru zile  că  Guvernul României se așteaptă să piardă procesul intentat de Gabriel Resources, la Tribunalul Băncii Mondiale, pentru proiectul aurifer din Apuseni. Premierul Marcel Ciolacu a susținut totuși că este convins că vor exista discuții cu compania dată privind sumele datorate de stat.

Pe de altă parte, Dacian Cioloș a cerut PSD să își asume răspunderea pierderii statului în fața companiei Gabriel Resources.  

Tribunalul Băncii Mondiale, cu sediul în Washington (SUA) a declarat la finalul anului trecut închisă procedura de arbitraj între compania minieră Gabriel Resources și România în legătură cu proiectul minier privat de la Roșia Montană. O decizie urmează să fie pronunțată în termen de 120 de zile.

Tribunalul a făcut publice, recent, cererile de cheltuieli de judecată pe care le solicită ambele părți. Astfel, statul român a formulat pretenții judiciare cifrate la 60,5 milioane de lei, 2,3 milioane de euro și 2,9 milioane de dolari (circa 16 milioane de euro în total), iar Gabriel Resources cere României cheltuieli de judecată în valoare de 63,8 milioane de dolari. Acțiunea companiei Gabriel Resources a fost înregistrată în anul 2015.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite