Ce spun Ciolacu si Iohannis despre posibilitatea ca România să plătească 2 miliarde de dolari despăgubiri în procesul pentru Roșia Montană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Marcel Ciolacu este convins că vor exista discuții cu compania Gabriel Resources privind sumele datorate de stat, în contextul în care guvernul se așteaptă ca Tribunalul Băncii Mondiale să dea o decizie nefavorabilă României în procesul pentru proiectul aurifer din Apuseni. Șeful Guvernului a afirmat că va solicita toate documentele referitoare la proces, „astfel încât românii cu toții să știe adevărul”.

Premierul a cerut toate documentele referitoare la proces FOTO Inquam Photos
Premierul a cerut toate documentele referitoare la proces FOTO Inquam Photos

UPDATE: Cioloș le cere social-democraților să își asume răspunderea

Pe tema procesului a reacționat și fostul premier Dacian Cioloș, care a cerut PSD să își asume răspunderea pierderii statului în fața companiei Gabriel Resources.  

„Când nu fură pentru ei, pesediștii fură pentru alții. Așa se traduce situația de la Roșia Montană, unde Victor Ponta este principalul vinovat pentru că a semnat actele de care avea nevoie Roşia Montană Gold Corporation. Marcel Ciolacu să îl sune de urgență pe consilierul său actual, Victor Ponta, sau pe fostul său șef de partid, același Victor Ponta, și să explice de ce mereu și mereu trebuie să plătească românii în locul lor. Să fie clar pentru toată lumea: Roșia Montană este o afacere a PSD din care acești oameni vor să câștige bani indiferent de cum se va încheia acest proces. Fie prin exploatare ilegală, fie prin procente rezultate ca urmare a procesului. Restul e mascaradă politică pusă la cale de Marcel Ciolacu și de ceilalți beneficiari”, a scris Dacian Cioloș pe Facebook.

„Escrocheria politică ce poartă numele de PSD a dat aurul României în concesiune acestei companii și i-a promis că îl va exploata. Astăzi încearcă să șteargă urmele și nu vor să-și asume responsabilitatea propriilor fapte. Din acest motiv îi cer lui Marcel Ciolacu să își asume răspunderea, el și prietenii lui care au dat exploatarea pe mana Gold Corporation împotriva românilor care au ieșit în stradă pentru protejarea un sit de valoare universală”, a mai transmis fostul premier. 

Fostul premier a relatat că „Roșia Montană Gold Corporation a dat în judecată statul român în iulie 2015, când prim-ministru era Victor Ponta”.

<<Evident, pentru Marcel Ciolacu este de vină Cioloș, care a ajuns la guvern în decembrie 2015, și nu consilierul său „onorific” Ponta care, prin acțiunile sale și ale prietenului Vâlcov, care era șeful Comisiei pentru Roșia Montană din Parlament, a dus România în această fundătură. Guvernul Ponta şi compania Roşia Montană Gold Corporation s-au înţeles, practic, în 2013 pentru demararea proiectului. În documentele de la tribunal scrie negru pe alb că Victor Ponta recunoaște că a negociat cu RMGC demararea proiectului și le-a promis eliberarea celor 45 de avize necesare - inclusiv modificarea unor legi de mediu și de patrimoniu care protejau situl Roșia Montană>>, a mai spus Cioloș.

Știrea inițială

„În primul rând, cred că e bine să așteptăm decizia, dar sunt convins că Guvernul, în înțelepciunea lui, și-a luat măsuri de precauție. Nu sunt parte a acestor demersuri dar mă aștept ca Guvernul să facă absout tot ce e necesar”, a afirmat președintele Klaus Iohannis într-o conferință de presă fiind întrebat cu privire la procesul intentat de Gabriel Resources, la Tribunalul Băncii Mondiale, pentru proiectul aurifer din Apuseni.

La rândul său, premierul Marcel Ciolacu a afirmat că a cerut strângerea tuturor documentelor referitoare la proces. „Ieri în ședința de Guvern am rugat toți colegii care dețin informații și care au avizat sau nu au avizat acest proiect, toate aceste documente să fie strânse, toate documentele de la avocații pe care i-am avut în acest proces astfel încât românii cu toții să știe adevărul”.

„În ceea ce privește plățile, sunt ferm convins că vom avea o discuție cu cei care este posibil să câștige acest proces. Intâi și întâi să vedem instanța despre ce sumă va hotărî că stăm de vorba. Oricum vă promit că toate documentele, toate abuzurile, toate deciziile politice și administrative luate ca România să piardă acest proces am să vi le pun la dispoziție și românii să știe foarte clar cine a greșit în această speță”, a mai afirmat Marcel Ciolacu. 

„Eu cel puțin m-am obișnuit ca notele de plată să-mi vină mie ca și prim-ministru pentru toate tâmpeniile făcute de alții. După vaccinuri și ședința de Guvern pe care o facem azi ca să contractăm o firmă de avocați ca să ne putem apăra ca și alte state din UE, înțeleg că până pe data de 10 (n.r. februarie) va veni și o decizie definitivă în cazul Roșia Montană”, a completat premierul.  

Roșia Montană, proces de miliarde de dolari

Afirmațiile vin în contextul în care Guvernul României se așteaptă să piardă procesul intentat de Gabriel Resources, la Tribunalul Băncii Mondiale, pentru proiectul aurifer din Apuseni. 

Discuțiile din Guvern au avut loc sub premisa că țara noastră va trebui să plătească minim două miliarde de dolari, potrivit unor surse politice. Sentința este așteptată la sfârșitul săptămânii viitoare. 

Tribunalul Băncii Mondiale, cu sediul în Washington (SUA) a declarat la finalul anului trecut închisă procedura de arbitraj între compania minieră Gabriel Resources și România în legătură cu proiectul minier privat de la Roșia Montană. O decizie urmează să fie pronunțată în termen de 120 de zile.

Tribunalul a făcut publice, recent, cererile de cheltuieli de judecată pe care le solicită ambele părți. Astfel, statul român a formulat pretenții judiciare cifrate la 60,5 milioane de lei, 2,3 milioane de euro și 2,9 milioane de dolari (circa 16 milioane de euro în total), iar Gabriel Resources cere României cheltuieli de judecată în valoare de 63,8 milioane de dolari. Acțiunea companiei Gabriel Resources a fost înregistrată în anul 2015

Statul român este reprezentat în litigiul cu Gabriel Resources de către consorţiul format din casa elveţiană de avocatură Lalive din Geneva şi firma românească Leaua şi Asociaţii. Potrivit documentului, casa elvețiană de avocatură a primit 58,7 milioane de lei, 40.162 de dolari și 90.095 de euro din partea statului roman.  

Alte 2,2 milioane de euro, 1,77 milioane de lei și 1,8 milioane de dolari au fost cheltuite pentru plata experților care au susținut poziția României în cauză. Este vorba despre cinci experți români și șase experți străini, plătiți cu sume cuprinse între 197.353 lei și circa 2 milioane de dolari. De asemenea, 1 milion de dolari au fost taxele percepute de tribunal.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite