PSD atenţionează că Guvernul transmite „cu picătura” decesele COVID-19 omise din raportările anteriorare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Grindeanu Marcel Ciolacu FOTO: Sorin Grindeanu, Marcel Ciolacu / Inquam Photos
Sorin Grindeanu Marcel Ciolacu FOTO: Sorin Grindeanu, Marcel Ciolacu / Inquam Photos

PSD acuză Guvernul de măsluirea datelor privind decesele Covid-19 şi cere Guvernului şi autorităţilor să intervină pentru tragerea la răspundere a celor vinovaţi. Social-democraţii sunt de părere că Guvernul adaugă „cu picătura” decesele Covid-19 omise. Ei atrag atenţia că până în prezent au fost omise 700 de decese din raportările anteriorare.

„PSD cere Guvernului Cîţu şi autorităţilor competente să intervină imediat pentru tragerea la răspundere a persoanelor care au falsificat datele privind decesele COVID din perioada campaniilor electorale de anul trecut şi ulterior acestora. Comunicatele publicate în ultima perioadă de Grupul de Comunicare Strategică atestă în mod oficial falsul comis de cei care au centralizat şi difuzat datele privind evoluţia pandemiei. Pe lângă decesele înregistrate zilnic, sunt adăugate mai multe cazuri care nu fost anterior comunicate. PSD consideră inadmisibil ca niciunul dintre cei care au gestionat aceste date să nu răspundă în faţa legii pentru una dintre cele mai mari acţiuni de dezinformare a opiniei publice care s-a produs în ultimii 30 de ani”, au transmis social-democraţii, conform unui comunicat de presă. 

Social-democraţii explică faptul că decesele „au fost ascunse opiniei publice în timpul campaniilor electorale”. 

„Chiar şi acum, când măsluirea datelor este evidentă, Ministerul Sănătăţii încearcă să diminueze gravitatea situaţiei. În loc să comunice şi să înregistreze în mod transparent datele omise în trecut, Guvernul le adaugă, „cu picătura”, în fiecare zi, alături de decesele zilnice. De exemplu, în data de 6 iunie 2020 , doar 8 dintre cele 90 de decese raportate erau din ultimele 24 de ore, restul fiind cazurile care au fost ascunse opiniei publice în timpul campaniilor electorale de anul trecut şi la începutul acestui an. Până în prezent, Guvernul a înregistrat în această manieră netransparentă peste 700 decese omise din raportările anterioare, cele mai multe fiind incluse chiar în raportarea de azi, 8 iunie - 256 de cazuri. Deci, în loc de transparenţa promisă, PNL şi USR continuă să dezinformeze cetăţenii cu privire la evoluţia pandemiei de coronavirus”, au explicat social-democraţii, conform sursei citate.

Ministrul Sănătăţii Ioana Mihăilă a prezentat în plenul Camerei Deputaţilor, la „Ora Guvernului”, diferenţele de raportare a deceselor cauzate de COVID-19Biroul permanent al Camerei a luat decizia de a o invita pe Ioana Mihăilă în plen, în urma unei solicitări făcute de deputaţii PSD.

Premierul Florin Cîţu i-a cerut ministrului Sănătăţii Ioana Mihăilă să facă public raportul ce priveşte decesele de COVID-19. Premierul a mai explicat că „datele INS şi cele din Corona Forms sunt, în proporţie de 96%, aceleaşi”.

Ioana Mihăilă a răspuns acuzaţiilor social-democraţilor şi a explicat că nu a fost tergiversată prezentarea raportului privind decesele de COVID-19, ci a solicitat clarificări, deoarece pentru ea primează exactitatea datelor şi nu rapiditatea lor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite