Cheltuielile uriașe ale României pentru a se apăra în procesul aurului de la Roșia Montană. Miza: 4,7 miliarde de dolari

0
Publicat:

Procesul prin care compania Gabriel Resources solicită statului român daune de 4,7 miliarde de dolari pentru eșecul proeictului Roșia Montană a ajuns în faza finală. Ambele părți cer cheltuieli de judecată de zeci de milioane de dolari.

Zona istorică și masivul Cârnic din Roșia Montană FOTO Adevărul
Zona istorică și masivul Cârnic din Roșia Montană FOTO Adevărul

Tribunalul Băncii Mondiale, cu sediul la Washington, a făcut publice, recent, cererile de cheltuieli de judecată pe care le solicită ambele părți. Astfel, statul român a formulat pretenții judiciare cifrate la 60,5 milioane de lei, 2,3 milioane de euro și 2,9 milioane de dolari (circa 16 milioane de euro în total), iar Gabriel Resources cere României cheltuieli de judecată în valoare de 63,8 milioane de dolari. Acțiunea companiei Gabriel Resources a fost înregistrată în anul 2015, iar o hotărâre ar urma să fie publicată până la sfârșitul anului 2023.

Statul român este reprezentat în litigiul cu Gabriel Resources de către consorţiul format din casa elveţiană de avocatură Lalive din Geneva şi firma românească Leaua şi Asociaţii. Potrivit documentului, casa elvețiană de avocatură a primit 58,7 milioane de lei, 40.162 de dolari și 90.095 de euro din partea statului roman.

Cheltuielile de judecată cerute de statul român FOTO icsid.worldbank.org
Cheltuielile de judecată cerute de statul român FOTO icsid.worldbank.org

Alte 2,2 milioane de euro, 1,77 milioane de lei și 1,8 milioane de dolari au fost cheltuite pentru plata experților care au susținut poziția României în cauză. Este vorba despre cinci experți români și șase experți străini, plătiți cu sume cuprinse între 197.353 lei și circa 2 milioane de dolari. De asemenea, 1 milion de dolari au fost taxele percepute de tribunal.

Indiferent de soluționarea cauzei, Tribunalul ar trebui să oblige reclamanții să suporte costurile suplimentare pe care pârâta le-a realizat din cauza comportamentului reclamanților în cursul arbitrajului”, se precizează în documentul prezentat de partea română.  Suma invocată este de circa 11, 3 milioane de lei, reprezentând onorarii avocați și 169.160 de dolari, reprezentând cheltuieli.

Cheltuielile cerute de Gabriel Resources FOTO icsid.worldbank.org
Cheltuielile cerute de Gabriel Resources FOTO icsid.worldbank.org

De cealaltă parte, acţionarul majoritar al RMGC se bazează pe americanii de la White&Case şi pe avocaţii români de la Ţuca Zbârcea şi Asociaţii. Casa de avocatură din SUA a fost plătită cu 47,1 milioane de dolari, în timp ce avocații români au primit aproximativ 9 milioane de dolari. Gabriel Resources susține că a cheltuit cu experții suma de circa 4,4 milioane de dolari. De asemenea, plățile administrative către Tribunalul ICSID au fost în valoare de 1,27 milioane de dolari.

Gabriel Resources deţine 80,69% din acţiunile Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier aurifer eșuat de la Roşia Montană, restul capitalului fiind controlat de statul român, prin Minvest Roşia Montană. Compania canadiană acuză încălcarea de către România a tratatelor bilaterale de protejare reciprocă a investiţiilor semnate de autorităţile de la Bucureşti cu Canada şi Marea Britanie.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite