Protestele cresc temperatura în Coaliție. „Brațul politic“ din conducerea manifestanților

0
Publicat:

Persoane care au legătură cu zona politică și-au făcut loc în grupul de conducere al protestatarilor din transporturi și agricultură. Concomitent, în Coaliție sunt primele tensiuni referitoare la gestionarea situației.

Dănuț Andruș (centru) și alți reprezentanți ai protestatarilor FOTO Inquam Photos
Dănuț Andruș (centru) și alți reprezentanți ai protestatarilor FOTO Inquam Photos

Dintre cei 12 reprezentanți ai protestatarilor din transporturi și agricultură, trei au cochetat sau încă sunt implicați în politică la nivel local. Unul dintre cei mai vocali protestatari este fermierul Dănuț Andruș, președinte al Asociației de Proprietari Paltinul (APP) și fost candidat al PSD pentru Primăria Păltiniș (județul Botoșani). Acesta a avut numeroase intervenții la TV, evidențiindu-se printr-o cușmă tradițională albă.

O altă persoană care a cochetat cu politica este Ionuț-Lucian Cercel, care în 2020 a fost pe lista PNL la Camera Deputaților, dar pe locul 6, poziție neeligibilă. Pe site-ul PNL Buzău, Cercel figurează ca președinte al Organizației Oamenilor de Afaceri. Georgian Calotă a fost primar al PNL într-o localitate din județul Buzău, dar a fost dat afară din partid la sfârșitul mandatului trecut, după ce a contestat fosta conducere.

Grosul celorlalți lideri ai protestatarilor a fost format din reprezentanți ai unor firme de transporturi. De exemplu, Mircea Medan e din aceeași asociație cu Andruș, dar are și o firmă de transporturi. Benone Dumitrache e administrator al unei firme de transporturi, în timp ce Denisa Daniel Oltean, singura femeie din grupul de protestatari, figurează ca directoare a unei firme de transporturi, potrivit contului de LinkedIn.

Primele săgeți din Coaliție

Nemulțumirile liberalilor față de modul cum guvernanții PSD au gestionat protestul, adică premierul, ministrul Transporturilor, ministrul Agriculturii și prefectul Capitalei, inițial transmise în spatele ușilor închise, au fost devoalate și în public. „Eu mă așteptam, sincer, cunoscându-l pe domnul Ciolacu, la o reacție mai promptă în fața acestor nemulțumiri ale fermierilor și transportatorilor și mă așteptam ca încă din primul moment să se așeze la masa negocierilor. N-am înțeles, vă spun foarte sincer, care a fost fundamentul pentru care practic s-a tergiversat destul de mult, chiar câteva zile au avut nevoie premierul și ministrul Agriculturii să vină la masa dialogului cu cei nemulțumiți“, a afirmat Florin Roman, vicepreședinte al PNL, într-o intervenție la RFI.

Replica a venit de la senatorul Daniel Zamfir, social-democrat, care a arătat că miniștrii din partidul său și premierul au reacționat, însă unele revendicări sunt „realizabile“, dar altele sunt „fantasmagorice“. „Eu cred că domnul Roman, care a criticat acțiunea Guvernului, din care colegii domniei sale fac parte, este într-o profundă eroare pentru că tocmai în aceste momente trebuie să arăți solidaritate guvernamentală“, a afirmat Zamfir, pentru „Adevărul“.

Premierul le-a promis reprezentanților protestatarilor că Guvernul va urgenta proiectele legislative astfel încât în următoarele zile să fie adoptate partea de hotărâri de Guvern și ordinele de ministru prin care ar fi soluționate o parte dintre revendicări. Șeful Executivului a subliniat că există disponibilitate, dar și o linie roșie, cea legată de măsurile privind reducerea evaziunii fiscale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite