Proiect de lege pentru premierea firmelor care declară un profit mai mare decât în anul precedent

0
Publicat:

Mai mulți parlamentari PNL au depus în Parlament un proiect de lege care scade la 10% procentul impozitului pe profit datorat de companiile care declară un profit mai mare decât cel obținut în anul precedent. Inițiativa prevede și o bonificație de 10% pentru firmele care plătesc trimestrial sau anticipat impozitul datorat. 

FOTO Arhivă Adevărul
FOTO Arhivă Adevărul

Inițiativa legislativă propune modificarea Codului Fiscal, prin completarea articolului 17, fiind propus ca „pentru profitul impozabil suplimentar obținut în anul fiscal curent, calculat ca diferentă între profitul impozabil calculat și declarat în anul fiscal anterior și profitul impozabil calculat și declarat în anul fiscal curent, cota de impozit pe profit este de 10%”, fiind însă precizat faptul că dispozițiile nu se vor aplica operatorilor economici nou infiintati, care nu au raportat niciun rezultat fiscal în anul anterior.

Proiectul prevede și adăugarea unui nou articol prin este introdusă o bonificație pentru microîntreprinderi, în valoare de 10% privind impozitul datorat, în cazul în care plata este efectuată anticipat până la termenele scadente.

Art.411 - (1) Contribuabilii platitori de impozit pe profit, indiferent de sistemul de declarare și plată prevazut la art. 41, precum și contribuabilii platitori de impozit pe venitul microîntreprinderilor, care achită impozitul datorat trimestrial/plata anticipata trimestrială pana la termenele scadente, beneficiază de o bonificație de 10% calculată asupra impozitului datorat trimestrial/plații anticipate trimestriale”, mai arată inițiativa. 

Potrivit proiectului, prevederile celor două amendamente „se aplica in mod corespunzator și pentru contribuabilii care intra sub incidenta prevederilor art. 16 alin. (5), respectiv pentru contribuabilii care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de auul calendaristic”, dar nu în cazul în care sunt înregistrate restanțe.

Unul dintre cei trei inițiatori, Maria Gabriela Horga a transmis într-un mesaj pe Facebook că „în acest fel, companiile vor fi încurajate să declare integral profiturile și plătească la termen obligațiile fiscale”, iar „așa cum s-a întâmplat atunci când s-au luat măsuri similare, acordarea acestor facilități fiscale va avea efecte benefice directe prin creșterea sumelor încasate la bugetul de stat”.

„Sunt necesare măsuri pentru a încuraja conformarea voluntară și nu măsuri de taxare suplimentară a companiilor, bazate doar pe speranța unor partide că retorica populistă și naționalistă le va aduce procente electorale”, a mai susținut liberala.

Proiectul de lege a fost înregistrat de liberalii Gabriela Horga, Bogdan Huțucă și Raluca Turcan, liberalii motivând necesitatea inițiativei prin faptul că „este evident că, în actuala configurație a cadrului legislativ fiscal, ANAF nu poate sa genereze venituri mai mari, decât printr-un ansamblu de facilitati și stimulente, printr-un tratament non-discriminatoriu al tuturor contribuabililor, care să-i încurajeze pe operatorii economici să declare în integralitate profiturile, să fie stimulați să facă acest lucru și să plătească la termen obligațiile fiscale”. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite